VAN – Sur ve Cizre gibi kentlerde “festival” yapılmasını özel savaş konseptinin bir ayağı olarak değerlendiren müzisyen Mazlum Anaç, toplumsal belleğin silinmek istendiğini ifade etti.
Türkiye’nin birçok yerinde özellikle Kürt sanatçıların konser ve tiyatro etkinlileri yasaklanırken Kurdistan’da ise kayyımlar eliyle festivaller düzenleniyor. Festivallerin özellikle özyönetim ilan edilen yerlerde yapılması ise dikkat çekiyor. Kayyımlar, 2015 yılında sokağa çıkma yasaklarıyla neredeyse tamamen yok edilen Sur ve Dargeçit’te çeşitli festivaller düzenlerken, Cizre kayyımı ise ilçede 30 Ekim’de (yarın) “Cizre Müzik Festivali By Mr. Dosso Dossi” adı altında festival düzenliyor. Festivalleri değerlendiren müzisyen Ali Mazlum Anaç, “Kayyım etkinliklerinin yapılması tesadüf değil, politiktir” dedi.
‘ÖZEL SAVAŞIN AYAĞI’
İktidarın, batıda festivalleri yasaklayıp Kürdistan’da kayyımlar eliyle festivaller yapmasının özel savaş aracı olduğunu ifade eden Anaç, sistemin 100 yıldır Kürt varlığını yok saydığını belirtti. Anaç, “Bir halka açık ya da örtülü savaş anlamına gelen süreklileşmiş soykırım politikasının özel savaş kavramının en yalın pratiğidir. Söz konusu festivaller Kürt halkının değerlerini yok etme çabasıdır. Bu durum özel savaş politikasıdır. Bu savaşın bütünsel projesinde Kürt halkının toplumsallığını eritme, maneviyatının aşındırılması temel hedeftir” diye konuştu.
‘TEMEL HEDEF HALKIN İRADESİNİN YOK SAYILMASI’
Cizre’deki festivalin kayyım atanmasının yıldönümünde yapılmasının tesadüf olmadığını belirten Anaç, “Temel hedef Kürt halkının iradesinin yok sayılmasıdır. Basit bir örnek olarak belediyelere kayyım atanması tarihinde ‘festivallerin’ düzenlemesi gösterilebilir. Bu durum konseptin özünü göstermektedir. Bu sadece basit bir halkın seçtiğini kabul etmeme durumu ya da demokratik siyasete çıkarılan pratik bir engel değildir. Bu uygulamayla Kürt halkının toplumsal iradesinin olamayacağı, bu iradenin gösterilemeyeceği, halkın bilincine kazınmak istenmektedir” diye konuştu.
‘TOPLUMSAL BELLEK SİLİNMEK İSTENİYOR’
Kayyumların sadece konserler, festivallerle değil cadde isimlerini değiştirerek, heykelleri yıkarak Kürt halkının simgelerini yok ettiğini belirten Anaç, amacın toplumsal belleğin silinmesi olduğunu söyledi. Anaç, kentte Kürt kimliğine dair etkinliklerin yasaklandığına dikkat çekerek, “Çok yakın zamanda Sur’da bir ‘festival’ yapıldı. Hemen akabinde 30 Ekim’de Cizre’de yapılacak. ‘Müzik Festivali’ adı altındaki kayyum etkinliklerinin özellikle 2015 yılında faşist sistemin vahşet yarattığı bölgelerde yapılması tesadüf değildir. 30 Ekim’de yapılması da politiktir çünkü o tarih Cizre Belediyesi’ne kayyım atandığı tarihtir” dedi. Anaç, festivalin Mem û Zin Parkı’nda yapılmasının da Kürt halkının kültürel değerlerine hakaret olduğunu söyledi.
‘KÜRT HALKI YAPILAN VAHŞETİ UNUTMADI’
Yapılan etkinliklerle Kürt halkının değerlerinin yok edilmeye çalışıldığını söyleyen Anaç, “Kürt halkı yapılan bu vahşeti unutmadı. Kürt halkı kendi değerlerine sahip çıkacak ve baş eğmeyecektir” dedi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***