İZMİR– İZBB’nin sokak sanatçılarına yönelik yasak getiren yönetmeliğine tepki gösteren sokak sanatçıları, ne sarayın soytarısı ne de belediyenin emir erleri olmadıklarını söyledi.
Sokak Sanatçıları Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İZBB) 8 Ağustos’ta yürürlüğe koyduğu sokak sanatçılarına yönelik yasak getiren yönetmeliğine karşı Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. “Sokak sanatı kentlerin hayat damarıdır, yasakçı belediye yönetmeliğine hayır” pankartının açıldığı açıklamada sık sık, “Sanat özgürlük ister” ve “ Yasakçı belediye istemiyoruz” sloganları atıldı.
Dernek adına açıklama yapan Özlem Sağlam, Sokak Sanatlarının Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişikliklerle belediyenin adeta bindiği dalı kestiğini söyledi. Sokak sanatının gücünü himayesiz ilişkilerden ve özgürlüğünden aldığını belirten Sağlam, “Bu sebeple pandemi döneminde yaşadığımız onca sıkıntıya rağmen, kamusal kaynakların sanatçılar için kullanılması konusunda ‘sadaka veren el ve alan el’ arasındaki ilişkilere hep karşı çıktık. İzmir özelinde güncel sanattan, popüler piyasa sanatına kadar bütün sanatçıların el pençe divan durduğu toplantılarda ısrarla özgürlük vurgusu yapmamız, başta Tunç Soyer tarafından; İzmir gibi, ‘çağdaş, demokratik özgür’ bir kentte, bozgunculuk, kıymet bilmezlik olarak değerlendirildi. Oysa ki demokrasi ve özgürlüklerin varlığı, yönetenlerin var demesine değil, asıl olarak yönetilenlerin rızasına bağlıdır. Tunç Soyer’i eleştirmek bizi AKP’li yapmayacağı gibi, olumlu icraatlarını desteklemek de bizi CHP’li yapmamalıdır. Bu açıdan bir kez daha vurgulamak isteriz ki ne sarayın soytarısı, ne de belediyenin emir erleri değiliz” dedi.
MADDELERE İTİRAZ
Yönetmeliğin çıkış sürecinde hiçbir itirazlarının dikkate alınmadığını aktaran Sağlam, “Madde 4 Genel olarak olumlu bulduğumuz bir madde olmakla birlikte c) bendindeki komisyon, şüpheli uzmanlık kriterleri açısından meşruluk sorunları yaşamaya adaydır. Meşruluk krizleri sadece ilgili dairedeki uzman bilgisine dayalı olarak aşılamaz. İlgili STK’ların da sürece katılacağı, katılımcılık ilkeleriyle aşılabilir.
YETKİ KARMAŞASI
Madde 5 e bendinin de keyfiliğe kapı aralayan bir madde olduğunu kaydeden Sağlam, “Bu konudaki bir başka husus ise günümüzde sokak sanatının sanatsal ifade konusunda vazgeçilmezleri arasında bulunan loop, delay, chorus ve reverb gibi efekt pedallarının amfisiz kullanımının mümkün olmamasıdır. Bu yönetmelikle Pat Metheny, Jimi Hendrix ve Billie Eilish gibi müzisyenlerin kendilerine İzmir sokaklarında yer bulması imkansızdır. Günümüzde sanatsal ifadenin olmazsa olmaz araçları arasında yer alan mikrofon ve amfiler sadece ses yükselticisi araçlar değil aynı zamanda kendine has ton karakteristikleriyle sanatçıların kişisel parmak izleridir. Özel izne tabi tutulamazlar. Özetle bir önceki yönetmelikteki desibel ölçüm yöntemi böylesi sorunların da önüne geçebilecek bir maddeyken kaldırılmamalıydı. Madde 6 2.bendinde bir yetki karmaşası bulunmaktadır. Sokak sanatçısı kartına yetki veren komisyon dışında ayrıca zabıta da kartların iptali konusunda yetkilendirilmiştir. Yukarıda detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştığımız gibi nesnel ölçüm kriterlerinden ve sanatsal uzmanlık bilgisinden yoksun bir kolluk gücü olarak zabıtaya böylesi bir yetki verilemez. Kişisel kayırmalara ve yetki karmaşasına yol açacak böylesi bir ikilikten vaz geçilmelidir” diye konuştu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***