DİYARBAKIR – Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı, Peyas Mahallesi’nde iptal edilen “kentsel dönüşüm” projesi için yeniden İmar Planı hazırlarken, ŞPO Diyarbakır Şubesi de itirazını yineleyecek.
Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB), “Gecekondu ve kaçak yapılaşmanın önüne geçmek, yerinde dönüşüm sağlamak” adı altında Kayapınar ilçesine bağlı Peyas Mahallesi (Kayapınar) için 12 Kasım 2020 tarihinde “Nazım İmar Planı” hazırladı. TMMOB Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi, kentsel dönüşümün “hukuka aykırı olduğu, nüfus artışı getiren plan değişikliğinde park, sağlık tesisi ve yol kullanım alanlarının azaltıldığı ve Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne” aykırı olduğu gerekçeleriyle yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesi, mevcut başvuruyu değerlendirerek “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.
İdare Mahkemesi tarafından Aralık 2021’de verilen kararın ardından DBB kayyımı, “Kentsel dönüşüm” adı altında yeni bir İmar Planı hazırladı.
Kayyım tarafından hazırlanan Peyas Mahallesinin uygulamada sıkıntı yaşanan bölgelerin revize edilmesine yönelik 1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planında, ilgili kuruluşlara ait görüşler, yerinde yapılan araştırma, değerlendirme esasları ve 3194 sayılı İmar Kanunu Yönetmelik ve Eki Hükümleri Dikkate alındığı iddia edildi. Bölgeye önümüzdeki 2 yılda 40 bin civarında nüfusun geleceği belirlenen İmar Planında bölgedeki inşaat sektöründeki gelişime dikkat çekilerek “Kentsel Dönüşüm” bir kez daha talep edildi.
İMARA BİR KEZ DAHA İTİRAZDA BULUNULDU
Mevcut İmar Planı’na karşı TMMOB Şehir Plancılar Odası (ŞPO) Diyarbakır Şubesi bir kez daha itirazda bulundu. ŞPO tarafından DBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, İmar Müdürlüğü’ne söz konusu Nazım imar Plan Revizyonunun yürürlükteki Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği maddelerine aykırılık teşkil ettiği yönünde tespit edildiği belirtilerek, itirazda bulunuldu.
YÖNETMELİĞE AYKIRI
İtirazda Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin ‘Genel planlama esasları’ başlıklı 7’nci Maddesi’ndeki maddeler hatırlatılarak, yapılan incelemede mevcut planda nüfusun artırılmış olduğu, fakat nüfus artışına göre sosyal ve teknik altyapı alanlarının artırılmadığı, sağlık alanı, yol ve pazar alanı azaltıldığı gösterildi. Yine Park Alanı, Sağlık Alanı, Yollar nüfus artırılmasına rağmen Öneri Nazım İmar Planı’nda artırılması gerekirken azaltıldığı, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği Madde 26. 1,2,3 fıkralarına aykırılık oluştuğu belirtildi. Sağlık Alanı azaltılırken ilgili Bakanlık görüşünün olmadığı ve madde 26, 3. Fıkra, a bendine aykırı olduğunun belirtildiği itirazda, yapılan revizyon çalışmasının hangi araştırma ve ihtiyaçlara göre yapıldığı plan rapor ve/veya teknik raporda belirtilmediğine yer verildi. İtirazda, yine mevcut planın elektronik ortamda ilan edilmediği aykırılığına da dikkati çekildi.
MA / Müjdat Can
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***