ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG
Rus tedarikçi Gazprom, Fransız enerji devi Engie’ye gaz sevkiyatını yarından itibaren tamamen durduracağını duyurdu. Gazprom, gerekçe olarak Temmuz ayı gaz sevkiyatı bedelinin ödenmemesini gösterdi. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ise başka kaynakları olduğunu söyledi.
Açıklamada, “Gazprom Export, Engie’ye 1 Eylül 2022 tarihinden itibaren, tedarik ettiği gaz için tam ödeme alana kadar gaz tedarikinin tamamen askıya alındığını bildirmiştir” denildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Mart ayı sonunda imzaladığı kararname uyarınca Gazprom, “alıcı sözleşmede belirtilen süre içerisinde ödemenin tamamını yapmadığı takdirde yabancı bir alıcıya daha fazla doğal gaz satmanın yasak olduğunu” belirtiyor.
Engie duyuru hakkında yorum yapmayı reddederken, Rus gazının Fransız şirketine sevkiyatı Ukrayna’daki çatışmaların başlamasından bu yana önemli ölçüde azalmıştı. Başbakan Elisabeth Borne ise TMC kanalında katıldığı programda, hangileri olduğunu belirtmeden Engie’nin başka tedarik kaynakları bulduğunu ifade etti.
Fransa Enerji Dönüşümü Bakanı Agnes Pannier-Runacher France Inter radyosuna verdiği demeçte “Çok açık bir şekilde Rusya, gazı bir savaş silahı olarak kullanıyor ve tedarikin tamamen kesilmesi gibi en kötü senaryoya hazırlıklı olmalıyız” dedi.
Pannier-Runacher’in yardımcısı Reuters’a yaptığı açıklamada, Gazprom’un sözleşmelerine uymadığını belirterek, Fransa’nın enerji kaynaklarını çeşitlendirdiğini ve son kesintilerin kışlık gaz tedarikini tehlikeye atmayacağını söyledi. Gazprom, Ukrayna’daki savaştan önce Engie’nin gaz ithalatının %17’sini oluştururken şimdi %4’ünden daha azını oluşturuyor.
Fransa, Rus gazına diğer Avrupa devletleri kadar bağımlı değil. Hükümet verilerine göre Ukrayna’daki savaştan önce Norveç, Fransa’nın gaz ihtiyacının üçte birinden fazlasını karşılarken Hollanda, Cezayir ve Katar da daha küçük miktarlarda gaz tedarik ediyordu.
Fransa kışa hazır
Hükümet sözcüsü Olivier Veran Fransa’nın yaz sonuna kadar gaz rezervlerini dolduracağını teyit ederken, rezervlerin şu anda yaklaşık %90 oranında dolu olduğunu belirtti.
Engie, kendisini korumak ve müşterilerine verdiği taahhütleri yerine getirmek için harekete geçtiğini söyledi. Engie, Pazartesi günü Cezayir’in Sonatrach şirketiyle orta vadede gaz ithalatını artırmak için görüşmeler yaptığını doğruladı.
Savaşın başlamasıyla, Rusya’nın arzı kesintiye uğratması ve azaltması gaz fiyatlarının yükselmesine neden oldu ve Avrupa hükümetlerini kış öncesinde alternatif tedarik için çabalamaya zorladı.
Ancak, Fransa’da nükleer santrallerde üretimin azalmasıyla elektrik arzında problemler ortaya çıkabileceği konuşuluyor. Başbakan Elisabeth Borne, Fransız şirketlerini önümüzdeki aya kadar enerji tasarruf planları hazırlamaya çağırdı.
Gazprom, Batı yaptırımlarına rağmen rekor gelire ulaştı
Gazprom’un CEO yardımcısı Famil Sadygov, şirketin “yaptırım baskısına ve olumsuz dış ortama rağmen” rekor gelir elde ettiğini söyledi.
The Telegraph’ın aktardığına göre, Rusya’nın gaz gelirleri gaz ve petrol fiyatlarındaki artış sayesinde önemli ölçüde artarken, Rus gaz devi Gazprom, Batı’nın yaptırımlarına rağmen yılın ilk yarısında 2,5 trilyon ruble (35,8 milyar sterlin) rekor kâr elde etti.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) da Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana Batı yaptırımlarının Rus petrol üretimi üzerinde yalnızca “sınırlı bir etkisi” olduğu uyarısında bulundu.
IEA, Moskova’nın Avrupa, ABD, Japonya ve Kore’ye petrol ürünleri ihracatının günde yaklaşık 2,2 milyon varil azaldığını, ancak akışların büyük ölçüde Hindistan, Çin ve Türkiye’ye yönlendirildiğini söyledi. Ajans, Asyalı alıcıların “ucuz ham petrolden faydalanmak” için devreye girdiği ve Haziran ayında Çin’in Rusya’nın en büyük alıcısı olarak AB’yi geride bıraktığı uyarısında bulundu.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***