Edirne Cezaevi’nde kalan tutukluların ikamet ettikleri şehre nakil talepleri karşılanmıyor. Görüş için uzak şehirlerden gelen yakınları, bedensel ve maddi olarak yıpranmaktan şikayet ediyor.
Meriç üzerinden yurt dışına çıkmak isterken ya da Yunan askerinin geri itmesi sonucu Edirne Cezaevi’ne konan KHK mağdurlarının, ikametlerinin bulunduğu şehre nakil taleplerine aylardır cevap verilmiyor. Bu sürenin uzaması açık görüşe gelen yakınlarının yaşadığı zorluğu katlıyor, görüşe gelemeyen çocukların psikolojisini bozuyor.
HEM MASRAF, HEM İŞ GÜCÜ KAYBI
Bold Medya’ya dert yanan tutuklu yakınları, mevcut ekonomik şartlarda katlanması zor masrafların altına girdiklerini söyledi. İki haftada bir Edirne’ye gelen S.K., ”Geliş gidiş iki günümüz yolda geçiyor. Yorgunluğu cabası. Hem işimizden kalıyoruz hem ciddi para harcıyoruz. Bunu kaldıramayan aileler var. Görüş günlerinde Edirne Cezaevi’nin önü Malatya, Ankara, Denizli, Antalya, Afyon plakalı araçlarla doluyor” sözleriyle mağduriyetini dile getirdi.
ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK EZİYET
Nakil sürecinin uzaması en çok çocukları etkiliyor. Okulların başlamasıyla birlikte çocukların Edirne’deki ana babasını görmesi imkansız hale geldi. Hem annesi hem babası tutuklu olan çocuklar, psikolojik anlamda sorunlar yaşamaya başladı. Yeğenlerine göz kulak olan S.K., ‘’Çocukların oyun, uyku ve yeme alışkanlıkları değişti, agresifleştiler. Eğitimleri olumsuz etkilenecek. Küçücük çocuklar, ana babasını görmeden daha ne kadar sabretsin?” diye sordu..
”PERİŞANIZ, BARİ ZİYARETİMİZ KOLAYLAŞSIN”
Edirne Cezaevi’nde kalan tutukluların yakınları, milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na ulaşarak derdini iletti. Gergerlioğlu, üç çocuğuna bakmak zorunda kalan babanın ”Perişan durumdayız. Eşim Edirne’den Malatya’ya nakledilsin, hiç olmazsa ziyaretimiz kolaylaşsın” talebini TBMM’de dile getirdi. Gergerlioğlu, adil olmayan yargılamalar sonucu verilen cezaların aile dramlarına yol açtığına dikkat çekti.
KADIN KOĞUŞLARI TIKLIM TIKLIM
Nakil sürecinin uzaması ve yeni tutuklananlarla birlikte özellikle Edirne Kadın Kapalı Cezaevi’nde doluluk oranı had safhaya ulaştı. Tutuklu yakınları, 8-10 kişilik koğuşların bazılarında 16 tutuklunun kaldığını anlattı. Yetersiz beslenme ise özellikle çocuklu kadınlar için temel problem olmaya devam ediyor.
15 Temmuz sonrasında gerçekleşen kitlesel tutuklamalar nedeniyle cezaevlerindeki mahkum sayısı 340 bini aşmış durumda. Cezaevlerindeki altyapı ve kalifiye personel yetersizliği, çok sayıda hak ihlalinin yaşanmasına neden oluyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***