Artı Gerçek-Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mêrkitik köyü 1988 yılında “güvenlik” gerekçesiyle boşaltıldı. Köyün boşaltılmasıyla birlikte Beytüşşebap’a Çeman köyüne yerleşen köylüler, geçtiğimiz günlerde Şırnak Valiliği’ne 50’ye yakın dilekçe vererek köylerine geri dönmek istedi. Beytüşşebap AKP İlçe Başkanı Hulusi Adıyaman şikayeti üzerine köylüler hakkında soruşturma açıldığı belirtildi.
‘KÖYÜMÜZE DÖNMEK İSTİYORUZ’
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre köylüler, dilekçelerinde şu talepte bulundu: “Şırnak ili Beytüşşebap ilçesine bağlı eski köyümüz Tuzluca’yı 1988 Yılında güvenlik nedeniyle boşaltmak zorunda kaldık. Köyümüz ve çevresinin güvenliği, güvenlik güçleri tarafından sağlanmıştır. Köyümüz Tarıma ve hayvancılığa el verişlidir. Mevcut hayat pahalılığı koşullarında geçimimizi sağlamakta ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Tekrardan Tarım ve Hayvancılığa başlamak istiyoruz. Köye yerleşmeye izin verildiği taktirde birçok genç batıya göç etmekten vazgeçecektir.
Köyümüze dönmek istiyoruz. Köy yolunun temizlenmesi bizim için yeterli olacaktır. Yerleşime izni çıktığı taktirde, diğer konularda kendi imkanlarımızı kullanacağız. Köye dönüşlere izin verilmesi için gereğini saygıyla arz ederim.”
AKP İLÇE BAŞKANI İHBARDA BULUNDUĞU İDDİASI
Şırnak Valiliği’nin köye dönüşe dair bir proje hazırlığı yaptığı belirtilirken, valiliğe dilekçe veren köylüler kendilerini karakolda buldu. Köylülerin başvurusu aynı köyden olan Beytüşşebap AKP İlçe Başkanı Hulusi Adıyaman tarafından engellendiği belirtildi.
Adıyaman’ın dilekçe veren köylüleri Çeman köyünde bulunan jandarma karakoluna, “köylülerin bu talebi sıradan değil ve bunlar örgüte yardım edecekler” diyerek ihbar ettiği ifade edildi.
‘NİYE BÖYLE BİR TALEBİNİZ OLDU?’
Şikayet üzerine valiliğe dilekçe veren köylüler hakkında soruşturma başlatıldı. Karakola ifade için tek tek çağrılan köylülere, “Örgüte yardım etmek için mi köye döneceksiniz?”, “Köye yeniden dönme amacınız nedir?” ve “Niye böyle bir talebiniz oldu?” şeklinde soruların yöneltildiği öğrenildi. Karakolda ayrıca köylülere, dilekçenin kim tarafından yazıldığının da sorulduğu ifade edildi.
AKP’li Adıyaman’ın ihbarla sınırlı kalmadığı, köydeki emekli korucular Abdullah ve Sait Adıyaman üzerinden, dilekçelerini geri çekmek için köylüleri tehdit ettiği belirtildi. Bu baskı ve tehditler üzerine köylülerin dilekçelerini geri çekmek zorunda kaldıkları kaydedildi.(HABER MERKEZİ)
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***