– Avrupa Birliği ülkelerinin içişleri bakanları, 2022’nin ve Çekya’nın dönem başkanlığı altındaki son Adalet ve İçişleri Konseyi Toplantısı’na katılmak üzere Brüksel’de bir araya gelerek Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’ın vizesiz seyahat bölgesi Schengen’e katılımını görüştü.
AB Dönem Başkanı Çekya’nın İçişleri Bakanı Vit Rakusan ile AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, AB içişleri bakanlarının toplantısı sürerken basına açıklamada bulundu.
AVUSTURYA, ROMANYA İLE BULGRAİSTAN’IN KATILIMINI VETO ETTİ
Rakusan, bakanların Hırvatistan’ın Schengen bölgesine katılımına onay verdiğini duyurdu.
Hırvatistan’ın AB nezdindeki daimi temsilciliği de Twitter’dan bir paylaşımda bulundu.
Paylaşımda “Son adım tamamlandı! Konsey kararı kabul edildi. Hırvatistan’ın 1 Ocak 2023 itibarıyla Schengen alanına katıldığı artık resmen onaylandı” dendi.
The Council decided ???? Croatia will join the border-free Schengen area from 1st January 2023.
Schengen is the largest free-travel area in the world:
???? 1.25 billion journeys every year
???? 3.5 million border-crossings every dayMore information ⬇️#Schengen #JHA
— EU Council (@EUCouncil) December 8, 2022
Avusturya’nın veto etmesiyle Avrupa Birliği’nin en yoksul iki ülkesi Romanya ve Bulgaristan’a ret kararı çıkmasına değinen Rakusan, “Bence Romanya ve Bulgaristan da Schengen üyeleri olmaya hazır” ifadesini kullandı.
Johansson da bu nedenle hayal kırıklığına uğradığını belirterek, iki ülkenin vatandaşlarına seslendi.
“Siz de Schengen’e üye olmayı ve serbest dolaşıma ulaşmayı hak ediyorsunuz. Birçok üye ülkenin desteğini almıştınız” diye konuşan Johansson, iki ülkenin katılımının öncelikli gündemi olmaya devam edeceğini vurguladı.
Sığınma başvurularının son dönemde ciddi oranda arttığı Avusturya, Bulgaristan ve Romanya‘dan ülkeye gelecek olanların düzensiz göçü artırmasından endişe duyuyor.
Fransa ve Almanya üç ülkenin de Schengen bölgesine katılmasını destekleyeceğini duyurmuştu.
Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner ise “Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen bölgesine katılmasını bugün veto edeceğim. Pek çok yerde çalışmayan bir sistemin genişlemesini yanlış buluyorum. Bu yıl 100 binin üstünde kişi yasal olmayan yollardan sınırı geçti” ifadelerini kullanmıştı.
Hollanda Göç Bakanı Eric van der Burg da “Bizim için Hırvatistan ve Romanya ‘evet’ ancak Komisyon’un Bulgaristan konusundaki önerisine katılmıyorum” demiş ve ülkedeki “yolsuzluk ve insan hakları” konuları konusundaki endişelerini vurgulamıştı.
SCHENGEN’E ÜYE ÜLKE SAYISI 27’YE YÜKSELDİ
Schengen’in genişlemesi için üye ülkelerin oy birliği gerekiyor. Çekya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovakya ve Slovenya, Schengen alanına 2007’de katılmıştı. AB üyesi olmayan İsviçre de 2008’de dahil olmuştu.
Hırvatistan’ın katılmasıyla 27 üye ülkeye sahip olan Schengenbölgesine, 60’tan fazla ülkenin vatandaşları, vizesiz seyahat edebiliyor. 100’ün üzerinde ülkenin vatandaşlarından ise vize talep ediliyor. (DIŞ HABERLER)
Hırvatistan, Schengen bölgesine katılıyor
Türkiye’nin Schengen reformu çağrısı AKPM’de oy çokluğuyla kabul edildi
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut: Türkiye artık Avrupa’ya en çok sığınma başvurusu yapılan 4-5 ülkeden biri
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***