Anayasa Mahkemesi, ‘Osman Işın’ isimli vatandaşın bireysel başvurusu üzerine önemli bir karara imza attı. Adana Barosu Avukatlarından Ali Osman Göçer’in sosyal medya hesabından paylaştığı karara göre Yüksek Mahkeme, ‘kamuda sözleşmeli olarak çalışan personelin, terör örgütü üyeliği suçundan verilen kesinleşmemiş mahkumiyet cezasına dayandırılarak sözleşmenin feshedilmesinin masumiyet karinesinin ihlali’ olduğuna karar veriyor.
14 Eylül 2022 tarih ve 2020/27943 başvuru nolu kararda ‘Başvuru Konusu’, “İş sözleşmesinin feshine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davanın kesinleşmemiş ceza mahkemesi kararına dayanılarak reddedilmesi nedeniyle masumiyet karinesinin ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. deniliyor.
Özetle; Osman Işın’ın iş sözleşmesi ‘somut hiç bir gerekçe gösterilmeksizin, keyfi olarak’ ‘terör örgütü üyeliği’ gerekçesiyle feshediliyor. Işın, ‘kesinleşmemiş yargı kararına’ dayanılarak yapılan fesih işleminin iptalini istiyor. Ancak bu talep Bölge İdare Mahkemesi’nce reddediliyor. Bunun üzerine Osman Işın, AYM’nin kapısını çalıyor. İş sözleşmesinin feshinin, kesinleşmemiş yargı kararına dayandığını belirterek, ‘masumiyet karinesinin’ ihlal edildiğini savunuyor.
BAŞVURUCUNUN SUÇLULUĞU HÜKMEN SABİT DEĞİL
AYM’nin kararında devlet memurluğundan atılan başvurucunun idari ve ceza yargılamalarının eş zamanlı olarak yürüdüğü ancak idari davanın, ceza yargılaması devam ederken sonuçlandığı hatırlatılıyor. Kararda bu durum, “Bir başka ifadeyle başvurucunun suçluluğunun hükmen sabit olmadığı görülmektedir. Bu itibarla somut olayda idare işlemin tesisi ve yargılama sürecinde kamu makamlarının kararlarında belirttiği gerekçeler ve kullandığı dil nedeniyle henüz ceza mahkemesi tarafından suçlu bulunmamış olan başvurucunun masumiyetine gölge düşürülmesine sebebiyet verilip verilmediğinin ortaya konulması gerekmektedir.” deniliyor.
AĞIR CEZA’NIN KARARI NİHAİ DEĞİLDİR
Kararda ayrıca, Bölge İdare Mahkemesi’nin sözleşmenin feshine gerekçe gösterdiği ağır ceza mahkemesi kararının da nihai bir karar olmadığı üzerinde duruluyor. İdare mahkemesinin, ağır ceza mahkemesinin kararını ‘nihai’ bir karar gibi algılamasının doğru olmadığı belirtiliyor: “Bir başka deyişle başvurucunun suçluluğu hükmen sabit olmadığı halde başvurucunun suçlu olduğu kabul edilmiştir. Bölge İdare Mahkemesi kararı kapsamında tek dayanağın ceza yargılaması sürecinde verilen kesinleşmemiş karar olduğu görülmüştür.”
BÖLGE İDARE MAHKEMESİ ERKEN BİR ÇIKARIMDA BULUNUYOR
Bölge İdare Mahkemesi’nin erken çıkarımda bulunduğu belirtilen kararın devamında, sözleşmenin feshinin kesinleşmemiş yargı kararına dayandığı, kişinin masumiyetinin daha sonra ortaya çıktığı belirtilerek ‘masumiyet karinesinin’ ihlal edildiğine hükmediliyor.
Anayasa Mahkemesinden ÖNEMLİ karar
Kamuda sözleşmeli çalışan personelin, terör örgütü üyeliği suçundan verilen KESİNLEŞMEMİŞ mahkûmiyet cezasına dayanılarak sözleşmesinin feshedilmesi MASUMİYET KARİNESİNİN ihlalidir.
14/09/2022 tarih, 2020/27943 başvuru nolu karar pic.twitter.com/ugzPdaZu1H
— Av. Ali Osman Göçer (@aliosmangocer) October 9, 2022
Avukat Ali osman Göçer, söz konusu kararı, “Anayasa Mahkemesinden ÖNEMLİ karar. Kamuda sözleşmeli çalışan personelin, terör örgütü üyeliği suçundan verilen KESİNLEŞMEMİŞ mahkûmiyet cezasına dayanılarak sözleşmesinin feshedilmesi MASUMİYET KARİNESİNİN ihlalidir.” ifadeleriyle değerlendiriyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***