HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK
Beşiktaş’ta Valerien Ismael sonrası koltuğun yeni sahibi Şenol Güneş oldu. Trabzonspor’un efsanesi olarak yeşil sahalarda iz bırakan Şenol Güneş, teknik adamlık kariyerinde aradığı şampiyonluğa 2015-19 arasında çalıştırdığı Beşiktaş’ta ulaşmıştı. Siyah-beyazlı ekiple iki yıl üst üste zirveyi gören Güneş’in, ikinci dönem performansı merakla bekleniyor.
Şampiyonluğun doğal adaylarından ilk teknik adam değişimine giden Beşiktaş oldu. Geçen sezonu üç farklı isimle tamamlayan siyah-beyazlılar, bu yıl da değişime devam etti. Aslında üç büyüklerin klasik hastalığı, sık teknik adam değiştirmek. Galatasaray, Fatih Terim’le kısmen istikrarı yakalarken, Beşiktaş 6 yıl Gordon Milne ile istikrarın adresi olmuştu. İngiliz Milne’den sonra en uzun süre görevde kalan 4 yıl ile Şenol Güneş olmuştu.
Milne ve Güneş toplam 10 yıl Beşiktaş’ta görev yaparken, son 10 yılda siyah-beyazlılar 10 farklı teknik adamla çalıştı. Sık teknik adam değiştirmenin faturası ise zirveden uzak geçen yıllar oldu. Bu süre içinde Beşiktaş sadece üç şampiyonluk gördü. İkisi Şenol Güneş, biri Sergen Yalçın’la geldi.
Valerien İsmael, Süper Lig’in kuruluşu olan 1959’dan bu yana Beşiktaş’ın 25. yabancı teknik direktörü olarak kayıtlara geçti. Son 20 yılda 9 farklı yabancı teknik adama takımı emanet eden Beşiktaş, bu süre zarfında 5 şampiyonluk gördü. Yabancı isimlerden aradığını bulamayan Beşiktaş, sadece Romen Mircea Lucescu ile güldü. 2001-2002 sezonunda Galatasaray’ı şampiyonluğa taşıyan Mircea Lucescu, 2002 yılının yazında Beşiktaş’la sözleşme imzaladı. İki sezon görevde kalan Romen Hoca, kulübün 100. yılı olan 2002-03 sezonunda takımı şampiyonluğa taşıdı. Lucescu’dan sonra gelen yabancı teknik adamların hiçbiri şampiyonluk göremedi. Son 20 yılda kazanılan 5 şampiyonluğun 4’ünün altında yerli hocaların imzası var. Şenol Güneş iki, Mustafa Denizli ve Sergen Yalçın bir kez sezonu zirvede tamamladı.
Beşiktaş son 20 yılda 10 farklı yerli teknik direktör ile çalıştı. Çoğunluğu Beşiktaş formasını giyen isimlerdi. Rıza Çalımbay, Samet Aybaba, Tayfur Havutçu, Mehmet Ekşi, Ertuğrul Sağlam ve Sergen Yalçın, siyah-beyazlı formayı futbolcu olarak da terletmişti. Samet Aybaba ve Rıza Çalımbay kulübün efsaneleri arasında yer aldı. İki isim de uzun yıllar kaptanlık yaptı. Mustafa Denizli, Abdullah Avcı, Şenol Güneş ve Önder Karaveli ise Beşiktaş formasını giymeden, teknik adamlık yapan isimler oldu. Kara Kartal, evlatlarından sadece Sergen Yalçın’la şampiyonluk gördü.
Trabzonspor’un Anadolu ihtilalini yapıp, şampiyonluğu İstanbul dışına çıkardığında efsane kadronun temel isimlerinden biri Şenol Güneş’ti. Kariyerine Akçaabat Sebatspor’da başlayan Güneş, 3 yıl sonra takvim yaprakları 1972’yi gösterirken Trabzonspor kapısından içeri girdi. 15 yıl aralıksız bordo-mavilerin kalesini koruyan Güneş, kazanılan 6 şampiyonlukta başrol oynadı.
Teknik adamlık kariyerinde 4 kez Trabzonspor’da görev aldı. Ancak şampiyonluk göremedi. Teknik adamlıktaki en büyük başarısı 2002 Dünya Kupası’nda Türkiye’yi üçüncülüğe taşımak olan Güneş, kariyerinin son dönemecinde yıllarca beklediği şampiyonluğu Beşiktaş’la gördü. 2015’te Beşiktaş’a imza atan Güneş, ‘göçebe sezonda’ büyük bir başarıya imza attı. Stadı yapım aşamasında olduğundan maçlarını İstanbul’un farklı statlarında oynadı. Neredeyse tüm sezonu deplasman havasında geçirmesine rağmen Güneş tecrübesini konuşturup, Beşiktaş’ı zirveye çıkardı. İlk iki yılında yaşadığı şampiyonluğu son iki yılında tekrarlayamadı.
Beşiktaş sonrası durağı A Milli Takım olan Güneş, Euro 2020 biletini almayı başardı. Pandemiden dolayı bir yıl sonra yapılan şampiyonada Güneş’li Milli Takım hüsranın adresi oldu. Grupta sıfır çekip, 24 ülke arasında sonuncu olduk. En az yarı final hedefiyle gelinen Euro 2020’de sıfır çekilmesi Güneş’i hedef tahtası yaptı. Geçen yılın eylül ayında Milli Takım’dan ayrılan Güneş, yaklaşık 13 aydır işsizdi.
Şenol Güneş, başarılı olduğu bir ekibe ikinci kez gelerek ateşten gömleği giydi. A Milli Takım’ı 2002 Dünya Kupası’nda üçüncülüğe taşıma başarısını gösteren Güneş, ikinci Milli Takım döneminde sıfır çekerek hayal kırıklığına sebep olmuştu. Almanların ünlü teknik adamı Ottmar Hitzfeld, yıllar önce “Bir teknik adamın en büyük hatası, daha önce başarılı olduğu kulübe ikinci kez gelmesidir” demişti. Süper Lig’de başarılı olmuş hocaların genelde ikinci gelişleri hüsran oldu. 2015 yılında Beşiktaş’ın başına geçen ve 2019 yılına kadar kulübün başında kalan Şenol Güneş, takımıyla Spor Toto Süper Lig’de çıktığı 136 karşılaşmada 88 galibiyet, 28 beraberlik ve 20 mağlubiyet ile 2,15 puan ortalaması yakalamıştı. Bakalım Şenol Güneş, bu istatistiği devam ettirecek mi? Ya da ikinci döneminde hüsran yaşayanlar kervanına mı katılacak?
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***