Fırsatlar ve tehditler hiç bu kadar iç içe olmamıştı. Bir tarafta sudan ucuz hisse senetleri, diğer tarafta sert bir düşüş endişesi ile köşesine çekilmiş milyarderler. Covid-19 salgını ile başlayan kriz bu defa para bolluğu krizine dönüştü.
Yüksek enflasyona karşı faiz silahını çeken merkez bankalarının bütün dünyayı yeni bir ekonomik felakete (resesyon/durgunluk) sürüklediğine dair yorumlar artık daha yüksek sesle telaffuz ediliyor.
Merkez bankaları bedavaya dağıttıkları paraları toplamaya başladı ve sular çekildikçe kimin hangi kıyafetle yüzdüğü ortaya çıkıyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başladığı 24 Şubat itibarıyla 2022 yılına dair tahminler gündüzden geceye dönmüştü.
ALTIN İÇİN KRİTİK EŞİK 1.910 DOLAR
Altın, gümüş, hisse senetleri ve kripto paralar… Bütün yatırımcılar tam bir hayal kırıklığına uğradı.
Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere kripto para okyanusuna yelken açanlar kendilerini şelaleler vadisinde buldu. Kripto para borsası FTX’in iflası “Tuz da kokarsa” dedirtti.
Mayıs ayında batan sabit coin LUNA’nın akabinde FTX ile irtibatlı en az 30 şirket ya da kuruluş daha iflasını ilan ederken, kripto piyasalarda toparlama umutları başka bahara kaldı.
Altın (ons/31,10 gram) 1.605 dolardan, gümüş 17,50 dolar eşiğinden döndü. Ancak her iki emtia nominal ve reel getiri hesabı ile yatırımcısına kaybettirdi.
Spot altın 1.910 dolar üzerine çıkmadan ayı kapanından kurtulamayacak. Gümüşün de 27,50 dolar eşiğini geçmesi lazım. Faiz artışının sonuna yaklaşıldıkça altın ile gümüşün ağırlığı kademeli olarak artırılmalı.
RESESYONUN AYAK SESLERİ…
Borsa İstanbul (BİST) son 4 aylık performansı ile yabancı borsalara fark atsa da 2022 bütün dünyada yatırımcılar için “kayıp yıl” olarak kayıtlara geçti.
2023’ün ilk 6 ayında yüksek faiz Amerika ve Avrupa için durgunluğa yol açacak. Twitter, Intel, Google, Credit Suisse, Goldman Sachs, Amazon ve META gibi devasa şirketler on binlerce kişiyi işten çıkardı. Hepsi krize hazırlanıyor.
Güçlü dolar kademeli olarak yerini euroya bırakabilir. Euro/dolar paritesinde 2023 yılının ilk çeyreğinde ana aralık 1-1,10 arasında tur atabilir.
Çin’de Covid-19 salgını sebebiyle devam eden tam kapanma dönemi biterse faiz artışına bağlı resesyon tehlikesi biraz hafifleyebilir.
Çin’in körüklediği talep moralleri yükseltebilir. Tabiî Çin, Tayvan Adası’na dönük herhangi bir siyasî ya da askerî müdahalede bulunmazsa…Tayvan krizi şimdilik buzlukta.
YENİ EMEKLİLER PİYASAYA CAN SUYU OLACAK
Türkiye’de ise, 2023’te ekonominin seyrini Cumhurbaşkanlığı seçimi belirleyecek. Haziran-temmuz dönemine kadar faiz tek haneli. Enflasyon en kötünün geride kalmasının sayesinde yüzde 40 civarına gerileyecek.
Asgari ücret zammı ve emeklilikte yaşa takılanlara dönük EYT kanunu tüketim harcamalarını artıracak iki mühim faktör.
EYT sayesinde 1,8 milyon kişinin geliri artacak. 5 bin 500 TL ile 12 bin TL arasında değişen emekli maaşları ile yeni bir talebin ayak sesleri bugünden işitiliyor.
Beyaz eşya, otomotiv ve gayrimenkul gibi sektörlerde hesapta olmayan bir talep iç pazarı hareketlendirecek.
2023 YILI İÇİN ÖRNEK YATIRIM SEPETİ
Akşamdan sabaha şartlar değişmezse Türkiye’de 2023 yılı için yatırım portföyünde neler olmalı?
Herkesin kendi risk kapasitesi ve vadesi farklıdır. Ancak ortalama bir sepet şunlardan müteşekkil olabilir:
Ekseriyeti BİST 100 hissesinden müteşekkil hisse senetleri: %45*
Eurobond: %10
Altın ve gümüş: %10
Yabancı hisseler: %20
Kur korumalı: %15**
(*) Türkiye için seçim sonuçlarına göre değişiklik gerekebilir. (**) Kur korumalı oranı kendi içinde yarı yarıya KKM/gayrimenkul tercih edilebilir.
Dünyada sert bir iniş olacaksa ana paramı muhafaza etmek isterim” diyenler için gayrimenkul, araba ve kur korumalı mevduat yine sigorta misyonunu üstlenecek.
Amerikan Doları’nın euro, sterlin ve frank gibi önde gelen para birimlerine mukabil değerini gösteren Dolar Endeksi’nin (DXY) zirveden dönüp dönmediği henüz belli değil. Ancak yavaşlama emareleri de belirdi.
BORSA İSTANBUL SEÇİME KADAR BÖYLE!
SASA Polyester, Hektaş, Kontrolmatik, Alfa Solar vakaları Borsa için ne ilk ne de son.
Kâh hisseyi zirveden satmaktan başka bir marifeti olmayan patronlar kâh aleni manipülasyona göz yuman otoriteler… Biraz da hırsının esiri yatırımcılar… Hepsi bir araya gelince kısa yoldan köşeyi dönelim diyenler duvara tosluyor.
Domatesi alırken kırk defa kontrol edenlerin parasını yatırdığı hisse senedinin kime ait olduğunu bile bilmemesi birilerine manipülasyon fırsatı sunuyor.
Serbest Görüş:
dUcuz Rus petrolü Koç’u uçurdu
dBorsa’da yeni SASA faciası
dBorsa İstanbul’da SASA kalanlar…
Dikkatli yatırımcılar için BİST’te fırsat penceresi hâlâ açık. Merkez Bankası (TCMB) başta olmak üzere Saray’ın “Doları tut, Borsa’yı uçur” talimatı harfiyen riayet ediyor. Yeni serbest piyasa artık böyle!
O yüzden geleneksel yıl sonu kâr satışları sürpriz değil. Ocak ayının ortasından itibaren yeni bir tırmanış sürpriz olmaz. Şubatta şirket bilançolarındaki parlak sonuçlar ve temettü rekorları yatırımcının yelkenlerini şişirecek. Artık hisse tercihi çok daha kritik önemi haiz.
Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanırsa kazansın hakikaten enkaz devralacak. Ya faizler sert şekilde artırılacak ve tasarruf paketi ile kemer sıkılacak ya da 2018 kur şokunu mumla aratacak bir kur şoku ekonomiyi yerle bir edecek.
Nakit her zaman kraldı. 2023 yılında ise, hiç olmadığı kadar kral olacak.
—————————————
İletişim için:
https://www.youtube.com/turhanbozkurt
Twitter: @turhanbozkurTV
https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/
e-posta: [email protected]
TURHAN BOZKURT
20 Aralık 2022 HABER ANALİZ
Kaynak: Kronos
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***