AMED – Aram Yayınevi, 2022 yılının son ayında çocuk klasiklerinin Kürtçe çevirileri ve “Unutulmasınlar” anı/roman setinin de aralarında bulunduğu 13 yeni kitabı okurlarıyla buluşturdu.
Aram Yayınevi, 13 yeni kitabı okurlarıyla buluşturdu. Nupelda Engin’in 4 kitaptan oluşan “Unutulmasınlar” anı/roman seti, Hatip Dicle’nin “Efrîn Direniş Günlüğü”, Elî Çabuk’un “Dildarên Feraşînê”, Tîtal Elî Adiman’ın “Bazinê Pola” kitapları ile dünya çocuk klasiklerinden 6 kitabın Kürtçe çevirisi, kitapçılardaki raflarda ve online satış yapan web sayfalarında yerini aldı.
EFRÎN DİRENİŞ GÜNLÜĞÜ
Daha önce de Hatip Dicle’nin KCK davalarını konu alan “Yargılayanlar Yargılanıyor” adlı kitabının basımını yapan Aram Yayınevi, bu kez de aynı yazarın “Efrîn Direniş Günlüğü”nü okurlarıyla buluşturdu. 11 bölümden oluşan 640 sayfalık kitap, 20 Ocak 2018 – 20 Ocak 2019 tarihleri arasında Efrîn ile bağlantılı olarak yaşanan yerel, bölgesel, küresel tüm gelişmeleri kronolojik bir sırama ile sunuyor. Bu günce, savaşın sadece bir tarafını ya da bir öznesini merkeze almadan, günü gününe yaşanan olayların haberlerini ve yorumlarını toplu olarak okurlarla bulaştırabilme çabası taşıyor.
Kitabın arka kapak tanıtım yazısında şöyle deniliyor: “Bir savaşın medya günlüğü olarak tasarlanan kitabın, aynı savaşın öncesine ve sonrasına dair hatırı sayılır bir aktarımı da sağlayabilmiş olması, bahse konu olan olaylar zincirinin sonunda ortaya çıkan nihai resmin bir bütün olarak görülebilmesi açısından oldukça önemli bir fırsat sunmaktadır. Bir roman ya da deneme olarak kurgulanmaması, ağırlıklı olarak “o güne ilişkin” haberlerin ve yorumların olduğu gibi paylaşılması kitabın öne çıkan yapısal özellikleridir. Bu yüzden Efrin Direniş Günlükleri’nin, genel okur kitlesine seslenmek kadar bir dönemin siyasal panoramasını anlamak açısından ve özellikle spesifik araştırmalar için de başvurulabilecek kıymetli bir metin olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır…”
UNUTULMASINLAR SETİ
Nupelda Engin’in 4 kitaptan oluşan “Unutulmasınlar” anı/roman seti, toplam bin 304 sayfadan oluşuyor. Serinin birinci kitabı “Geliyê Tiyarê”, ikinci kitabı, “Güneş Bakışlı Çocuklar”, üçüncü kitabı “Dağın Kalbinde Yücelen Kadın”, dördüncü kitabı ise “Bizim Egîd”ten oluşuyor.
UNUTULMASINLAR – I / GELIYÊ TIYARÊ
Nupelda Engin’in kaleme aldığı “Unutulmasınlar – I / Geliyê Tiyarê” isimli romanı 320 sayfadan oluşuyor. Kitabın arka kapak tanıtım yazısında şöyle deniliyor: “Bir ışık vardı, içimizden dışarıya yansıyordu. Gözlerimizden yansıyan bir kıvılcım, dünyayı ateşe boğacak çıngılar vardı gülüşlerimizden dağıttığımız. Gerçek manada mutluyduk, beraberce. Sayılı günler bitti ha bitecek! Ekim’in on sekizi, on dokuzuna vurduğu saatlerde bir ateş harmanın içine girecektik. Çok kalmamıştı, üç ya da dört… Herkes yüreğinin yangını kadardı ve ışığını taşıyacaktı o harman yerine. Bir umut, bir heyecan… Olur ya, aydınlatırdık özgür bir dünyayı yürüyüşümüzle. Çok istiyorduk bunu. Özgür olmalıydık ya da özgürlük yolunda…”
UNUTULMASINLAR – II / GÜNEŞ BAKIŞLI ÇOCUKLAR
Nupelda Engin’in 280 sayfadan oluşan “Unutulmasınlar – II / Güneş Bakışlı Çocuklar” romanının arka kapak tanıtım yazısından bir bölüm şöyle: “Nedir yaşam? Nesin, necisin sen, ey yaşam! Neredesin?
