ŞIRNAK – Cizre kayyımı sponsorluğunda yapılacak konsere tepki gösteren gençler, konserle insanlara moral vermenin değil, asimilasyonun amaçlandığını söyledi.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde 30 Ekim’de “Cizre Müzik Festivali By Mr. Dosso Dossi” adı altında konser düzenlenecek. Dosso Dossi Holding tarafından Şırnak Valiliği ve kayyım yönetimindeki Cizre Belediyesi sponsorluğunda yapılacak konsere dönük tepkiler sürüyor. Tepkiler üzerine Xêro Abbas ve Tara Mamedova konsere katılmayacağını açıkladı. Her 2 sanatçının festivalden çekilmesi kararının ardından Soner Sarıkabadayı adlı şarkıcının sahne alacağı duyuruldu.
GENÇLER TEPKİLİ
Konsere dair mikrofon uzattığımız Cizreli gençlerden Zindan Erkul (23), konserin Kürt kültüründen uzak olduğunu ifade etti. Erkul, konsere katılacakların da Kürt kültüründen uzak olduğuna işaret ederek, “Bu kişilerin kendi kültürlerine de katkıları yok. Çünkü yaptıklarının kültürle alakası yok. Seslendirdikleri parçalara bakıldığında çoğunun küfürlü ve anlamsız sözler içerdiği görülür. Şimdi onları Cizre gibi kadim bir yere getiriyorlar. Halkımız bunlardan ne anlayacak? Neden bunlar getiriliyor? Sistem, bizleri kendi kültürümüzden koparmak istiyor. Halkımızı kökünden koparmak için önce yaşadığı köylerin adını değiştirdiler. Benzer birçok adım atıldı. Şuan festival adı altında atılan bu adım da yine bizi kültürümüzden uzaklaştırmak için atılan bir adımdır. Halkımızın bunun bilincinde olması gerekiyor” diye konuştu.
‘DEĞERLERİMİZİ YOK ETMEK İSTİYORLAR’
Kayyım sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserin seçildiği alanın da bilinçli seçildiğine dikkati çeken Erkul, “Bilinçli olarak Mem û Zîn Parkı seçilmiş. Nerede yapılırsa yapılsın yer anlamında herhangi bir sorun teşkil etmezdi. Fakat seçilen yer belli bir amaç doğrultusunda seçilmiş. Orası birçok mahalleye uzak, halkın kolay ulaşım yapabileceği bir yer değil. Neden orayı seçtiler? Yasaklar sürecinde katledilen onlarca sivilin cenazesi o parkın altındadır. Oraya molozlar döküldüğü zaman katledilen sivillerin kemikler oradaki molozların altında çıkarıldı. Bunu onlar da biliyor. Değerlerimizi yok etmek için yapıyorlar. Cizreliler olarak o parka farklı gözle bakıyoruz. Cenazeleri bulunmayan onlarca insanın bedeni o parkın altında iken, annelerinin gözleri önünde o parkta festival yapmak insanlık dışıdır. Bu kesinlikle insanlıkla bağdaşmaz” ifadelerini kullandı.
‘MORALİMİZİ KAYYIM BOZUYOR’
Erkul, konserin “halkın moralini ve motivasyonunu yükseltmek” gerekçesiyle yapılıyor olmasına dair de şunları söyledi: “Bu halkın moralini kim bozuyor? Kayyım bozuyor. Bu halkın iradesini tanımayan, onu zorla yerinden eden bir sistem nasıl halkın moralini düzeltecek? Mahallelerde bir araya gelemiyoruz. Kendi sokağımızda 2-3 genç bir araya gelince hemen polis etrafımızı sararak Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıyor. Moralimizi bozan şeyler bunlardır. Daha sonra ‘size moral vereceğiz’ diyorlar” diye kaydetti.
Kimsenin festivale gitmemesi gerektiğini dile getiren Erkul,”Öldürülen insanları düşünsünler. O kemiklerin üzerinde keyif ve eğlence yapmasınlar. Bu doğru değil. Bu yapılan festival moral için değil psikolojik baskı içindir. Aynı zamanda özellikle gençleri asimile etmeyi amaçlıyorlar” dedi.
‘BU HALK KABUL ETMEZ’
Rıdvan Türel (24) adlı genç, “Bizim dilimiz de yaşamımız da Kürtçedir. Acılarımız, sevinçlerimiz, yüreğimiz yani bütün duygularımız Kürtçedir. Annelerimiz, babalarımız Kürtçe yaşar. Yapılan bu festivale anne ve babalarımız katılsa bile ne anlayacaklar. Bize ait hiçbir şey bu festivalde yok. Eğer bu halka moral vermek istiyorlarsa bu halkın kültürünü yaşatmalılar. Dengbêjlerimizin seslendirdiği klamlar olmalıdır. Şu an yaptıkları sistemle asla bu halka moral veremezler” diye konuştu.
Konserin Kürtlerle alakasının olmadığını ve yapılacağı alanın da “Kürtler için büyük bir yara” olduğunu söyleyen Türel, “Sokağa çıkma yasakları sırasında yıktıkları evlerin molozlarından oluşturdukları parkta bu festivali yapacaklar. O yasaklar sürecinde bu halkın çok sayıda evladının kemikleri o molozlarla bu parka getirilip gömüldü. Ailelerimiz hala o parkından yanından bile geçemezken, şimdi festival yapmayı düşünüyorlar. Yas üzerine şölen olmaz. Bu halk bunu kabul edemez. Bütün halkımıza özellikle de gençlere çağrımdır; O süreci asla unutmasınlar. O zaman yaşananları zihinlerinde diri tutsunlar. Asla bu festivale katılmasınlar” çağrısı yaptı.
‘FESTİVAL DEĞİL BASKILARI KALDIRSINLAR’
Gençlerden İsmail Temel (18) ise, “Bu yapılan festivalin halkımızla ne alakası olabilir? Biz Kürtçe konuşuyoruz, bu festival Türkçedir. Bu festivalin bizimle hiçbir ilgisi yok. Bunun için hiçbir Kürt’ün gitmemesi gerekiyor” diye konuştu. Temel, kentte gençler üzerindeki baskılara işaret ederek, şunları söyledi: “Geçen akşam parkta dolaşıyordum, yolumu kestiler ve kimliğimi istediler. Buranın genci olduğumu ve gezdiğimi belirttim. Israrla kimliğimi istediler. İnsan kendi memleketinde de rahat gezemiyor. Bu çok zor bir şey. Gençlerle bir araya gelemiyoruz. Festival yapacaklarına biz gençlerin üzerindeki bu baskıları kaldırsınlar. Halkımız bu festivale katılacağına evlerine gitsin Şakiro’dan bir klam açsın. Daha büyük zevk alırlar.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***