Artı Gerçek-2023 yılı Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine az bir süre kala her gün seçim anketleri açıklanmaya devam ediyor. KONDA Araştırma’nın sahibi Bekir Ağırdır, seçim sürecine ve partilerin oy oranları üzerine bir değerlendirme yaptı. AKP-MHP oyunun yüzde 51 bandına çıkma ihtimalinin neredeyse mümkün olmadığını söyleyen Ağırdır, Altılı Masa’nın oyunun yüzde 42-45 bandında olduğunu, HDP ile uzlaşırsa bu oranın yüzde 55-60’lara çıkabileceğine dikkat çekti.
Ağırdır, AKP’den kopanların radikal itirazları olduğunu vurgulayıp, “Öyle bir vaatle EYT vaadiyle, KPSS’yi yeniledik diyerek falan geri dönecek değiller. O nedenle 50’ye ulaşması çok zor görünüyor” dedi.
T24’ten Murat Sabuncu’ya konuşan Ağırdır, Kürtlerin varlığını tanıyan, saygı duyan bir dil ve siyasete ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
‘AKP KAYBETTİKLERİNİ SADECE FEVRİ BİR DUYGUYLA KAYBETMİŞ DEĞİL’
“MHP ile beraber baktığımız zaman AK Parti’ye işte 40-42 bandında bunu çok zorlasa bile 45 yapabilir ama 51 yapma ihtimali neredeyse yok” diyen Ağırdır, “Çünkü o kopan insanlar yani AK Parti dediği 50’lerden hatta bir dönem tek başına 56’lara ulaştığı zamandan bugün 30’lara geldiyse kaybetmemiş değil yarı yarıya neredeyse kaybetmiş durumda. O kaybettiklerini de sadece fevri bir duyguyla kaybetmiş değil” dedi. Ağırdır şöyle devam etti:
“Biz puan cetveline bakarak takım değiştirmediğimiz gibi parti de değiştirmiyoruz, anketlere bakarak kimse değiştirmiyor. Onun için o kopanların radikal bir itirazları var AK Parti’ye.
Kimisi dinin bu kadar siyasete araç edilmesine itiraz ediyor, kimisi bu kadar kutuplaştıran, ötekileştiren, öte muhalifleri bu kadar şeytanlaştıran dile itiraz ediyor, kimisinin gündelik hayat pratikleri değişmiş daha özgürlük, daha dünyevi zevkler ya da dünyevi hayat ritminin içine dahil olmuş onun için de her şeyi böyle dini referanstan ya da ahlakçı bir yerden bakılmasına itiraz ediyor veya gençler gibi babasına, anasına, geleneklere, göreneklere, ataerkil birtakım pratiklere nasıl itiraz ediyorsa devlet ya da Tayyip Bey niye benim hangi internet sitesine gireceğime karışıyor diye itiraz ediyor.
O nedenle bu kopanlar öyle bir vaatle EYT vaadiyle, KPSS’yi yeniledik diyerek falan geri dönecek değiller. O nedenle 50’ye ulaşması çok zor görünüyor ama bu tarafta Altılı Masa’nın ilginç bir özelliği var.”
‘ALTI PARTİNİN BİR ARADA OLUŞU ANLAMLI AMA EKSİK’
Altılı Masa’nın ilginç bir özelliği olduğunu kaydeden Ağırdır şöyle konuştu:
Altılı Masa’da bir sosyal demokrat parti var. İslamcı gelenekten gelen ama daha sonra dünyevileşmiş kesimleri temsil eden Deva, Gelecek gibiler var. Dindarları temsil eden ama dinin bu kadar siyasete araç edilmesine ya da yolsuzluğa itirazı olan Saadet Partisi gibi birisi var. İyi Parti gibi daha geleneksel, daha milliyetçi ya da Atatürkçü değerlere yaslandığını iddia eden sol fikriyatla mesafeli olan ama kentli, metropollü başka bir sosyolojik kümenin partisi var. Dolayısıyla bir bakıma bu altı partinin bir arada oluşu anlamlı ama eksik yani bakarsan üç Türkiye analizine geri dönersek üçünü de temsil etmiyor. Kürtler yok orada. Problem orada.
