İSTANBUL- KESK’in savaşa karşı düzenlediği sempozyumda konuşan İHD Eş Genel Başkan Öztürk Türkdoğan, Türkiye’de yüz binlerce insanın otoriter politikalardan dolayı göç etmek zorunda kaldığını söyledi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK), 24-25 Eylül kadar sürecek olan, “Savaş, göç, mültecilik kıskacında emek” başlıklı sempozyumu, Şişlide bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Sempozyumun ikinci oturumuna KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı konuşmacı olarak katıldı.
‘SAVAŞLAR GÖÇÜ ARTTIRIYOR’
Sempozyumda ilk söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, dünyada totaliter rejimlerin politikaları yüzünden birçok insanın yerinden ve yurdundan ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Çerkezoğlu, “Krizlerin, savaşların, afetlerin sonucunda milyonlarca insan yerinden yurdundan ayrılmak zorunda kaldı. Milyonlarca insan ülkelerini terk ederek başka coğrafyalarda yeni bir yaşam arayışı içine sürüklenmiş durumda” dedi. Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre, dünyada 70 milyona yakın insanın yerinden edildiğini ifade eden Çerkezoğlu, “Bu 70 milyonun yaklaşık 40 milyonu kendi ülkesinden göç etmek zorunda kaldı. Yaklaşık 25 milyon insanda mülteci konumunda. 3 buçuk milyon ise sığınmacı olarak insanlık tarihinin en dramatik göç hareketlerine konu olmuştur” diye belirtti.
MÜLTECİ SORUNU FIRSATA ÇEVRİLİYOR
Yaşanılan mülteci sorunun Türkiye’de büyük bir insanlık krizi yaşattığını ifade eden Çerkezoğlu, emperyalist güçlerin kışkırtmasıyla yapılan savaşların insanları yerinden ve yurdundan ettiğini belirtti. Çerkezoğlu, “Biz, kendi ülkemizde de bu acı tabloyu acı bir şekilde yaşamaya devam ediyoruz. Ve daha da kötü olansa, bu tablonun ortaya çıkmasına sebep olan failleri bu acı tabloyu bir fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Ve bu nedenle ülkemiz, krizi fırsata çevirmeye çalışan politikalarından dolayı dramatik olaylara bir sahne oluyor” diye konuştu.
Milyonlarca insanın en temel yasal hakların asgari ücreti dahi alamadıkların söyleyen Çerkezoğlu, “Mültecilerin sendikaya üye olması önünde bir engel yok ama tümüne yakın kayıt dışı çalışan iş arkadaşlarımızın örgütlendirilmesi, neredeyse olanaksız hale getirilmiş durumda” ifadelerini kullandı.
SAĞLIKTA YETERLİ BOYUTA ULAŞILMADI
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, göçmenlerin sağlığı için yapılan çalışmaları gördüklerini ama en büyük sorunlardan birinin ise “kayıt dışı” olan göçmenler olduğunu kaydetti. Fincancı, şunları söyledi: “Kayıtlı olan göçmenler 99 ile başlayan kimlik numarasıyla bir takım sosyal haklardan yararlanma olanağı var. Göçmen sağlık merkezleri de dahil olmak üzere. Her ne kadar çok yeterli olmasa bile. Salgından hemen önce, geliştirilmiş sağlık merkezleri oluşturuldu. Ve bunlarda da uzmanlık alanları olarak özelliklede, çocuk sağlığı hastalıkları ve kadın doğum gibi ihtiyaç duyulan sağlık hizmetleri gerçekleştirilebildi. Ama bunlarda yeterli boyuta ulaşmadı henüz.”
SAVAŞALR GÖÇE ZORLUYOR
İHD Eş Genel Başkan Öztürk Türkdoğan, savaşlardan dolayı insanların mecburen topraklarını terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Türkiye’den yüz binlerce insanın otoriter politikalardan dolayı göç ettiğine dikkat çeken Türkdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle, birinci olarak bizim çok güçlü bir barış harekatına ihtiyacımız var. Ve bu bizim gündemimizden hiçbir zaman düşmemeli. Türkiye’de temel problemler var. Türkiye mülteci haklarını çekince koyduğu için Avrupa kıtasından gelenler hariç, kimseye mülteci statüsü tanımıyor. Bu nedenle geçi ve dolaylı yollarla sorunu çözmeye çalışıyor. Geçici ikamet izni ve geçici koruma izni veriyor. Ve bundan dolayı bu insanların ne olacağı belli değil. BM’de artık kayıt almıyor. Önceden kayıt alıyordu ve bununla 3’üncü bir ülke arayabiliyorlardı.”
‘ÇEKİNCE KALDIRILMALI’
Mülteci sorunlarının büyük olduğunu ve bu sorunların nasıl çözülmesi gerektiği yönünde düşünülmesi gerektiğini söyleyen Türkdoğan, “Mülteci ve göçmen haklarını savunuyorsak, Türkiye’nin artık bu mülteci sözleşmesindeki çekincesinin kaldırılmasını savunmamız gerekiyor. Biz, savunuyoruz. Türkiye artık bu çekincesini kaldırmak zorundadır. Çünkü insanların haklarını tam olarak yerine getirmenin başka bir yolu yoktur. O çekinceyi ortaya koydukları için tam olarak insanlara hakların vermiyorlar” dedi.
Mültecilere yönelik “nefret” söyleminin yasaklanması ve düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Türkdoğan, “Türkiye’de ceza yasasında sadece 5 madde nefret söylemiyle ilgili bazı düzenlemeler vardır. Fakat nefret söyleminin yasaklanması için öncelikle eşitlik meselesinin çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***