Son dönemde jeopolitik gelişmeler ve merkez bankalarının yükselen enflasyona karşı para politikalarında önemli değişiklikler gerçekleştirmesiyle oynaklık artarken, küresel piyasalarda gerçekleştirilen döviz işlemleri de geçen yılki seviyelerin üzerine çıktı.
Döviz veri ve analiz hizmetleri sağlayıcısı CLSMarketData verilerine göre, ortalama günlük işlem hacimleri temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artış kaydetti ve günlük olarak ortalama 1,88 trilyon dolara yakın seyretti.
Bu rakam Temmuz 2021’de 1,75 trilyon dolar, Haziran 2022’de ise 1,98 trilyon dolar olarak kaydedilmişti.
Hacim artışı yıllık olarak bakıldığında forward işlemlerde yüzde 66, spot işlemlerde yüzde 12 ve swap işlemlerinde de yüzde 2 yükseldi.
YATIRIMCILAR DOLARA YÖNELDİ
İşlem hacimlerinde yaşanan bu artışta, Ukrayna savaşından, enerjide arz ve fiyat gelişmelerine, Fed’in faiz artışlarına ve Çin’deki Covid-19 önlemlerine bir dizi gelişme etkili oldu.
Bu dönemde yatırımcılar dolara yönelirken, Bloomberg Dolar Endeksi temmuz sonuna kadar geçen 12 ayda yüzde 11’in üzerinde değer kazandı.
Euro ve Japon Yeni gibi diğer önemli para birimleri ise dolara karşı on yılların en düşük seviyelerine geriledi. Hacimlerde yaşanan artışa, yüksek oynaklık eşlik etti.
JPMorgan Küresel Döviz Oynaklık Endeksi geçen yıla göre yaklaşık iki kat artışla temmuzda bir ara 12 seviyesini aştı.
Bank of New York Mellon Corp. FX Stratejisti John Velis, küresel çapta merkez bankalarının adımlarıyla para birimlerindeki işlemlerin arttığını belirterek, “Genellikle, çapraz işlemlerde daha yüksek kur volatilitesi doların daha güçlenmesine neden olur” değerlendirmesini yaptı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***