İSTANBUL / İZMİR – İstanbul Müzik Sahne Sanatları Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, katledilen Onur Şen’in katil zanlıları için ağır cezalar verilmesini talep ederek İçişleri Bakanlığı’na dilekçe gönderdi.
Ankara’da bir eğlence mekanında istek parçayı bilmediği için 3 kişi tarafından katledilen müzisyen Onur Şener için toplanan müzisyenler Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. Eyleme çok sayıda yurttaş da destek verdi. Çaldıkları enstrümanları ile eyleme katılan müzisyenler, meslektaşları için adalet istedi. Eylemdeki açıklamayı İstanbul Müzik Sahne Sanatları Kültür ve Yardımlaşma Derneği adına Ayhan Ak yaptı.
Ak, sözlerine iş yeri güvenliğiyle ilgili İçişleri Bakanlığı’na dilekçe verdiklerini hatırlatarak bir an önce dilekçenin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Onur Şener’in bir hiç yüzünden katledildiğini belirtilen Ak, Şen’in eşi ve çocuklarının, ailesinin boynunun bükük kaldığını belirtti. Ak, “Ölüm nedenine geldiğimizde kendisinden istenilen eserin repertuarında olmamasıdır. Yeryüzünde yüz binlerce eser var. Bir sanatçı veya müzisyenin tamamını çalıp ya da okuyabilmesine imkan yoktur” ifadelerini kullandı.
‘CAYDIRICI CEZALAR VERİLSİN’
Müzisyenler olarak bu tür şiddet olaylarında caydırıcı yaptırımlar uygulanmasını talep ettiklerini ifade eden Ak, “Bundan sonra derdi evine ekmek götürmekten başka derdi olmayan bir müzik emekliçisi dahi canından olmasın. Bir cani bir masumu öldürdükten sonra mahkeme yirmi yirmi beş yıl ceza veriyor. Bir insan öldükten sonra katiline verilen cezanın hiçbir önemi yoktur. El birliğiyle bir kanun çıkarıp silah ve benzeri taşıyan kişilere ağır cezalar verilmeli” çağrısında bulundu.
İZMİR
Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) Ankara’da katledilen sanatçı Onur Şener için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. “Hayatımız, emeğimiz, sanatımız değersiz değildir” pankartinin açıldığı açıklamada “Sermayeye değil muzisyene bütçe”, “Müzik, Jiyan,Azadi” ve “Emeğe, sanata, muzisyene özgürlük” dovizleri taşındı. Açıklamada sık sık “Onur Şener isyanımızdır”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Müzik susmaz, susturamaz” sloganları atıldı.
Basın açıklamasını okuyan TEHİS üyesi Helin Randa, pandemiyle geçen 2 yılı aşkın sürede, eğlence yerlerindeki kapatmalar ve canlı müzik yasakları sonucu müzik emekçilerinin birçoğunun işsiz kaldığını aktardı. Kimi sanatçıların yıllarca çalışıp aldığı çalgılarını satmak zorunda kaldığını dile getiren Randa, “Bu da yetmezmiş gibi iktidar pandemi sürecinde yeterince yoksulluk çeken müzisyeni hedef haline getirdi. Kayıt dışı çalışma konusunda herhangi denetim ve kural getirmeye gerek duymayan devlet kurumları, müzik emekçilerini kendi kaderine terk etti. Bunun sonucunda değerli müzisyen dostumuz Onur Şener’i canice aramızdan kopardılar” dedi.
‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
Ölümlerin bahaneler altına gizlenerek işlendiğini vurgulayan Randa, “Bir yandan ekmek kavgası verirken diğer yandan hayatımızı nasıl güvence altına alırız kaygısı gütmek istemiyoruz. Barların, cafelerin denetim altında olması ve bizler için güvenli alanlar oluşturulmasını istiyoruz. Denetimlerin saat 1’de yapılan müzik yasaklarına değil bizleri güvence altına alacak kanunlar ile yapılmasını istiyoruz. Müzik emekçileri ölümlerle, intiharlarla, yoksullukla, ayrımcılık ve yasaklarla gündeme gelmeyi reddediyor. Müzisyenler seslerin, sözlerin, lisanların birbirine karıştığı, birbirinden güç aldığı ezgilerle gündemde olmak için mücadele ediyor. Ölmek değil güvenceli bir hayat istiyoruz. Zehra’nın da Onur’un da katledilen tüm müzisyen arkadaşlarımızın da davasının takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***