ŞIRNAK / DERSİM – “Sansür yasası”na tepki gösteren Şırnak ve Dersim Barosu, bu yanlıştan dönülmesini çağrısı yaptı.
Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’nin oyları ile kabul edildi. Yasaya tepki gösteren Şırnak Barosu da yaptığı yazılı açıklamada, yasanın geri çekilmesi gerektiğini belirterek, bu yasayla düşünce özgürlüğünün sınırlandırıldığını ifade etti.
Açıklamada, yasanın toplumun her kesimini etkileyeceğine işaret edilerek, “Kabul edilen bu yasayla, ‘anayasaya aykırı’lık söz konusudur ve Resmi Gazetede yayınlanması ile birlikte Anayasa Mahkemesinde iptali gerekmektedir” denildi. Yasanın yasalaşması halinde Türkiye’de düşünce özgürlüğünün tamamen ortadan kalkacağı ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi: “AİHM’in her yıl yayınladığı raporlara göre, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının en çok ihlal edildiği ülkelerden ikinci sırada maalesef Türkiye’nin yer aldığı gerçeği karşısında, Meclis tarafından kabul edilen bu yasanın yürürlüğe girmesi ile beraber daha fazla sayıda ‘düşünce suçlusunun’ ve ifade özgürlüğü hakkının ihlalinin gerçekleşeceği endişesi içerisindeyiz. Bu nedenle kamu barışının ortadan kalkmaması için Şırnak Barosu olarak bu yanlıştan dönülmesi gerektiği kanaatindeyiz.”
DERSİM BAROSU: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANIYOR
Dersim Barosu da konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle Anayasa’da güvence altına alınan düşünce ve ifade özgürlüğü ile kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı gibi temel hak ve özgürlüklerin anayasaya aykırı şekilde sınırlandırıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Yalan haber veya objektif olmayan bilgi de dahil olmak üzere, muğlak ve belirsiz ifadelere dayalı bilgilerin yayılmasına ilişkin genel yasaklarla ifade özgürlüğünün kısıtlanması, uluslararası standartlarla bağdaşmamaktadır” ifadelerine yer verildi.
Basının haber yapma özgürlüğü ve halkın haber alma hakkını kısıtlayan bu düzenleme ile gazeteciler ve insan hakları savunucuları da dahil olmak üzere muhalefeti ve eleştirileri bastırmak için keyfi uygulamalara sebebiyet vereceğinin aktarıldığı açıklamada, “Öte yandan, herhangi bir görüşü ifade edebilecek veya haber ve diğer bilgileri çevrimiçi olarak paylaşabilecek yurttaşlar açısından bu cezai yaptırım korkusu, caydırıcı bir etki oluşacaktır. Toplumun çoğulcu yapısını olumsuz etkileyecek ve muhalefet kesimleri açısından soruşturulma ve cezalandırılma tehdidi ile karşı karşıya bırakan bu hüküm, temel hak ve hürriyetlerin kullanımına yönelik keyfî müdahaleye karşı yurttaşlara yasal bir koruma sağlamamaktadır” denildi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***