Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Sekreteri İkram Atabay, öğretmenleri ayrıştıran, hiyerarşi yaratan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı ortak mücadelenin elzem olduğunu, kanuna ilişkin diğer eğitim sendikalarıyla yaptıkları görüşmelerinin sonuçsuz kaldığını ifade etti.
“Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı ilk gündeme geldiğinde, tüm eğitim sendikalarına ortak mücadele çağrısı yapmış, ancak çağrısına yanıt alamamıştır. ÖMK yasalaştıktan sonra da sendikamız, ÖMK’nin iptali konusunda birlikte mücadele çağrısını 1 Ağustos 2022’de yinelemiştir” diyen Atabay, şunları kaydetti:
‘SENDİKAL REKABET ORTAK MÜCADELE TALEBİNİN ÖNÜNE GEÇTİ’
“Eylül ayı boyunca altı sendikayla resmi yazışmalar ve görüşmeler yaptıklarını söyleyen Atabay, ortak mücadele hedeflerinin sendika yönetimleri tarafından karşılık bulmadığını, sendikal rekabetin eğitim emekçilerinin ortak mücadele talebinin önüne geçtiğini ifade etti. Kimi sendikaların ise “daha çok sendika” olması durumunda Öğretmenlik Meslek Kanuna karşı ortak mücadele zemininde yer alabilecekleri yönünde tepkiler aldıkları dile getiren Atabay, şöyle devam etti:
‘ORTAK MÜCADELE YÜRÜTEBİLMEK HAYATİ ÖNEMDE’
“Hâlbuki sendikalar, emekçilerin çıkarlarını, haklarını ve emeğini savunmayı kendisine ilke edinmeli, sendikal mücadele perspektiflerindeki farklılıkların emekçilerin çıkarlarının önüne geçmesini engellemelidir. Biliyoruz ki bunun olabilmesinin temel koşulu da hangi sendikaya üye olursa olsun, tüm eğitim emekçilerinin ortak mücadele talebinde ısrar etmesiyle sağlanabilir. Bu nedenle sendikal rekabeti ve siyasal iktidarın oluşturduğu korku duvarlarını aşarak yan yana gelebilmeyi ve ortak mücadele yürütebilmeyi hayati önemde görüyoruz. Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı çıkan sendikalara çağrımızın sürdüğünü ve bu sendikaların hepsiyle bir araya gelmeye hazır olduğumuzu tekrar belirtiyoruz.”
Serbest Görüş:
‘BİRLİKTE MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ’
Eğitim sendikalarının bir araya gelip, ortak tutum sergilemedikleri durumda öğretmenleri yarıştıran, ayrıştıran, hiyerarşi yaratan, maaş artışını sınav sonucuna bağlayan, öğretmenlerinin emeğini değersiz kılan bir eğitim yaşamını sürdürme tehlikesi ile karşılaşacakları söyleyen Atabay, eğitim emekçileri ortak mücadeleye şu sözlerle çağırdı:
“Sendika genel merkezlerinin bu beraberliği sağlayamaması durumunda ise eğitim emekçilerinin çaresiz olmadığını, iş yerlerimizden başlayarak herkese örnek olacak bir mücadeleyi başlatacağımızı ifade ediyoruz. Bu kapsamda tüm eğitim emekçilerini Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali konusunda birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun veliler ve öğrenciler açısından yaratacağı yıkıma karşı da velilerimizi bizlere güç vermeye davet ediyoruz. Eğitim-Sen, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin sesi olmayı sürdürecek, gücüne güç katmaya devam edecek ve taleplerinin savunucusu olacaktır. Biliyoruz, haklı olmak yetmez, güçlü olmak zorundayız. Birleşirsek kazanırız.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***