İstanbul’da bir grup müzisyen Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’nda biraraya gelerek Onur Şener’in öldürülmesini protesto etti.
İstanbul Sahne Sanatçıları ve Müzik Emekçileri Derneği’nin çağrısıyla toplanan müzisyenler, ‘kelle koltukta’ çalıştıklarını belirterek eğlence mekanlarına girişlerde güvenlik önlemlerinin arttırılması konusunda adım atması için İçişleri Bakanlığı’na çağrıda bulundu.
“Sürekli silah gölgesinde sanatımızı icra etmek zorunda kalıyoruz”
İstanbul Sahne Sanatçıları ve Müzik Emekçileri Derneği Genel Sekreteri Ayhan Ak, “Dün İçişleri Bakanlığı’na işyeri güvenliğimiz ile alakalı bir dilekçe verdik. Neden bu güvenlik önlemlerinin alınması lazım, onları detaylarıyla sunduk. Biz bu silahların gölgesinde ilk defa değiliz, sürekli silah gölgesinde sanatımızı icra etmek zorunda kalıyoruz. Bize ses olsunlar, sesimizi duysunlar. Lütfen bu çalışmaların bir an önce başlatılmasını, getirilecek kurallara uymayan işyerlerine de caydırıcı yaptırımlar uygulanmasını istiyoruz” diye konuştu.
“Ekonomik sorunlar yaşarken bir de saldırıların hedefi haline geliyoruz”
20 yıldır müzisyenlik yaptığını belirten Yılmaz Karaarslan, Türkiye’de uzun zamandır bir cinnet ortamının olduğunu söyledi: “Dolayısıyla bunların bir kısmı da bizi hedefleyen şeyler haline gelmeye başladı. Sanatçılar üzerinde zaten özellikle müzisyenlerin üzerinde çok uzun bir süredir yasaklama, yok sayma ve ekonomik olarak kendi geçim kaynaklarını bile yaratamamak gibi bir sorunla karşı karşıyayız. Bunlarla karşı karşıyayken üstüne bir de çeşitli saldırıların hedefi haline geliyoruz.”
“Daha önce bu kadar zor ve yorucu bir dönem gördüğümüzü hatırlamıyorum”
Protestoya katılan bir başka müzisyen Cihan Çeken de 22 yıldır müzik sektöründe olduğunu söyledi. Çok zor bir dönemden geçtiklerini belirten müzisyen, “Hiç bu kadar aşağılandığımız, bu kadar zor, bu kadar sıkıcı, bu kadar yorucu dönemler gördüğümüzü hatırlamıyorum. Yani aslına bakarsanız biz sevdiğimiz mesleği yaparken aynı zamanda çocuklarımızı okutup büyütüp, evimizin geçimini sağlamayı hedefliyoruz. Başka bir hedefimiz yok” ifadelerini kullandı.
Yaşanan son olayın ilk olmadığına dikkat çeken müzisyen Çeken, kendisinin de sahnede saldırıya uğradığını kaydetti: “Arkadaşımızın ölümü inanın ilk değil. Bu bizim belki sosyal medyanın gücüyle duyduğumuz bir şey. Bunun gibi daha onlarca vaka yaşandı ama kimsenin bundan haberi yok. Bundan yaklaşık 7- 8 sene önce çalıştığım bir mekanda, bir müşterinin dışarıdan magandaca mekanı taraması sonucu parmağımdan vuruldum. Kurşun sıyırdı geçti. Bu benim kafama da gelebilirdi ama bunu hiç kimse duymadı. Böyle sıkıntılı bir ortamda çalışıyoruz. Zaten bunlarla alakalı yasalar var, yasalar uygulanmıyor, sorun burada. Bir mekanın zaten girişinde X-Ray cihazı olması şart. İnsanlar buralara silahsız girmek zorunda. Bunların hepsi zaten var ama uygulamada yok.”
Ne olmuştu?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda iş müfettişi İlker K., aynı kurumdan meslektaşı Ali G., TAİ’de elektrik mühendisi Semih S. bir eğlence mekanında birlikte eğlenirken, iddialara göre, sahnedeki Onur Şener’den şarkıyı karaoke yapmadan söylemesini istedi. Onur Şener’in grubun isteğini reddetmesi üzerine gruptan üç kişi müzisyenle tartışmaya başladı. Tartışma, büyüyerek dışarı taşındı. Kavgaya dönüşen olayda Onur Şener, polis raporuna göre, boyun kısmından yaralandı. Şener, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Üç kişi tutuklandı
Sorgularının ardından tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen şüphelilerden, İlker K., Ali G., Semih S. “kasten öldürme” suçundan tutuklandı.