Ümit Nağmeleri, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da unutulmaz bir geceye imza attı. Ishoj Musikteater salonunun ev sahipliği yaptığı programa Danimarka’nın çeşitli şehirlerinin yanı sıra komşu ülke İsveç’ten de çok sayıda kişi katıldı. Uzun bir aradan sonra IFLC okulundan yetişen gençlerle buluşan izleyiciler, programa tam puan verdi.
Olimpiyat jenerik müziğiyle başlayan programda seyirciyle buluşan ilk eser Arnavutluk’tan Mishela ve Tanzanya’dan Kalima’nın birlikte seslendirdiği ‘Dünyanın Renkleri’ oldu. Daha sonra iki genç sunucu Ebubekir ve Melek sahnedeki yerini aldı. Melek Danca, Ebubekir ise Türkçe sunum yaptı. Programın sunuculuğunu yapacak olan Reha Yeprem, uçağının iptal edilmesinden dolayı gelemeyince, bir video mesajı gönderdi. Yeprem, ‘Nasip değilmiş bugün olmadı, görüşmek dileğiyle.’ Dedi.
Fethullah Gülen Hocaefendi’nin, Dil ve Kültür Festivali (IFLC) 20. Yıl Programı’na gönderdiği mesaj, Ümit Nağmeleri Danimarka programında da okundu. Hocaefendi mesajında, IFLC’nin Allah’ın lütfu ve keremiyle her şart ve durumda varlığını sürdürdüğünü işaret ederek, “İnşallah bundan sonra da farklı desen, farklı şiveleriyle de devam eder. Ümidim ve Rabbim’den niyazım odur ki, kendi içimizde vifak ve ittifak sarsılmadan devam edecek, ruhlarımızda insanlığı sevgiyle kucaklama heyecanı, gönüllerimizde bitmeyen evrensel kardeşlik arayışı hep olacaktır. Her vadide bir sürü dimağ, beyin fırtınalarıyla bu istikamette şakaklarını zonklatmayı, ızdıraptan ilhamlar devşirmeyi sürdürecektir. İşte o zaman insanlık çapında yeniden bir vilâdet şöleni yaşanacak, sonuna kadar açık tutulan sevgi kurnalarıyla her zeminde muhabbet fideleri çoğalacak ve her yanı saracaktır.” İfadelerine yer verdi.
Türkçe Olimpiyatları’na 15 yaşındayken ilk kez 2009 yılında katılan Endonezya’dan Rahmi, 9. Türkçe Olimpiyatları’nda ikinci olmuştu. Rahmi, Danimarka programında Ahmet Kaya’nın unutulmaz eseri Şafak Türküsü ve İkimiz Bir Fidanın Dalıyız eserlerini usta sanatçıları geride bırakan bir performansla okudu. Rahmi, 11 yıl sonra yeniden sahnede olmasından dolayı çok heyecanlı ve mutlu olduğunu ifade etti.
Tiran Üniversitesi klasik kanto bölümünden mezun olan 25 yaşındaki Jesku ise 11. Türkçe Olimpiyatları’ndan tanıdığımız biriydi. Jesku, güftesi Fethullan Gülen Hocaefendi’ye ait ‘İnsanlığın Efendisi’ eserini seslendirdi. Birkaç yıldır IFLC ve Naat programlarına katılamadığını, yeniden sahnede olmaktan mutlu olduğunu belirten Jesku, ‘Bizim Arnavutluk’ta ‘ümit en son ölür’ derler. Sizleri görünce ‘ümit asla ölmez’ diyorum.’ diye konuştu.
IFLC programlarının artık olmazsa olmazı olan ‘Tanzanya’nın Bağları’ türküsünü Kalima söylerken, dans grubu eşlik etti. Eser bittiğinde salonda alkış tufanı koparken, türkü boyunca eşlik ettiler. Programa katılamayan Ayhan ve Şemsi gönderdikleri video mesajındaki hareketli türkülerle salondakilere coşkulu anlar yaşattı. Almanya’dan Çelebi, sözleri Üstad Bediüzzaman Said Nursi’ye ait ‘Faniyim Fani Olanı İstemem’ eserini Nevbahar grubuyla birlikte seslendirdi. Programın sunuculuğunu yapan Ebubekir, bu kez sahneye Ahmet Kaya’nın ‘Başıma Neler Geldi’ adlı ünlü eserini seslendirmek için geldi.
Ülkesi Tanzanya’da belgesel, dizi ve filmlere imza atan ünlü bir isim olan Amini Suwedi, ilk kez 2012 yılında Türkçe Olimpiyatları’nda yarışmıştı. Eğitiminin bir kısmını Türkiye’de İpek Üniversitesi’nde alan Amini Suwedi, Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Zidandan Mehmed’e Mektup’ şiirini okudu. Suwedi ikinci kez sahneye çıktığında Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ‘Ezeli Nur’ şiirini okudu.
Tunus’lu Alaeddin’in seslendirdiği ‘Böyle bir Kara Sevda’ şarkısının ardından Almanya’dan Nevbahar Grubu ‘Demedim Mi’ adlı eserle sahnedeki yerini aldı. Nevbahar ayrıca Kazım Koyuncu’nun Dido ve Cem Karaca’nın Deniz Üstü eserlerini büyük bir ustalıkla söyledi.
Kenya Dans Grubu ise kemençenin büyülü sesiyle sahnedeki yerini alıp, unutulmaz bir horon gösterisi yaptı. Salonda Karadeniz rüzgârı estiren Kenya Dans Grubu gösterisi sonrası dakikalarca alkışlandı. Arnavutluk’tan Mishela, ‘Memleketim’ şarkısını Türkiye görüntüleri eşliğinde seslendirirken, salonda duygusal atmosfer oluşturdu.
Ümit Nağmeleri Danimarka programı, IFLC’nin geleneksel kapanış şarkısı ‘Yeni Bir Dünya’ adlı eserle sonlanırken, Danimarka uzun bir aradan sonra unutulmaz bir gece yaşadı. Program sonunda ise sahnede duygulu anlar yaşandı. Uzun bir aradan sonra bir araya gelen IFLC okulunun dünün öğrencileri, bugünün yetişkinlerinin birbirlerine vedasında gözyaşı ve hasretle kucaklaşma vardı. Seyirciler ise program sonrası salonu terketmeyip, birlikte bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***