Yeni Zelandalı bilim insanları, balta girmemiş Campbell Adaları’ndaki ‘dünyanın en yalnız ağacı’ olarak bilinen Sitka ladininin iklim değişikliği sorununa çözüm olabileceğini düşünüyor.
The Guardian’da yer alan habere göre, dokuz metre uzunluğundaki ağaç, Guiness Dünya Rekorları’nda gezegendeki ‘en yalnız ağaç’ unvanına sahip.
Bu unvana, bir sürücü tarafından 1973 yılında öldürülmeden önce Nijerya’daki ‘Tenere Ağacı’ sahipti.
Yaşı henüz bilinmeyen ağacın, namı diğer ‘Ranfurly Ağacı’ ismine dayanarak 1897 ve 1904 yılları arasındaki Yeni Zelanda yöneticisi Lord Randfury tarafından dikildiği düşünülüyor.
İstilacı bir tür olarak da bilinen ağaç için Güney Okyanusu’ndaki karbondioksit kullanımı ile neler olduğunu anlamak için önemli bir araç olabileceğini söyleyen Jeoloji ve Nükleer Bilimleri Enstitüsü radyo karbon bilimi Başkanı Dr. Jocelyn Turnbull, fosil yakıtları atmosfere salarak yaratılan karbondioksitin sadece yarısının orada kaldığını ve diğer yarısının ise karaya ve okyanusa gittiğini söyledi
Turnbull buna ek olarak, bunun son 150 yılda Güney Okyanusu’nda salınan emisyonun yüzde 10’unu oluşturduğunu söyledi.
Araştırmacılar, eğer karbon yutakları doldurulursa bunun küresel ısınmayı hızlandıracağını mı yoksa bu yutakların daha fazla karbon almasına ve küresel ısınmayı azaltmasına yardımcı olunabilir mi sorularına yanıt arıyorlar.
Turnbull, yaş halkaları kullanma fikrini bulduklarını, bitkilerin büyüdüklerinde fotosentez yaparak havadan karbondioksit aldıklarını ve bunu yapılarını büyütmek için kullandıklarını ve bunun bir sonucu olarak havadaki karbonun yaş halkalarını oluşturduğunu söyledi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***