Susmak ve dinlemek… Sohbeti koyulaştırmak sükûnetle… Derler ki o zaman duymak mümkünmüş kâinatın yüreğinin sesini… Şimdiye kadar duyanlar neyi duydu? O evrene dokunan, yaşamın kemaline eren; neyi duyuyor, yalnız bir odada. En çok da bizi, özgürlüğümüzü belki de… Yaşamı, yaşatabilmeyi belki de… Bir sır var… Öyle ki, toprak örtmezse tohumu, yeşermez ya! Toprak evvela tohumu içerir, göremezsin. Tohum bir sır; toprak sırrın ev sahibesi, kendisi… Yaşam, sır; sır, sevda bakışlı bir çocuk… Bu çocuğu duyabilir misin? Susup onu dinleyebilir misin? Şimdi.”
UNUTULMASINLAR – III – DAIĞIN KALBİNDE YÜCELEN KADIN
Nupelda Engin’in 488 sayfadan oluşan “Unutulmasınlar – III / Dağın Kalbinde Yücelen Kadın” kitabının arka kapak tanıtım yazısından bir bölüm şöyle: “Suna için en az Besê ana kadar ya da bacısı Emoş kadar içim yandı ve gözyaşlarımı tutamadım. Adeta kendi anamın bacımın benim haberim karşısında yaşayacakları acıyı bana hisettirdi. O anda Suna ben oldum. Besê ana, anam oldu. Cemal ise kardeşim İbrahim oldu kafamda. Romanın asıl kahramanı ben ve ailem olmuştuk okurken…”
UNUTULMASINLAR – IV / BİZİM EGÎD
Nupelda Engin’in 216 sayfadan oluşan serinin son kitabı olan “Unutulmasınlar – IV / Bizim Egîd” romanının arka kapak tanıtım yazısındaki bir bölüm şöyle: “Büyük bir güvenle inançla çarpışmışlardı, görmüştü Egîd. Direnenlerin aşkla bağlandıkları yaşamın içindeydiler. Aşk sevginin en yoğun haliydi, tutkuydu. Aşk halindeki insan kendini aşar amaçlarıyla bütünleşirdi. Bu bütünleşmeyi hiçbir irade kıramazdı, çünkü o anda kendi iradesini bile aşardı insan. Çarpıştıkları bir düşman değildi sadece, bir yaşam için çırpınmışlardı o an. Aşkla örülü bir yaşam, aşkın ördüğü bir yaşamdı şehîd. Şimdi önemli olan bu aşk yaşamının kutsallıklarını nefes nefes içlerine çekerek anlamlandırmadaydı. Anlamı olmayanın hakikati yoktu çünkü. Anlam hatırlamaydı, anımsamaydı. Anlam duygularla yoğrulan yaşamın eylemli haliydi, devinimiydi. Anlamı olanın gerçeği olabilirdi.”
ÇOCUK KLASİKLERİNİN KÜRTÇE ÇEVİRİLERİ
Aram Yayınevi, çocuk klasiklerini Kürtçe’ye çevirerek çocuklarla buluşturmaya devam ediyor. Daha önce çocuk klasiklerinden 11 kitabı Kürtçe’ye çeviren Aram Yayınevi, yılın son ayında çocuk klasiklerinden 6 kitabın daha Kürtçe çevirisini yayınladı. Hector Malot’un “Sêwî”, Alexandre Dumas’ın “Sê Çekdar”, Antoine de Saint Exupery’nin “Mîrko”, Mark Twain’nin “Huckleberry Fînn”, John Steinbeck’in “Încî” ve Robert Louis Stevenson’ın “Girava Xizînê” isimli kitapları da Kürtçe çocuk kitaplığındaki yerini aldı.
Ayrıca, Elî Çabuk’un 352 sayfadan oluşan “Dildarên Feraşînê” romanı ile, Tîtal Elî Adiman’ın 120 sayfadan oluşan “Bazinê Pola” öykü kitabı da
raflardaki yerini aldı.
ARAM YAYINEVİNİN 2022 YILI KİTAPLARI
2022 yılında Aram Yayınevi’nin yayınladığı diğer kitapların isimleri şöyle:
* Nihat Ekmez – Bilginin Oluşum Tarihi
* Hayri N. Berfin – Tarihi Canlı Yaşamak
* Zerrin Yılmaz – Esmer Yara Beyaz Kurt
* İsmail Tüzün – Gidenlerin Ardından
* Naif Özkılıç – Tek Tanrılı İlk Din: Yahudilik
* Nevzat Çapkın – Tasavvuf Üzerine Düşünceler
* Süleyman Yıldırım – Troya Ayini
* Kemal Yiğit – Efsûna Welatê Min
* Ergîn Atabey – Bihara Bêdawî
* Sertacê Karêzî – Rexneyên Li Ser Civaknasiya Nûjen
* Esmer Kıyar – Gün Işığında Büyürken
* Şemsettin Özer – Devrimci Sanat Felsefesi
* Besê Anûş
* Ahmet Tahir – Kızgın İklim
* Numan Amed – Şahmaran Kentinde Kayıp Bir Yolcu
* Cemal Şerik – Sendikalizmin Eleştirisi ve Demokratik Emek Konfederalizmi
* Lewis Carroll – Serpêhatiyên Alîcê
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***