Aydoğan, “Sayın Genel Başkanımızın da sık sık vurguladığı gibi yatağına aç giren çocukların olmadığı bir ülke umuduyla yol yürüyoruz. Okullarda açlıktan bayılan çocukların olması utançtan başka nedir?”dedi. Aydoğan, konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye de soru önergesi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, okul çağındaki çocukların yaşadığı beslenme sorununu Meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili araştırma önergesi veren Aydoğan, şu açıklamayı yaptı:
“CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo bu konuya kendini vakfetmiş çok değerli bir aktivist. Onun yaptığı çalışmalar bize bu konuda oluşan korkunç tabloyu net biçimde gösteriyor. Devletin bu konuda yapması gerekenleri bir bir anlatıyor Sayın Foggo. Ben de bu durumu TBMM gündemine taşıyıp sonuç almak adına adımlar atmaya gayret ediyorum. Sayın Genel Başkanımızın da sık sık vurguladığı gibi yatağına aç giren çocukların olmadığı bir ülke umuduyla yol yürüyoruz. Okullarda açlıktan bayılan çocukların olması utançtan başka nedir?”
Aydoğan ve CHP’li diğer milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan önergede şunlar kaydedildi:
“Kronik açlık devam ettikçe öğrenme güçlüğü ortaya çıkmakta ve yaşam süresi kısalmaktadır”
“2022-2023 eğitim öğretim yılı 12 Eylül’de başlamıştır. Enflasyon rakamları altında ezilen veliler için kayıt masrafı, okul kıyafetleri, kırtasiye masrafları nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Geçen yıl her 4 çocuktan birinin okula aç gittiği; bu yıl ağırlaşan ekonomik zorluklar, enflasyon, her gün artan zamlar, geçimin zorlaşması nedeniyle bu sayı daha da artacağı uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır. Hem dünyada hem Türkiye’de yetersiz beslenme ile ilgili son yapılan araştırmalar göstermiştir ki yetersiz ve sağlıksız gıdaya erişim derin yoksulluk içinde yaşayan çocukların bedensel, zihinsel ve duygusal gelişiminde büyük eksiklikleri ortaya çıkartıyor. Bu kronik açlık devam ettikçe öğrenme güçlüğü ortaya çıkmakta ve yaşam süresi kısalmaktadır. Uzmanların öneri evinde yeterli beslenemeyen çocuğun hiç değilse okulda sağlıklı beslenmeye ulaşması ve sosyal devletin bu sorumluluğu üstlenmesi şeklindedir.
“Gıda yoksulluğu ve açlık çeken çocukların okula odaklanamayacakları da bilinmektedir”
BM Yoksulluğu Azaltma Kılavuzu yeterli gıda hakkının yoksulluğu azaltmadaki önemini vurgulamakta ve yetersiz beslenmenin beyin hücrelerini geliştirmediğini, büyümeyi durdurduğunu ve hastalıkları yaydığını belirtmektedir. Ayrıca gıda yoksulluğu ve açlık çeken çocukların okula odaklanamayacakları da bilinmektedir. Bu nedenle bir an önce okullarda ücretsiz beslenme programları hemen hayata geçirilmek adına gerekli şartların oluşturulması ve uzmanların görüşlerinin alınması gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı 2019-2023 Çocukluk Çağı Obezı̇tesı̇nı̇n Önlenmesi̇ İle İlgı̇lı̇ Eylem Planı’nda buna yer vermişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Belediyeler ortaklığında 2020 yılında sağlıkla büyümenin sağlanabilmesi için ‘Doğu ve Güneydoğu’da okul yemeği programının pilot/öncelikli uygulamasının yapılması, okul yemeği programının ülke genelinde yaygınlaştırılması’ hedeflenmiş fakat bu hedefe ulaşılamamıştır.
“Çocuklara devredilen yoksulluğu önlemenin tek yolu, beslenme ve temiz su gibi temel ihtiyaçların bir an önce ücretsiz olarak okullarda sağlanmasıdır”
Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Sosyal Haklar Komitesi yayımladığı 2021 İnceleme Raporu’nda da ‘Yoksulluk ve sosyal dışlanmanın ölçülmesi’ başlığı altında Türkiye’deki yoksulluk çalışmalarının 30. maddesine uygun olmadığı tespit edilmiştir. Raporda ayrıca Türkiye’nin sağlığın korunması ve en önemli sosyal haklardan biri olan ‘sosyal yardım hakkı ve yoksulluk ve sosyal dışlanmaya karşı korunma hakkı’ konusunda yetersiz kaldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle yoksulluğu ve çocuklara devredilen yoksulluğu önlemenin tek yolu ‘yardımseverlik’ anlayışı dışında temel ihtiyaçların başta beslenme ve temiz su gibi ihtiyaçların bir an önce ücretsiz olarak okullarda sağlanması gerekmektedir. Bu bağlamda; bütün bu veriler ve analizler uzman görüşleri göz önüne alındığında Meclis çatısı altında bir araştırma komisyonu kurulması elzem olarak görülmektedir. Bu sebeple Anayasanın 98. Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.”
Bakan Nebati’ye soru önergesi
Aydoğan, aynı konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi de verdi. Aydoğan, okul yemeği programı hedefinin neden gerçekleşmediğini sordu. (ANKA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***