Diyarbakır/Ankara- Diyarbakır’da 8 Haziran’da düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve tutuklanan 16 gazeteci için beş ilde eylem yapıldı. Meslektaşları, tutuklu gazetecilerin bırakılması için basın açıklaması yaptıktan sonra kart ve kitap gönderdi.
Gazetecilerin tutukluluklarının 100’üncü günü nedeniyle, İstanbul, Ankara, Mersin, Van ve Diyarbakır’da gazeteci örgütleri tarafından aynı gün düzenlenen eylemlerin ilki Diyarbakır’da gerçekleştirildi.
Yenişehir İlçesindeki PTT Binası önünde toplanan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DGD) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) üyeleri önce bir basın açıklaması yaptı.
Grup adına açıklama yapan DGD Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, meslektaşları hakkında halen iddianame hazırlanmadığına dikkat çekti. Gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapan Müftüoğlu, “Basının özgür olmadığı bir ortamda, toplumun özgürlüğünden söz edemeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Bir an önce 16 meslektaşımız başta olmak üzere, tüm tutuklu gazetecinin serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz. Yaptıkları haber ve programlar nedeniyle özgürlüklerinden alıkonulan 16 meslektaşımızın şahsında, herkesi gazeteciliği savunmaya çağırıyoruz” dedi.
Açıklamanın ardından gazeteciler kart ve kitapları değişik cezaevlerinde bulunan meslektaşlarına gönderdi.
Gazetecilerden meslektaşları için çağrı
Açıklamaya katılan gazeteciler, VOA Türkçe’ye yaptıkları açıklamalarda meslektaşlarının bırakılmasını istedi. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Üyesi Roza Metina, gazetecilik faaliyetlerinin engellenmemesi çağrısı yaparak, “Bugün burada şu mesajı vereceğiz, gazetecilik faaliyetlerinin engellenmemesi gerektiğini söyleyeceğiz, gazetecilik faaliyetlerinin engellendiği bir ülkede demokrasiden söz etmemiz mümkün değil, eşitlik, özgürlük ve barıştan söz etmemiz mümkün değil. Biz gazetecinin suçu serbest bırakılması mesajını vereceğiz. Bu mesajları vermek için bugün buradayız” diye konuştu.
Gazeteci Cuma Daş ise gönderdiği kartta şu mesajı yazdığını söyledi: “Bizim derdimiz, bugün söylediğimizi, 90 gün boyunca, bu kadar zamandır hukuksuz bir şekilde tutulduklarını tüm kamuoyuna duyurmak. Zaten var olan bilinen şeyi, bir kez daha buradan tekrar etmek istedik.”
Ankara’da açıklamaya izin verilmedi
Ankara’da ise gazeteciler eylem için Yenişehir Postanesi önünde toplandı. Ancak burada yapılmak istenen açıklamaya polis izin vermedi. Gazeteciler, beraberlerinde getirdikleri kitap ve kartları, cezaevindeki meslektaşlarına gönderdi.
Ne olmuştu?
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın PKK yapılanmalarına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında, 8 Haziran’da gözaltına alınan 20’si gazeteci, 2’si büro çalışanı, 22 kişiden 16 gazeteci çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. 3 aydır süren tutukluğa yapılan itirazlar red edilirken, gazetecilerin avukatları Anayasa Mahkemesine başvurmaya hazırlanıyor.