Avrupa Konseyi’nin danışma organı olan Venedik Komisyonu Türkiye’de gündeme taşınan dezenformasyon yasa tasarısının ifade özgürlüğünü tehdit ettiğini ve gelecek yılki seçimler öncesi gazeteciliğe daha fazla zarar verebileceğini belirtti.
Komisyon meclisin yasa tasarısını reddetmesi çağrısında bulundu.
Venedik Komisyonu, yasa tasarısının yürürlüğe girmesi durumunda hapis cezalarının olabileceğini ve ifade özgürlüğünde keyfi kısıtlamalara neden olabileceğini vurguladı.
Hükümet ise yasa tasarısının basın ve sosyal medyadaki yanlış bilgilendirmeyi hedef aldığını kaydediyor.
AK Parti ve MHP’nin mecliste çoğunluğu bulunuyor ve yasa tasarısının bu hafta kabul edilebileceği belirtiliyor.
Yasa tasarısını eleştirenler tasarıda yer alan ve Türkiye’nin güvenliğiyle ilgili yanlış bilgi yayan ve korku yaratanla kamu düzenini bozanların bir yıl ile üç yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını öngören maddenin en büyük endişe kaynağı olduğunu kaydediyor.
Venedik Komisyonu açıklamasında, böyle bir koşulun muhtemel sonuçlarının Haziran 2023 seçimleri öncesinde caydırıcı etki ve oto sansürün artması olarak görüleceğini belirtti.
Komisyon 23 sayfalık açıklamasında yasa tasarısının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından korunan ifade özgürlüğüne müdahale anlamına geldiğini vurguladı, meclis üyelerine yasa tasarısındaki koşulları netleştirmesi ve taslak metni reddetmeleri çağrısında bulundu.
Komisyon, yanlış bilgilendirme ya da dezenformasyonla mücadele konusunda alternatif yollar olduğunu da hatırlattı.
Reuters haber ajansı, yaptığı incelemenin Türkiye’de ana akım medyanın sıkı bir şekilde hükümetin onayladığı başlıkların kumanda zinciri altına girmiş olduğunu gösterdiğini kaydediyor.
Meclisin Salı günü yasa tasarısıyla ilgili görüşmelere devam etmesi bekleniyor.
Bu arada Türkiye Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınma ihtimaliyle karşı karşıya. Nedeni, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala’yla ilgili aldığı kararı yerine getirmemesi.