İSTANBUL – KESK, 24-25 Eylül’de “Savaş, göç ve mültecilik kıskacında emek” sempozyumu düzenleyecek.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 24-25 Eylül tarihlerinde “Savaş, göç ve mültecilik kıskacında emek” adlı sempozyum düzenleyecek. Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenecek sempozyumun birinci gününde, “Göç ve mülteciliğe yol açan faktörler ve sonuçları”, “Göçmen emeği ve ortak mücadele olanakları” ve “Göçmen ve mülteci emeği açısından uluslararası deneyimler ve gözlemler” başlıkları tartışılacak. Sempozyumun ikinci gününde ise, “Göçmen kadın emeği ve ortak mücadele olanakları” konusu ele alınacak. Sempozyum, forum ile son bulacak.
ULUSLARARASI DÜZEYDE KATILIM
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan sempozyuma katılacak. Yine uluslararası düzeyde de sempozyuma katılım olacak. Küresel Mülteci Politikaları Merkezi’nden Patrick Taran, Ürdün Bağımsız Sendikalar Federasyonu’ndan Ahmet Meri, Alman Sendikalar Konfederasyonu (DGB) Entegrasyon Projesi Direktörü Felix Lıtschauer, Public Services International Mülteci Programı Direktörü Genevieve Gencıanos, Lübnan’da yaşayan Arap Ülkeleri Bölgesi Genel Sekreter Yardımcısı Najwa Hanna ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Arap Bölgesi Mülteci Direktörü Mohammad Al Maıta da sempozyuma katılacak.
İKTİDARIN GÖÇMEN POLİTİKALARI
Sempozyuma dair konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, AKP döneminde savaş ve güvenlikçi politikaların en yoğun devrede olduğu dönem olduğunu belirtti. AKP’nin savaş politikaları nedeniyle göç ve mültecilik konusunda ciddi durumlarla karşı karşıya kalındığını ifade eden Yeşil, göçlerin en temel nedenlerinden birinin savaşlar olduğunu söyledi. İnsanların savaş nedeniyle ülkelerinde kendilerini güvenli hissetmediğini ve bunun üzerine göç ettiğine dikkati çeken Yeşil, Türkiye’nin de stratejik konumundan kaynaklı çok fazla göç aldığını kaydetti.
Türkiye’ye göçün Suriye’de 2011’de başlayan iç savaş sonrası arttığını belirten Yeşil, “Bugün net sayılar bilinmemekle birlikte 4-6 milyon Suriyeli mültecinin ülkemizde yaşadığını biliyoruz. AKP, sürekli olarak ülkemize göç etmiş sığınmacıları hem içeride hem dışarıda bir siyasi malzeme olarak kullandı. AKP, bu güvenlikçi savaş politikalarını hayata geçirirken, maalesef emekçilerin cebinden, bütçesinden kıstıklarını da savaşa ve silaha yatırıyor” diye konuştu.
‘YENİ BİR İŞÇİ SINIFI YARATILIYOR’
Mültecilerin güvencesiz, sigortasız ve niteliksiz çalışma koşullarında yaşadığına dikkati çeken Yeşil, söz konusu koşullardan kaynaklı yeni bir işçi sınıfı yaratıldığını kaydetti. Yeşil, AKP’nin de emeği yok sayan politikasını bunun üzerinden kurduğunu ifade etti.
Yeşil, “KESK olarak bu sempozyumdaki en temel gayemiz AKP-MHP bloğunun savaşa dayalı, güvenlikçi politikalarının karşısında barışın, eşitliğin ve bir arada yaşamı inşa edebileceğimiz bir sesi ortaya koymak. Bu sempozyumda hedeflediğimiz biraz da bu” diye kaydetti.
ORTAK MÜCADELE VURGUSU
Yeşil, ekonomik krizin derinleştiği ve yaşam koşullarının zorlaştığı bir dönemde kendileri için en önemli ölçütün ortak mücadele olduğuna işaret ederek, “Siyasal, sosyal ve kültürel anlamda AKP iktidarının var ettiği baskıcı, inkarcı ve ötekileştirici bir dönemde bizim açımızdan emek, barış, özgürlük ve demokrasi adı altında güçlü bir birlikteliğin oluşması son derece önemli. Bu sempozyum bu anlamıyla ortak mücadele ve yeni bir yaşamı birlikte kurma iradesini açığa çıkartma anlamında olanaklara kapı aralayabilir” diye konuştu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***