HABER MERKEZİ – Sağlık çalışanları, bir hastanede güvenlik görevlisi olan Tuğrul Okudan’ın öldürülmesini birçok kentte protesto etti.
İstanbul Esenyurt Devlet Hastanesi güvenlik görevlisi Tuğrul Okudan’ın öldürülmesi birçok kentte kınandı. Adana Tabip Odası, Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ile çok sayıda hekim ve özel güvenlik görevlisi katıldı.
Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu söyledi. Menteş, “Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizleri hedef haline getirmekte, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere, şiddet, ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri dönmektedir. Güvenli çalışma alanı sağlamak siyasal iktidarın sorumluluğundadır. Bu tür cinayetlerin bir daha olmaması için TTB başta olmak üzere tüm sağlık emek örgütleri ile derhal bir araya gelinmelidir. Sağlık sistemi yeniden örgütlenmelidir” dedi.
MERSİN
Mersin’de asistan hekimler, 2 günlük iş bıraktı. Mersin Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleşen açıklamada konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Nasır Nesanir, “Saldırıyı nefretle kınıyor, ailesine ve tüm sağlık emekçilerine başsağlığı diliyoruz” dedi. Üniversite Asistan Hekimleri adına konuşan Dr. Mahsun Kak ise, “Bundan sonraki süreçlerde de hak arayan ve talepleri yeteri kadar karşılanmayan tüm sağlık emekçisi arkadaşlarımızın mücadelesini destekliyoruz” diye kaydetti.
ANTALYA
SES Antalya Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz, sendika binasında düzenlediği basın toplantısıyla dün akşam İstanbul Esenyurt Devlet Hastanesi güvenlik görevlisi Tuğrul Okudan’in öldürülmesini kınadı. Okudan’ın öldürülmesini protesto eden İçöz, sistemin sağlık emekçileri ve halk için daha fazla sağlıksızlık ürettiğini belirtti. İçöz, “Sorumlular belli, kimden hesap soracağımızı, kimlerin hesap vermesi gerektiğini de biliyoruz. Sağlık alanındaki iş cinayetlerinin sorumluları Sağlık Bakanı başta olmak üzere bu iktidarın sağlık belirleyicilerine etki eden her alandaki yöneticileridir” dedi.
İZMİR
İzmir Sağlık Platformu, İzmir Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Ceylan Özkan, sağlık örgütleri ve TTB’nin sağlıkta şiddet yasası konusundaki önerilerinin meclise getirilmesi gerektiğini belirterek, “Hükümet ve kamu yöneticileri, bu ağır ve sınırsız vahşetin hem seyircisi hem özendiricisi olarak canını kaybeden, yaralanan, hakarete ve aşağılamaya uğrayan tüm sağlık çalışanlarının sorumlusudur” dedi.
SES İzmir Şubesi ise, Ege Üniversitesi Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. “Sağlıkta şiddet istemiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada “Sağlıkta şiddet ölüm getirdi” dövizlerini taşıdı. Basın metnini okuyan SES İzmir Şube Başkanı Erkan Batmaz, “Bu yitirdiğimiz kaçıncı can! Pandemi ile mücadelede ölüyoruz. İş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle ölüyoruz. Liyakatsiz yöneticilerin mobbingi altında ağır çalışma koşullarında kalp krizinden ölüyoruz. Uzun çalışma saatleri ve nöbet sonrası uykusuzluk ve yorgunluktan dolayı kaza geçirerek ölüyoruz. Kışkırtılmış sağlık talepleriniz nedeniyle de hasta ve yakınları tarafından katlediliyoruz. Sağlık alanındaki iş cinayetlerinin sorumluları Sağlık Bakanı başta olmak üzere bu iktidarın sağlık belirleyicilerine etki eden her alandaki yöneticileridir” diye konuştu.
MANİSA
Manisa Tabip Odası ve Hekim Birliği Sendikası Manisa Şubesi, Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak sağlıkta şiddetin son bulması çağrısında bulundu.
ADIYAMAN
Adıyaman Tabip Odası ve SES Adıyaman Şubesi, Eğitim Araştırma Hastanesi girişinde yaptığı açıklamaya, çok sayıda kişi destek verdi. Açıklamadan önce yaşamını yitiren sağlık emekçileri anısına saygı duruşunda bulunuldu. “Üzgünüz, öfkeliyiz, sağlıkta şiddete hayır” pankartının açıldığı açıklamada konuşan SES Adıyaman Şube Başkanı Halil İbrahim Aydın, yurttaşlara seslenerek “Sağlıkta yaşanan sorunların faturasını sizin sağlığınız için canı ile dişi ile mücadele eden sağlık emekçilerine kesmeyin. Eğer bir fatura kesilecekse bu fatura sağlığı yönetemeyenlere, politika üretenlere kesilmelidir. Ve biz vazgeçmiyoruz. Kabul etmiyoruz. Yaşamını yitiren tüm arkadaşlarımızın anısına bağlılığın gereği mücadeleyi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz” diye konuştu.
Adıyaman Tabip Odası Başkanı İsmail Tosun da, sağlıkta şiddetin son bulması için yetkililerin önlem almasını talep etti.
DİYARBAKIR
Amed Sağlık Platformu, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi bahçesinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Sağlıkta şiddete sona ersin” yazılı pankartı açıldı. Yaşamını yitiren sağlık çalışanları için yapılan bir dakikalık saygı duruşu sonrası açıklama yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, “Bizler defalarca sağlıkta şiddeti önlemek için güvenli iş yerleri istediğimizi açıkladık ancak hala bir önlem alınmış değil” dedi.
Sağlıkta yaşanan şiddetin önlenmesini siyasi iktidarın işi olduğuna vurgu yapan Turan, “Siyasi iktidar sağlıktaki şiddeti önleyeceğine, yaptığı açıklamalarla şiddeti daha da körükledi. Bu şiddet sağlık emekçilerine sözlü şiddet, fiziki şiddet ve hatta ölüm olarak geri döndü. Sağlıkta şiddet ile toplumsal şiddet birbirinden ayrı düşünülemez. Daha önce Tabipler Birliği’nin sunduğu yasa biran evvel Meclisten geçirilmelidir” diye konuştu.
URFA
Urfa Tabip Odası da İlhan Diken Konferans Salonu’nda açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Urfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, sağlık emekçileri olarak çok uzun süredir bu şiddet sarmalı içerisinde olduklarını belirtti. Sağlıkta hem fiziksel hem de psikolojik şiddet görmeye devam ettiklerini ifade eden Ezer, “Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış maalesef can güvenliğimizi de ciddi oranda tehdit eder hale gelmiştir. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizlerin hedef olmasına neden olmakta, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere çaresizlik, umutsuzluk, tükenmişlik, şiddet ve ölüm olarak geri dönmektedir” diye konuştu.
Bulut, “Talep ettiğimiz yasalar hala meclis gündemine alınmış ve Sağlık Bakanlığı tarafından duyulmuş değil. Bu taleplerimizi her seferinde sesimizi yükselterek dile getirmeye devam edeceğiz. Bakanlık bizi duyana ve bu ölümler sonlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***