RIHA – Pirsûs ilçesinde pamuk eken çiftçiler, taban fiyatı 21 TL olarak açıklanan pamuğu 11-12 TL’den bile satamadıklarına işaret ederek, “Böyle giderse çiftçiliği bırakmak zorundayız” dedi.
Riha’da pamuk eken çiftçiler, ürüne alıcı bulamadıkları için zor günler geçiriyor. Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK), bu yıl pamuğun taban fiyatını 21 TL olarak açıkladı. Ancak çiftçiler, 13 TL’ye bile alıcı buladıklarından dert yanarak, artan masraflardan kaynaklı zararda olduklarını belirtti.
ZAMLAR BEL BÜKTÜ
Pirsûs (Suruç) ilçesinde pamuk eken yurttaşlardan Mehmet Yücel, bu yıl 200 dönüm arazide pamuk ektiğini ve girdi masraflarının çok yüksek olduğunu söyledi. Yücel, geçen yıl 4 bin 200 TL olan gübre fiyatının bu yıl 18 bin TL’ye; mazotun 6 bin 500 TL’den 30 bin TL’ye; Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından verilen suyun 250 TL’den 750 TL’ye çıktığını aktardı. Ayrıca üretimde kullandıkları ilaçların da 3 kat arttığını belirten Yücel, “Destekleme için fiğ ekiyoruz. Onu sulamamamıza rağmen DSİ parasını bizden alıyor. Geçen yıl biçer fiyatı 230 TL iken, bu sene 800 TL’ye biçtik. Girdiler 3 katına çıktı ama pamuğu fiyatının altında satıyoruz” diye konuştu.
TRAKTÖRÜ SATACAK
Pamuktan verim aldıklarını ancak fiyatının çok düşük olduğunu söyleyen Yücel, “Arabamı sattım, traktörümü de satacağım. Borçlarımı o şekilde bitireceğim” dedi. Pamuğun 18 TL ve üzerine satılması halinde açıklarını kapatabileceklerini ifade eden Yücel, dönüm başı ortalama 6 bin 500 TL masrafları olduğunu aktardı. Traktörü olduğu için dönüm başına 5 bin 500 TL masrafı olduğunu ifade eden Yücel, “Şu anda bir dönümde 500 kilo pamuk çıkıyor. Bunu hesapladığımızda 6 bin TL yapıyor. Tarla hisseli olduğundan tarla sahibinin masrafını da verince zarar ediyorsun. O nedenle bütün çiftçiler şuan mağdur. Böyle giderse seneye çiftçiler değişir. Bu seneki çiftçilerin hiçbiri ekecek durumda olamaz. Muhtemelen zarar etmeyen ya da hiç ekim yapmayan çiftçiler ekecektir” diye kaydetti.
SU PARASI 3’E KATLANDI
6 yıldır çiftçilik yapan Talat Demirbilekli ise, girdi fiyatlarından dert yandı. Demirbilekli, “Bu tarlayı biçsem dahi masrafımı kurtarmıyor” dedi. Kendilerini en çok zorlayanın gübre ve su parası olduğunu kaydeden Demirbilekli, “Suyun dönüm sulaması 250 TL’den 750 TL’ye çıkarıldı. Gübreyi geçen yıl 4 bin TL’den alıyorduk. Bu sene 15 bin TL’den aldık. Bu girdi maliyetleri böyle devam ederse çiftçiliği bırakmak durumundayız” şeklinde konuştu. 150 dönüm kiralık tarlası olduğuna dikkati çeken Demirbilekli, pamuğu şuan en fazla 14 TL’den satabileceğini, tarlada 500 kilo çıktığı halde de zarar edeceğini ifade etti.
DESTEK TALEBİ
Demirbilekli, geçen yıl biberin 1 TL’den, pamuğun 12 TL’den satıldığına işaret ederek, “Suruç’ta biber bu sene pamuk nedeniyle ekilmedi. Biberin kilosu 15 TL’ye çıktı. Pamuk 14 TL’ye indi” dedi. Demirbilekli, “Bize destek sunulması gerekiyor. Su ödemelerinde yardımcı olunmalı, pamuğun pirim desteği yükseltmeli” çağrısı yaptı.
MA / Müjdat Can
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***