Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Güney Kıbrıs’a askeri ambargoyu kaldırmasının ardından Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) askeri varlığını güçlendiriyor.
Çekya’nın başkenti Prag’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısından dönüşünde kendisini takip eden gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ek takviyeye hazır mı? Karpaz’a bir Türk üssünden bahsediliyordu. Dedeağaç’a alternatif olacak şekilde. Türk üssü hazırlığımız var mı?” sorusuna, üstü kapalı bir yanıt verdi.
Cumhurbaşkanı, “Bu konuda biliyorsunuz biz kimsenin düşünmediği bir dönemde ne yaptık? İlk işimiz İHA’ları, SİHA’ları Kuzey Kıbrıs’a yerleştirdik. Şu anda İHA ve SİHA’larımız oradalar ve bu söylediğiniz yerle ilgili konuda da yine benzer şeyler olabilir. Bunun olması da zaten haktır. Çünkü Kuzey Kıbrıs’ı dört bir yandan, her yönüyle bizim sağlama almamız lazım. Olsa da olmasa da zaten bizim şu anda kendi ana karamızdan uçaklarımız kalktığı anda zaten anında Kuzey Kıbrıs’ta. Herhangi bir sıkıntı orada da söz konusu değil” değerlendirmesinde bulundu.
ABD’nin Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 29 Eylül’de yaptığı bir konuşmada, “Kıbrıs Türkünü korumak için oraya daha fazla güç göndereceğiz ve silah olarak da ne ihtiyacı varsa onları da karşılayacağız” demişti.
KKTC Dışişleri Bakanı: “BM askeri KKTC’den giderse gider”
KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da iki gün önce yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün KKTC ile anlaşma yapmaması halinde adadan ayrılması gerektiğini söylemişti.
Ertuğruloğlu, “BM’ye Kuvvetler Anlaşması (SOFA) taslağını sunduk. En kısa sürede cevap vereceklerini söylediler ama biz fazladan bir ay süre tanıdık. KKTC olarak net bir şekilde onlara diyoruz ki, ‘Bakın, KKTC topraklarında sizin görev yapmanızın onayını verecek olan makam Rum hükümeti değildir, biziz. Biz bunca sene misafirperverlik yaptık, izin verdik ama artık bu bitti. Yanıt olumsuz gelirse de atmamız gereken adımlardan asla çekinmeyiz. 1974’ten sonra Türk askerinin güvencesiyle yaşıyoruz, BM askeri KKTC’den giderse gider” demişti.
“Bunların ipiyle kuyuya inilmez”
Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastiadis’in kendisiyle Prag’da görüşmek istediğini açıklayan Erdoğan, Şubat ayında bu ülkede yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini gerekçe göstererek reddettiğini de ifade etti.
Cumhurbaşkanı, “bu akşam Anastasiadis, ‘illa bir görüşelim, konuşalım’ filan dedi. Araya birilerini de soktu. Dedim ki ‘Başkan sen şimdi zaten gidiyorsun’. İki ay sonra ayrılıyor. Dedim ‘Böyle bir zamanda bunlar konuşulmaz.’ Ayrıca dedim ki ‘Siz hep bir yerden bir talimat alıyorsunuz. Bu talimatlarla falan zaten bu işler yürümez.’ Onun için bunların ipiyle kuyuya inilmez. Aksi takdirde kuyuda kalırsın” dedi.
2013 ve 2018 yıllarında cumhurbaşkanı seçilen Nikos Anastiadis, Güney Kıbrıs anayasasındaki iki dönem kuralı nedeniyle 5 Şubat 2023’te yapılacak seçimlerde aday olamayacak.
Erdoğan Putin’le telefon görüşmesi yaptı
Bu arada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirecek hususların yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Ukrayna meselesinin herkesin yararına olacak şekilde barışçıl bir çözüme kavuşturulması noktasında üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını yineledi.