91 yaşında hayatını kaybeden Mihail Gorbaçov’un 37 yıllık tercümanı Pavel Palazhçenko, Sovyetler Birliği’nin son liderinin son günlerindeki Ukrayna’daki savaş ve Rusya’nın Batı’yla ilişkileri konusunda neler hissettiğini anlattı. Palazhçenko, ölümünden birkaç hafta önce konuştuğu Gorbaçov’un Ukrayna’daki savaş nedeniyle sarsılmış ve afallamış olduğunu, Moskova’nın son yıllarda Kiev’le ilişkilerinin bozulması nedeniyle psikolojik olarak yıkılmış hissettiğini söyledi.
Çok sayıda Sovyetler Birliği-ABD zirvesinde Gorbaçov’un tercümanlığını yapmış olan Palazhçenko, kendisinin ve başkalarının “Gorbaçov’un Ukrayna yaşananlar nedeniyle bu kadar travmatize olmasından” çok etkilendiklerini söyledi. Palazhçenko, “Onunla gerçekleştirdiğimiz sohbetlerimizde bizim için şu açıktı: Her türlü sebepten dolayı, yaşananlar karşısında sarsılmıştı ve afallamıştı. Sadece Rus ve Ukrayna halklarının yakınlığına değil, aynı zamanda iki ulusun iç içe olduğuna inanıyordu” diye konuştu.
Gorbaçov’un Ukrayna ile aile bağları olduğunu da anlatan Palazhçenko, son Sovyet liderinin sorunları siyasi yollardan çözmeye inandığını, Sovyetler Birliği’nin dağılması sürecinde sivillere karşı güç kullanılan bazı olaylardan önceden haberdar olmadığını veya kaosu önlemek için güç kullanımı emri verdiği bazı durumlarda da “son derece isteksiz olduğunu” savundu.
“GORBAÇOV PUTİN’İ DESTEKLEMEK GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORDU”
Palazhçenko, Gorbaçov’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bakışı hakkında da konuştu. Buna göre Gorbaçov, görevinin Putin’e saygı duymak ve onu desteklemek olduğunu düşünüyordu ama medya üzerinde baskı gibi konularda da başka türlü düşündüğünde kamuoyu önünde sesini yükseltiyordu. Bununla birlikte, Ukrayna konusunda savaşın ilk günlerinde yaptığı “İhtilafa son verilmeli ve insani endişeler ele alınmalı” açıklamasının dışında medyaya bir yorum yapmama kararı almıştı.
Gorbaçov, Sunday Times gazetesiyle bir söyleşisinde Kırım’ın 2014’te Rusya tarafından ilhak edilmesi konusunda “Ben de Putin gibi davranırdım” dediği için Kiev tarafından yasaklanmıştı. Gorbaçov, Kırım’da düzenlenen ve Kiev’in tanımadığı referandum hakkında “Ben her zaman halkın özgür iradesinden yanayım ve Kırım’dakilerin büyük çoğunluğu Rusya’yla yeniden birleşmek istiyor” demişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***