ALTILI MASA’NIN YÜZDE 60’LARA ÇIKMA POTANSİYELİ VAR’
Dolayısıyla da bu itirazlardan ve gerçek hayatın sorunlarından iktidarın yorgunluklarından, hatalarından sonuç olarak Altılı Masa’da işte 42-45 bandında ama AK Parti, MHP ortaklığının 51’e ulaşma şansı zor görünse de Altılı Masa’nın eğer HDP ile ya da Kürtlerle bir uzlaşma dili yakalayabilirse, HDP ile konuşarak, uzlaşarak, ittifak yaparak, Kürtlerin ihtiyaç ve talepleri üzerinden yeni bir siyaset inşa ederek 55-60’a kadar çıkabilecek de bir potansiyeli var.
‘TOPLUMUN ÜÇTE İKİSİ İKTİDARIN KARŞISINDA’
Çünkü bütün bu tartışmanın, bu sosyolojik analizlerin dışından baktığımızda gidişata memnuniyet ya da gidişattan rahatsızlık diye baktığımızda ama yönetim düzenine ama ekonomik gidişata ama ülkenin etrafındaki risklere, fırsatlara bakarak insanların kanaatlerine, toplumun kanaatlerine baktığımızda toplumun üçte ikisi iktidarın karşısında ve gidişata itirazı var, üçte birinin de iktidarın yanında her şeye karşın.
‘AKP-MHP KÜRTLERİ NEREDEYSE GÖZDEN ÇIKARMIŞ DURUMDA’
Demek ki Altılı Masa’nın ve HDP’nin meselesi nasıl oy alırlar da bu üçte iki potansiyeli bir araya getirecek doğru siyaseti örebilirler meselesi. Ama AK Parti, MHP açısından bakarsak onların böyle bir tercihi yok. Onlar zaten Kürtleri neredeyse gözden çıkarmış durumdalar. Gençleri zaten neredeyse gözden çıkarmış durumdalar. Dolayısıyla diyelim maksimumda 50-51 gibi olan bir maksimum potansiyellerinin ne kadarını gerçek hayata sayıya çevirebilecekleri peşindeler.
‘OYUNUN GİDİŞATINI MUHALEFETİN YAPTIKLARI BELİRLEYECEK İKTİDARIN YAPTIKLARI DEĞİL’
Halbuki muhalefet 65’lere yakın bir potansiyeli nasıl sayıya ve seçimde bir sonuca çevirebileceğinin yolunu bulmak durumunda. İkisi de aynı potansiyelden başlamıyor. O nedenle Altılı Masa’ya daha çok odaklanıyoruz. HDP’nin söylediklerine daha yakından bakıyoruz. Çünkü oyunun gidişatını muhalefetin yaptıkları belirleyecek iktidarın yaptıkları değil.
‘KÜRTLERİN VARLIĞINI TANIYAN, SAYGI DUYAN BİR DİL VE SİYASETE İHTİYAÇ VAR’
HDP’nin Altılı Masa’yla uzlaşması ya da uzlaşamaması önemli. Kürt kimliği diye bir kimlikten söz edeceksek kimlik haklarından söz etmemiz lazım kaçınılmaz olarak. Dolayısıyla Kürtleri kale alan, saygı duyan, varlıklarını tanıyan politikalarını konuşabilirsiniz, vaatlerini tartışabilirsiniz, öyle değil böyle diyebilirsiniz, kayyum kelimesini hiç kullanmayabilirsiniz, terör kelimesini de hiç kullanmayabilirsiniz ama Kürtlerin varlığını tanıyan, saygı duyan bir dil ve siyasete ihtiyaç var.
Eğer böyle bir birliktelik üretilemezse evet o zaman işte demin senin de söylediğin gibi birisi 40-42 birisi 42-45 o zaman çok büyük olasılıkla karşımıza çıkacak tablo, cumhurbaşkanı kim olursa olsun parlamento ve çoğunluğu olmayan, parlamentoda yasa yapabilmek için bile Kürtleri temsil eden parti ile uzlaşma üretmeden yapılamayacak, gerçekleştirilemeyecek, sürdürülemeyecek bir hayat veya bir siyasi tablo karşımıza çıkacak demektir’(Kaynak)
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***