AMED – Dil ve kültür örgütleri, Türkiye’nin hava saldırılarının Kürt kimliğine yönelik olduğunu belirterek, saldırılara karşı seferberlik çağrısı yaptı.
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye kentleri ile Federe Kurdistan Bölgesi ve Şengal’e yönelik 20 Kasım’da gerçekleştirdiği hava saldırılarına tepkiler sürüyor. Türkiye’nin saldırılarında, 13 kişi yaşamını yitirdi, 6 kişi yaralandı. Kürtçe dil ve kültür kurumları, Türkiye’nin saldırılarına tepki göstererek, halka seferberlik çağrısı yaptı.
KÜRTLERİN ÖZGÜR YAŞAM HAKKI
Kürt dil ve kültür kurumlarının ortak açıklamasında, Kürtlerin tüm uluslar gibi temel hak ve özgürlüklerinin olduğu belirtilerek, “Kendi topraklarında, kendi kimliğimizle, dilimizle, kültürümüzle, sanatımızla, edebiyatımızla özgür yaşamak en temel hakkımızdır. Ancak işgalci güçler, yüz yıldır bunu engellemek için Kürtlere, Kurdistan’a yönelik saldırılarını sürdürüyor” ifadelerine yer verildi.
KÜRT VARLIĞINA YÖNELİK SALDIRI
Türkiye’nin Kürtlere yönelik kimyasal silah saldırılarına değinilen açıklamada, “Türkiye’nin kimyasal silah saldırılarında çocuk, kadın, gazeteci, yazar ve siviller katlediliyor. Bu saldırılar, Kürtlere karşı insanlık suçudur. Son olarak İran rejimi Rojhilat ve Güney Kürdistan’da, Türk devleti de Rojava ve Güney Kürdistan’da vahşi bir şekilde Kürtlere saldırdı. Bu saldırılarda gazeteciler, çocuklar ve kadınların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katledildi. Bu saldırılar aynı zamanda Kürtlerin kimliğine, diline, kültürüne ve özgür varlığına yöneliktir” denildi.
SALDIRILARA KARŞI TUTUM SERGİLENMELİ
Saldırıların lanetlenerek, siyasi parti, sivil toplum örgütleri, aydın, yazar ve sanatçılara çağrı yapılan açıklamada, şunlar kaydedidi: “Kürtlere yönelik saldırılara karşı ayağa kalkma zamanıdır. Saldırılara ve katliamlara karşı her alanda karşı durmalı, tutum sergilenmeli. Gün, onurlu mücadelenin, birliğin, Kürt ulusal birliğin, seferberlik ruhuyla özgürlük mücadelesinin yükseltilmesi günüdür.”
DİL VE KÜLTÜR KURUMLARI
Türkiye’nin saldırılarına karşı yapılan ortak açıklamada imzası bulunan kurumlar şöyle: Mezopotamya Kürt Araştırmaları Derneği, Destar Dergisi, İstanbul Kürt Enstitüsü, Diyarbakır Kürt Enstitüsü, Kürt Edebiyatçılar Derneği, Stockholm Kürt Enstitüsü, Brüksel Kürt Enstitüsü, Almanya Kürt Enstitüsü, İsviçre Enstitüsü, Ari Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Botan Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Arsisa Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Anka KürtDil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Ferat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Birca Belek Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***