YUSUF DERELİ | HABER İNCELEME
TOKİ Sosyal Konut Projesi’ne başvurular 14 Eylül’de başladı ve 31 Ekim’e kadar devam edecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamasına göre bugün sabah 09.00’a kadar başvuranların sayısı 3 milyon 466 bin 265’i buldu. Rakamın bu hafta sonuna kadar 5 milyonu aşması bekleniyor. Ciddi bir talep var.
Çevre ve Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı, TOKİ’nin ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ sosyal konut projesi ile ilgili merak edilenleri sosyal medya hesabından cevapladı. 25 soruya 25 cevap veriliyor. Ancak en önemli soruların cevapları yok!
TOKİ’nin sitesinde yer alan ‘Başvuru Bilgilendirme Formu’nda yer alan bilgilere göre konutlar yüzde 10 peşinatla ve 240 ay vadeyle verilecek. Taksitler ise sözleşmenin imzalanmasından hemen sonra başlayacak. Şartnamede, “Taksit ödemeleri, sözleşme tarihini takip eden ay itibariyle başlatılacaktır.” deniliyor.
- Öncelikle zaten kirada oturan ve asgari ücretle çalışan dar gelirli insanlar, aldıkları 6-7 bin TL maaş ile hem hali hazırda oturdukları evin kirasını, hem gıda, eğitim, ulaşım masraflarını karşılayıp; hem de taksitleri nasıl ödeyecek?
- AKP rejimi temsilcilerine göre TOKİ’nin ‘parasal’ bir sorunu yok. O halde sosyal konut projesi kapsamındaki taksit ödemeleri neden evlerin tesliminden sonra başlamıyor?
- Konutların iki yıl sonunda teslim edileceği belirtiliyor. Ya konutlar tamamlanamaz ve teslim edilmezse ne olacak? Bunun örnekleri var… Bu durumda nasıl bir cezai müeyyide uygulanacak? İnsanların mağduriyetleri nasıl giderilecek?
En büyük soru(n)lardan biri de taksit ve kalan borç miktarının artış oranı…
TOKİ’nin başvuru formunda, “Hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki Memur Maaş Artış Oranı dikkate alınarak idarece tespit edilen oranda artırılacaktır. İlk dönemsel artış sözleşme tarihine göre İdarece belirlenecektir.” deniliyor.
Açıklamaya göre taksit miktarları ve kalan borç bakiyesi yılda iki kez güncellenecek ve bu güncelleme memur maaş artış oranı dikkate alınarak yapılacak. Orta Vadeli Planda bu yılın sonunda beklenen enflasyon oranı yüzde 65.
TAKSİT MİKTARI 1 YILIN SONUNDA YÜZDE 60 ARTABİLİR!
- Dolayısıyla bugün 2 bin 925 TL olan taksit tutarının; 6 ay sonra 3 bin 900 TL, 13. taksit ödemesinde ise 5 bin TL’yi aşması muhtemel. İki yılın sonunda, 25. taksitte ise rakam 7 bin TL’nin üzerine ulaşabilir… Dar gelirli insanlar bu rakamları nasıl ödeyecek?
- Ayrıca ‘idarece belirlenecek oranda’ ne demek? İdare, ‘maliyetler çok arttı, o yüzden yüzde 70 zam yaptım’ derse ne olacak? Neden TÜİK’in ‘TÜFE’ verileri dikkate alınmıyor mesela?
TAKSİT ÖDEDİKÇE BORÇ ARTIYOR!
TOKİ’nin sistemine göre kalan borcunuz da yine aynı şekilde güncellenecek. Dolayısıyla 78 bin lira peşinat ödeyerek 702 bin liraya düşürdüğünüz borç; 12 ay sonunda yaptığınız ödemelere rağmen 1 milyon liranın üzerine çıkacak…
- Kısaca vatandaş taksit ödedikçe borcu daha da artacak!
Kalan borç miktarı ve taksitlerin güncellenmesi konusuyla ilgili de yetkililerin ağzını bıçak açmıyor…
Bitmeyen borç kabusunuz olmasın; sosyal konut projesi fırsat mı, tuzak mı?
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***