VAN – DSİ’nin Erciş ilçesine bağlı Soskin Mahallesi’ndeki tapulu arazilerine yol ve su kanalı yapmak istediğini belirten yurttaşlar, asker ve korucular eşliğindeki çalışmanın arazilerini kullanılmaz hale getirdiğini söyledi.
Devlet Su İşleri (DSİ), Van’ın Erciş ilçesine bağlı Soskin Mahallesi’nde 10 metre genişliğinde su kanalı ve 20 metre genişliğinde yol yapımı ihalesini yaptı. İhaleye dair mahalle sakinleri bilgilendirilmezken, ihaleyi alan şirket ise mahallede çalışmalara başladı. Yurttaşlar, yol ve kanalın tapulu arazilerinden geçirilmesini kabul etmedi. Bunun üzerine şirket, askerler eşliğinde mahalleye gelerek, iş makinelerini çalıştırdı. Duruma tepki gösteren mahalle sakinleri, arazilerden ekip biçerek ekonomik geçimlerini sağladıklarını ve proje ile beraber arazilerin tahrip edildiğini söyledi.
ARAZİLER YOK EDİLİYOR
Şirket sahiplerinin geçtiğimiz günlerde sabahın erken saatlerinde jandarma, korucu ve iş makineleriyle evlerinin önünü kazamaya geldiklerini söyleyen mahalle sakinlerinden Mehmet Zeki Bedir, “Arazilerimiz ikiye bölünüyor. Geçimimizi bu arazilerde yetiştirdiklerimizle sağlıyoruz. Yol evinizin önünden geçiyor. Su kanalı ile birlikte can güvenliğimiz kalmayacak. Hayvan besliyoruz, bu proje hayatta geçirilirse, artık hayvan besleyemeyiz. Yıllardır dişimizi canımıza takarak, bu arsalardan verim almak için çalışıyoruz ama iş makineleriyle arazilerimizi kullanılamaz hale getirdiler” dedi.
HALKA DANIŞILMADI
Mağdur olan mahalle sakinlerden Burhan Bedir ise, tapulu arazilerinin olduğunu, bunun için kendilerine bir ücret vermeleri gerektiğini belirterek, “Yapılan proje evimin balkonundan ve arazimin içerisinden geçiyor. Bu proje içinde bize herhangi bir ödeme yapılmadı ve gelip bizimle konuşmadılar. Burada her şeyi jandarma zoruyla yapılıyor. Çalışma kapımın önünde yapıldığı için çalışma sırasında evlerimiz hasar görüyor. Bu durumu kabul etmiyoruz. Derhal bir çare bulsunlar” diye konuştu.
ARAZİLER TAHRİP EDİLDİ
Arazileri tahrip edildiğinden dolayı mağdur olduklarını söyleyen Mehmet Bedir ise, kurumun arazileri üzerinde rant elde ettiğini ifade ederek, “Biz bu çalışmaya karşı değiliz ama bize sormadan ve bize bir ücret ödemeden jandarmayı yanına alarak gelip tarlalarımıza iş makinelerle kazmasını kabul etmiyoruz. Ben, ailemin geçimini bu araziden sağlıyorum. Ama bu şekilde düşmanca yaklaşımları ne ben ne de başka bir yurttaş kabul eder. Hayvanlarımızı otlatabileceğimiz bir alan kalmayacak. Bu durumu kabul etmediğimiz için yargı yoluna başvuru yapacağız” diye aktardı.
DSİ BİLGİ VERMEDİ
Mahalle sakinleri avukatları aracılığıyla dava açmaya hazırlanırken, konuya ilişkin telefonla görüştüğümüz DSİ ve ihaleyi alan şirket yetkilileri ise, bilgi vermekten kaçındı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***