CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sağlık personelinin sağlık hizmeti sunumu sırasında maruz kaldığı saldırı ve diğer suçlarla ilgili davaların kayıt altına alındığı ve takibinin yapıldığı Beyaz Kod uygulaması ile ilgili Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.
Önergesinde 2021 yılı içerisinde hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete maruz kalan sağlık çalışanı sayısının açıklanmasını isteyen Gürer, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve şiddete karşı korunması adına alınan önlemler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi talep etti.
“2021’DE 14 BİN 287 SAĞLIK ÇALIŞANI BEYAZ KOD’A BAŞVURDU”
Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Koca, Beyaz Kod uygulamasına, 2021’de Sağlık Bakanlığı, devlet ve vakıf üniversitelerinin hastaneleri ile özel sağlık kuruluşlarında görev yapan sağlık personeli olmak üzere toplam 14 bin 287 başvuru yapıldığını açıkladı.
“ÖNLEMLERİN MUTLAK SURETLE DAHA DA ARTIRILMASI ŞART”
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Ömer Fethi Gürer, “Sağlıkta şiddet motivasyonu etkiliyor, çalışma koşullarını olumsuz kılıyor, çalışanların moralini bozuyor. O anlamda da sağlıkta şiddetin mutlaka sıfır noktasına taşınması gerekiyor. Ayrıca güvenlik kameralarının, giriş-çıkış kontrollerinin düzenli sağlanmasıyla sağlıkta şiddet mutlak suretle bitirilmeli. Yaşanan olumsuzluklar sona erdirilmeli. Beyaz Kod’a başvurunun 14 bin 287’ye erişmesi, sorunların varlığının somut göstergesi. Çalışanlarının motivasyonunu olumsuz etkilediği için bu konularda alınması gereken tedbirlerin ve önlemlerin mutlak suretle daha da artırılması şart” dedi.
BEYAZ KOD NEDİR?
Beyaz kod, hastanede hasta/hasta yakını ve çalışanların başına gelebilecek hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel taciz durumlarında güvenlik personelinin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesini sağlamaya çalışan bir alarm sistemidir.
Mesai saatleri içinde ve dışında hastane içerisinde ve bahçesinde oluşabilecek olası bir saldırı ya da taciz olaylarında güvenlik gözlem odası aranır. Buradan telsiz ile geçilen anons ile olay yerine en yakın güvenlik görevlisi yönlendirilir.
Eğer tek kişi olayı çözümleyemeyecek ise kod 1 (telsiz ile tüm kuvvetlerin olay yerine sevki) uygulanır. Olaya sebebiyet veren kişi/kişiler olay yerinden uzaklaştırılır. Adli olaylarda hastane polisine haber verilir. Hastane polisi gerekli işlemleri yapar.
Böyle bir durumla karşılaşan personel, olay bildirim formu doldurarak hasta ve çalışanların sağlık ve güvenliğini üst kuruluna bildirir. Kurul incelemeyi yaparak gerekli ise düzeltici faaliyet yapmak üzere başhekimliğe rapor sunar.
Kaynak: ANKA
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***