TR724 HABER-KULİS | TUNA YILDIZ
Türkiye’deki cezaevlerinde 300 binden fazla tutuklu ve mahkum bulunuyor. Bu kişilerden büyük çoğunluğunu uyuşturucu, hırsızlık, gasp, cinayet ve organize suçlardan ceza alanlar oluşturuyor. 15 Temmuz’un ardından Gülen Hareketi’ne yönelik başlatılan sosyal kırım sebebiyle on binlece masum insan da cezaevinde tutuluyor.
Siyasi iktidar ve ortağı MHP, Kovid-19 vesilesiyle kısmi bir af anlaşmasını yürürlüğe koydu. TBMM’nde yasalaşan düzenlemenin ardından uyuşturucu, hırsızlık, gasp ve cinayet suçlarından dolayı yargılanan on binlerce kişi bir anda serbest bırakıldı. Söz konusu düzenleme ‘ayrımcılık’ gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasına rağmen yüksek mahkeme kanunun iptal talebini reddetti.
Tr724’ün Türkiye’deki kaynaklarından ulaştığı bilgilere göre; Ak Parti ve MHP’nin hukukçu kurmayları yeni bir af düzenlemesi için yeniden çalışıyor. Bu kapsamda belirlenen heyete MHP adına Fethi Yıldız, Ak Parti adına da Ali İhsan Yavuz başkanlık ediyor. Heyetler düzenleme ile ilgili TBMM’nde ve dışarda özel bir ofiste defalarca görüşme yaptı. Yılbaşı öncesinde TBMM’ne getirilmesi öngörülen kısmi af düzenleme ile ilgili Yıldız ve Yavuz, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a birkaç kez brifing verdi.
CHP’DEN DESTEK
Söz konusu düzenleme ile ilgili CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirmede, “Af konusunda titizlikle yönetilmiş bir düzenlemeyi iktidar ile konuşmaya hazırız” değerlendirmesinde bulunmuştu. Affın kapsamını da “sadece belli başlı suçları kapsayacak; terör, taciz, tecavüz ve benzeri suçlar kapsam dışı kalacak, kader mahkumlarına yönelik olacaktır” demişti. Ancak bu açıklamanın ardından hem sosyal medyadan hem de bazı siyasi partililerden tepki gelmişti. Başta HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş başta olmak üzere onlarca siyasi ve on binlerce sivilin ‘terör’ suçlamasıyla tutuklu bulunduğu hatırlatıldı. Bunun üzerine CHP’nin, cezaevlerinde bulunan cebir ve şiddete bulaşmamış tutuklu ve mahkumların da bu düzenlemeden yararlanması görüşünü dile getirdi. Bu kapsamda hazırlanan düzenlemeye CHP yönetiminin sıcak baktığı gelen bilgiler arasında. CHP kaynakları da Kılıçdaroğlu’nun amacının siyasi suçlular olmadığını bir yanlış anlaşılma olduğunun altını çiziyor.
İŞTE DÜZENLEMENİN DETAYLARI
Tr724’e gelen bilgilere göre; düzenlemeden cebir ve şiddetle ilişkisi tespit edilen hiçbir tutuklu ve mahkum yararlanamayacak. TBMM’ne yılbaşından önce -büyük ihtimalle bütçe görüşmeleri sonrasında- gelmesi planlanan yasa tasarısında, denetim süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılıyor. Bu sayede cezaevinde yatma süresi kısalacak. Düzenlemenin yasalaşması halinde 10 yıl ve üzerinde ceza alan siyasi tutuklular da özgür kalacak. Yine edinilen bilgilere göre; Ak Parti yaklaşan seçimler öncesinde geniş kapsamlı bir affı düşüyordu ancak MHP kanadı bu düzenlemeye karşı çıktı. Fakat kısmi bir düzenlemeye yeşil ışık yaktı.
Düzenlemeye, Erdoğan ve Bahçeli’nin onay vermesinin ardından yeni bir af düzenlemesi TBMM’nde gelecek. Düzenlemeyi sadece tutuklu ve hükümlüler değil, dışarıda onların yakınları da merakla bekliyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***