1 Aralık’ta yürürlüğe girmesi beklenen ÖTV matrah düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı.
Karara göre, yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 120 bin liradan 184 bin liraya, yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 150 bin liradan 220 bin liraya, yüzde 60 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 175 bin liradan 250 bin liraya, yüzde 70 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 200 bin liradan 280 bin liraya çıkarıldı. Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 kilovatı geçip, motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçip 1800 cc’yi geçmeyen hibrit motorlu araçlarda da yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiği, 130 bin liradan 228 bin liraya ve yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiği 210 bin liradan 350 bin liraya yükseltildi.
“SATICININ CEBİNE PARA TRANSFERİ YAPMAKTIR”
Otomobilde matrah düzenlemesine ilişkin Gerçek Gündem’e değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Veysel Ulusoy, “Matrah, belirlenen enflasyona bağlı olarak eşel mobil sistemi gibi otomatik olarak indirilmeli. Enflasyonist bir ortamda vergi oranıyla oynamak, satıcının cebine para transferi yapmaktır. Bunu biz geçen dönemde gıda sektöründe belirli ürünlerin vergi oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinde gördük. Böylece yapılacak olan yeni zamla satıcı vergi oranını da cebine koymuş oldu. Bu doğrudan bir kaynak transferidir” dedi.
“TEKRAR ZAM OLARAK YANSIYACAK”
Ulusoy, otomobilde matrah indiriminin işe yaramayacağını belirtirken, yapılan indirimin enflasyonist ortamda kısa sürede tekrar zam olarak yansıyacağını söyledi.
“VERGİ SIFIRLANMALI”
Matrah indirimine ilişkin çözüm önerilerini de sıralayan Ulusoy, “İnsanların araba alması için vergi sıfırlanmalı. Türkiye’de 2 milyon TL’ye satılan bir otomobil ABD’de en fazla 600 bin TL’ye tekabül ediyor ve vergi oranı 2 bin 500 dolar kadar. ABD’de olduğu gibi yurttaşların, Türkiye’de de dünya fiyatlarıyla orantılı bir fiyatla araba almaları teşvik edilmeli” dedi.
Kaynak: Gerçek Gündem
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***