Almanya’da iktidardaki koalisyon ve muhalefet partilerinden millletvekilleri 1930’larda Ukrayna’da etkili olan kıtlık nedeniyle milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesini soykırım olarak tanımayı teklif etti.
Reuters’in haberine göre milletvekilleri Sovyet lideri Josef Stalin’in toprak reformunu çiftçilere zorla kabul ettirmek için attığı adımlar nedeniyle yaşanan ve Holodomor adı verilen kıtlığın soykırım olarak sınıflandırılması gerektiğini savunuyor.
Hazırlanan taslak metinde “Bugünün perspektifi tarihi ve siyasi olarak yapılanın soykırım olduğuna işaret ediyor. Alman parlamentosu da bu sınıflandırmayı kabul ediyor,” ifadeleri yer aldı.
Alman medyasına göre tasarı önümüzdeki hafta federal mecliste tartışılacak ve kabul edilecek.
Romanya, İrlanda ve Moldova Holodomor’u resmi olarak soykırım olarak tanımış durumda.
Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü Bakan Annalena Baerbock’un parlamentodaki çabaları memnuniyetle karşıladığını ve taslağa büyük bir destek olduğunu açıkladı.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da sosyal medya hesabından kilometre taşı olarak adlandırdığı bu adımı nedeniyle Almanya’ya müteşekkir olduğu yorumunu yaptı.
1932 yılının kasım ayında Stalin Ukrayna’da kamulaştırılan çiftliklerdeki tohumluklar da dahil olmak üzere tüm tahıl ve hayvanları toplatmıştı. Bunu takip eden aylarda ülkede görülen büyük kıtlık nedeniyle milyonlarca Ukraynalı hayatını kaybetmişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***