Türkiye’de gelecek yıl yapılacak seçimlerde kilit rol oynaması beklenen Halkların Demokratik Partisi (HDP), cumhurbaşkanı adayı konusunda muhalefet partileri ile bir anlaşmaya varılamaması durumunda kendi adaylarını çıkaracaklarını açıkladı.
Reuters’a konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki 20 yıllık AKP iktidarına son vermek için ortak bir aday konusunda müzakerelere açığız. Uzlaşamazsak ilk turda kendi adayımızı sunarız” dedi.
On ay sonra hem milletvekili hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilecek Türkiye’de, muhalefet partileri iktidarı değiştirmekte birleşiyor ancak aday konusu ve HDP ile ilişki, tartışma konusu olmaya devam ediyor.
2019 yerel seçimlerinde HDP’nin muhalefetin belediye başkan adaylarını desteklemesi Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirler başta olmak üzere dengelerin değişmesinde kilit rol oynamıştı.
2023 seçimlerinin ‘ihtiyaç ve dinamikler’ bakımından “ayrı bir mesele” olduğunu söyleyen Oluç, Erdoğan’a karşı tek aday konusunda uzlaşmak istemelerine rağmen milletvekili seçimlerinde ittifak arayışında olmayacaklarını vurguladı.
Öte yandan muhalefet partilerinin ortak bir politika üzerinde anlaşmasının cumhurbaşkanı adayının kim olacağından daha önemli olduğunun da altını çizen Grup Başkanvekili, “Ancak bu sayede güçlü bir yerel ve ulusal demokrasi inşa edebilir, bağımsız bir yargı ve hukukun üstünlüğünü sağlayabilir ve Kürt sorununa demokratik bir çözüm bulunabilir” dedi.
HDP ile aday konusunda anlaşılabilir mi?
Analistler ve anketler HDP adayının Erdoğan karşıtı oyları dağıtabileceğini ve AKP’nin parlamentonun kontrolünü kaybedebileceğine işaret etse de Cumhurbaşkanı’nın kazanma şansını artırabileceğini söylüyor.
Gürsel Tekin’in olası bir iktidar değişiminde bir HDP’linin de bakan olabileceğini söylemesi muhalefetteki hassas ve kırılgan gidişatı gözler önüne serdi.
Euronews’e konuşan CHP kaynaklarına göre, CHP’li Gürsel Tekin bu açıklamayı kişisel kamuoyu oluşturma gayreti ile yaptı ve partisini zora soktu. Ancak 6’lı masanın dağılacağı yönündeki açıklamaların da gerçeği yansıtmadığını hatta bunun bir yıpratma politikası olduğu düşünülüyor.
HDP’li bakan önerisini savunan CHP milletvekili Gürsel Tekin ise, “Yasal olarak faaliyet gösteren partileri bir hevesle lanetleyemeyiz, onlara cüzzamlı muamelesi yapamayız. Eğer 7 milyona yakın vatandaşımız onlara oy veriyorsa buna saygı duyacağız” dedi.
Tekin’e en büyük tepki İYİ Partililerden geldi.
Analistler yine de muhalefetin Erdoğan’ı devirmeyi başarabilmesi için milliyetçi kaygıları bir kenara bırakarak HDP’nin seçim sürecinde bir rol üstlenmesini kabul etmesi gerektiğini söylüyor.
Reuters’a konuşan anket şirketi Metropoll Başkanı Özer Sencar, “Millet İttifakı güçlü bir desteğe sahip değilse, HDP olmadan karar alamazlar” diyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***