Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad “Türkiye’nin, Suriye’nin taleplerini karşılamaya hazır olduğunu gösterdiğini ancak Şam’ın, Ankara’dan söz değil icraat beklediğini” söyledi.
Al Akhbar’ın haberine göre bir grup gazeteci ve araştırmacı ile Şam’da bir araya gelen Beşşar Esad, Türkiye ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesine ilişkin de değerlendirmede bulundu.
Ankara ile yürütülen görüşmelerin halihazırda sadece “istihbarat düzeyinde” olduğunu ancak “ikili görüşmelerin seviyesinin yakında yükseltileceğini” dile getiren Suriye lideri, “Türkiye’nin, Suriye’nin taleplerini karşılamaya hazır olduğunu gösterdiğini” belirtti.
Yaklaşık 4 saat süren mülakatta Esad, Suriye’nin komşuları ve Suriye meselesinde aktif olan ülkelerle ilişkilere yönelik değerlendirmeler yaptı.
Esad, “Suriye, Türkiye’den sadece söz değil icraat bekliyor” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “siyasette küslük olmayacağını” belirterek Suriye meselesinde Mısır gibi politika değişikliğine ilişkin ilk açıklamayı yapmıştı.
Esad, “Ankara, siyasi yöneliminde bazı Arap ülkelerinden daha kararlı olabilir. Ancak Türkiye’nin tutumunun samimi mi yoksa sadece siyasi bir manevra mı olduğunu kestirmek mümkün değil” şeklinde konuştu.
Türkiye’den gelen olumlu açıklamalara temkinli yaklaşmayı sürdüren Suriye lideri, “Gazetecilerin herhangi bir ülkenin politika değişikliğini bireysel değişikliklerine dayanarak ölçmeleri yanlış” dedi.
Ayrıca Esad, Türkiye’den gelen resmi beyanların “açıklama karşılığında terfi alma” amacına yönelik olabileceği uyarısında da bulundu.
ABD destekli Kürt gruplara yönelik, Kürt güçleriyle bazı hizmetlerin ulaştırılması noktasında günlük sorunlar ve sıkıntılar konusunda “temas” halinde olduklarını belirtti.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) isimli oluşumla ilişkilerini daha çok “aşiretçilik” olarak tanımlayan Esad, “Kürt güçleriyle diyaloğun devam ettiğini ancak yeni bir gelişme olmadığını” aktardı.
Washington’la ilişkiler konusunda ise Esad, “Amerikalılarla hiçbir iletişimimiz yok. Amerikalıların işgal ettikleri (Suriye) topraklarından çıkmaları için halk baskısının artmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.
İran’ın Suriye’yi aktif olarak desteklediğini, ekonomik ve askeri olarak da desteklemeyi sürdürdüğünü dile getiren Esad, Tahran’ın (şu anki) tutumunu “ihmalkar” olarak tanımlamanın da yanlış olacağını kaydetti.
İran destekli, Lübnan merkezli Hizbullah örgütünü “stratejik müttefik” olarak değerlendiren Esad, “Hizbullah’ı destekledik, destekliyoruz ve stratejik müttefikimiz olduğu için desteklemeye devam edeceğiz. Lübnan Suriye’nin sınırdaş ülkesi ve Lübnan’daki istikrarın Suriye için çok önemli olması nedeniyle mevcut gerçekler ışığında Lübnan ve geleceği için endişeleniyoruz” şeklinde konuştu.
Rusya konusunda ise, “Rusya çok fazla yardımda bulundu ancak Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonu ve (bunun) Moskova üzerindeki ekonomik ve askeri baskının ardından bugünkü gerçeklik farklı” dedi.
Filistinli Hamas hareketi ile ilişkileri neden yeniden tesis ettikleri sorusuna Esad, teşkilat liderlerinin kamuoyu önünde Şam’dan özür dilediğini söyledi ve ekledi:
“Hamas yetkilisi Halil el Hayya, son ziyareti sırasında tüm Suriye halkından dolaylı olarak özür diledi”.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***