Kırgızistan, sınır anlaşmazlığı nedeniyle Tacikistan ile çıkan çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısının 36’ya yükseldiğini açıkladı.
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bağımsızlıklarını kazanan iki Asya ülkesi arasındaki sınır bölgesinde 14-16 Eylül günlerinde çatışma çıktı.
İki gün boyunca iki komşu, tankların, hava toplarının ve insansız hava araçlarının kullanıldığı çatışmalar nedeniyle birbirlerini suçladı.
Kırgız tarafı pazar günü yaptığı açıklamada 2 gün süren bu çatışmalarda ölenlerin sayısının 36’ya yükseldiğini, yaralı 129 kişinin tedavisinin ise sürdüğünü açıkladı. Kırgızistan çatışma alanlarına yakın bölgelerde yaşayan 137 bin kişinin de tahliye edildiğini duyurdu.
Tacik tarafı ise herhangi bir ölü ve yaralı sayısı açıklamadı, ancak güvenlik uzmanları bu ülkede 30 kişinin yaşamını kaybettiğini belirtiyor.
Rusya’nın araya girmesi ile iki taraf arasında 16 Eylül’de ateşkes ilan edildi. Ancak taraflar halen karşılıklı olarak birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor.
Sınır çatışmalarının nedenleri
Sovyetler Birliği’nce etnik, siyasi, ekonomik ve kültürel faktörler gözetilmeksizin çizilen sınırlar, bağımsızlığını yeni kazanan Orta Asya ülkeleri Kırgızistan ile Tacikistan’ı 31 yıldır karşı karşıya getiriyor.
Kırgızistan ile Tacikistan devletleri, SSCB’nin (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) dağılmasıyla bir taraftan ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunların üstesinden gelmeye çabalarken, diğer taraftan da ülke sınırları ile ilgili sorunlarla karşılaştı.
Her iki ülkenin önceliği arasında bulunan ve Sovyetler Birliği’nden miras kalan sınır sorununa çözüm arayışları devam ederken, her iki ülkenin sınır bölgelerinde coğrafi durum, etnik yapı, ulaşım ve su kaynakları nedeniyle çözüm arayışı çıkmazda.
Verimli tarım arazilerinin yoğunluğu, bölgenin sınırlarının belirlenmemiş olması, yasa dışı geçişler, hayvan otlatma ve su kaynaklarının kontrolü nedeniyle sık sık sınır koruyucu ve vatandaşlar arasında gerginlikler çıkıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***