Sosyal yardım alan bir Türkiye vatandaşına yazı gönderen Wuppertal İş Ajansı, ilgili kişiden e-Devlet’te yer alan veraset ilamı, tapu bilgileri, mevduat ve katılım fonu bilgileri, emeklilik ödemeleri ve maaşları hakkında resmî evrakı “PDF” formatında beyan etmesini istedi.
EVRAK BEYAN EDİLİNCE ÖDEME BAŞLADI
Bilgiler gelene kadar vatandaşa yaptığı ödemeleri durduran daire, mektupta istenen belgeleri hem Türkçe hem de Almanca olarak yazdı.
Tebligat karşısında şaşkına dönen O.Ö., “Dediklerine göre, biri beni şikâyet etmiş. E-Devlet bilgilerimi istediler. Verene kadar paramı eksik ödediler. Kiram bile ödenmedi.” dedi.
İstenen e-Devlet evrakının beyan edilmesinin akabinde ilgili daire yardımları yeniden ödemeye başladı.
Avukat Muhammet Altunkaya, Avrupa’dan’a verdiği mülakatta iş ajanslarının ve vergi dairelerinin somut şüphe durumunda bu tip taleplerde bulunabileceğini belirtti, ancak tapu bilgisi dışında diğer bilgilerin de istenmesinin yetkiyi aştığını söyledi.
“DAİRELER YETKİLERİNİ AŞMIŞ OLABİLİR”
Altunkaya şöyle dedi: “Vatandaşın idareye yardımcı olma mecburiyeti (Mitwirkungspflicht) kapsamında değerlendirilebilir. Ancak bunun sınırı nerededir? O konuda mahkemenin yorumu çok önemli.”
Altunkaya, “Somut bir ihbar varsa, ihbar eden kişi örneğin evin adresini ve kendi ismini veriyorsa, güçlü bir ihbar kabul edilir ve bu tarz bir bilgi istenebilir.” diye konuştu.
Altunkaya, “Vatandaş açısından bakarsak, neden sadece Türkiye’deki kayıtlar görülmek isteniyor? Türkiye vatandaşının ABD’de de mülkü olamaz mı?” sorularını yöneltti.
Altunkaya mahkemelerin yorumunun belirleyici olacağına işaret ederek, “Sosyal yardım dairelerinin yetkiyi aştığı kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.
Almanya kanunları aylık geliri 2 bin 400 euronun altında kalanlara aradaki fark kadar “kira, konut, çocuk ve işsizlik” gibi kategorilerde sosyal yardım hakkı tanıyor.
Söz konusu yardımların haricinde çocuk başına her ay 250 euro ödeniyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***