Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, müze yapılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen Diyarbakır Cezaevi’nde incelemelerde bulundu. Bakan Bozdağ, cezaevinin kapısına kilit vurup, anahtarı Bakan Ersoy’a teslim etti.
Cezaevinde yaşanan olayların Türk demokrasi tarihine geçen kara bir leke olduğunu belirten Bozdağ, “Bugün Diyarbakır Cezaevi’nin kapısına kilit vuruyor ve böylelikle bir dönemin daha kötü hatıralarıyla, hak ihlalleriyle anılan bir mekanı kapatmış, kapısına kilit vurmuş oluyoruz. İnşallah bundan sonra geçmişten ders alan ve geleceğe daha iyi hazırlanan bir Türkiye için burası bilim, kültür ve bir ibret ve iyilik merkezi olarak Diyarbakırlılar başta olmak üzere aziz milletimize hizmet edecektir” ifadelerini kullandı.
Geçmişte nice acılara, zulümlere, kötü hatıralara konu olan Diyarbakır Cezaevi artık hem hafıza hem de farklı alanlarda faaliyet yürütme mekânı olarak hizmet verecektir.
Müzeden kütüphaneye, kültür ve sanat birimlerine pek çok bölümün yer alacağı bu eser şimdiden hayırlı olsun. pic.twitter.com/FmitUuuSyl
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 23, 2022
Diyarbakır Cezaevi’nin de kapatılmasıyla Türkiye’de kötü muamele ve işkence gibi olaylarla anılan cezaevi kalmadığını savunan Bozdağ, şunları söyledi:
“Bugün burada bu mekanın kapısına kilit vurmak suretiyle Türkiye’de geçmişte kötü hatıraların ve hak ihlallerinin merkezi olmuş yerlerden birinin daha kapısına kilit vurmanın şeref ve onurunu yaşıyoruz. Bildiğiniz gibi daha önce Yassıada mahkemelerinin yapıldığı ve ülkemizin seçilmiş başbakanı ve bakanlarının idamına giden süreçlerin ve onların cezaevi dönemlerinin yaşandığı o büyük cinayete ilişkin hadiselerin bulunduğu alanı da biz ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ yaptık ve oranın da kapısına hem kilit vurduk, hem büyük bir anı merkezi, hatıra merkezi ve demokrasi tarihimiz, özgürlükler bakımından da önemli bir mekan haline getirdik. Daha önce yine Ulucanlar Cezaevi, Diyarbakır Cezaevimiz gibi kötü hatıralar ve hak ihlalleri ile anılan bir yerdi. Oranın da kapısına kilit vurduk. Daha sonra orayı da anı müzesi haline getirdik.”
Artık bir dönem acı hatıralar ve hak ihlalleriyle anılan bir Diyarbakır Cezaevi yok.
Artık Diyarbakır Cezaevi, bir hafıza müzesi olarak hizmet vermenin yanında kütüphane ve kültür merkezi olarak da hizmet verecek.
Hayırlı olsun.
— Bekir Bozdağ (@bybekirbozdag) October 23, 2022
‘HAK İHLALLERİ İLE ANILAN CEZAEVİ KALMAYACAK’
Bozdağ, şöyle devam etti:
“Türkiye’de son 20 yıl içerisinde pek çok insan hakları ve demokratikleşme yönünde tarihi adıma imza attık. Olağanüstü hal yönetimini bu dönemde kaldırdık. İnkar ve asimilasyon politikalarına bu dönemde son verdik. Ana diller, yerel dil ve lehçeler üzerindeki baskı ve yasakları bu dönemde kaldırdık. İnsan hakları konusunda önemli adımlar attık. İşkence ve kötü muameleye zaman aşımı uygulanmayacağını yasalarımıza geçirdik ve işkence ve kötü muamele konusunda sıfır tolerans uygulamasını bu dönemde hayata geçirdik. İnşallah bu kapanan cezaeviyle de geçmişte kötü muamele ve hak ihlalleri ile anılan Türkiye’de faal halde bulunan herhangi cezaevi de kalmayacaktır.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***