HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN
Erdoğan rejimi yargısı, soykırım hukuku uyguladığı güncel yargılamalarda resmen ‘suç örgütü’ gibi hareket ediyor. Hiç bir somut gerekçe ve makul sebep olmaksızın insanları mahkum eden AKP yargısı, kişi suçlu olmasa da yakınlarının eylemlerini gerekçe göstererek cezalandırıyor. İnsan hakları hukukçusu Gökhan Güneş’in sosyal medya hesabında paylaştığı bir mahkeme kararı, ‘rezaletin’ geldiği boyutu göstermesi açısından önemli. Karara göre sanığın Bank Asya’da hesabı olmasa bile eşinin hesabının bulunması ‘terörist’ olarak cezalandırılmasına yetiyor.
Rejim yargısının kararının hukukla uzaktan yakından ilgisi yok! İktidarın ‘düşmanlaştırdığı’ toplumun bir kesimine savaş açan yargı, Anayasa’yı, yasaları ayaklar altına alarak soykırıma ‘hukuk’ elbisesi giydiriyor. AKP rejiminin yaptığı bütün hukuksuzluklar yargı eliyle ‘meşru’ hale getiriliyor. Yasal bir bankada sizin değil, yakınınızın bile hesabının bulunması sizin ‘terörist’ olarak suçlanmanıza ve ceza almanıza yetiyor!
SUÇ VE CEZADA ŞAHSİLİK İLKESİ YERLE BİR EDİLDİ
Suç ve cezalarda kanunilik ilkesi rafa kaldırılmış durumda. Hiç kimse yapıldığı dönemde suç sayılmayan bir işlemden dolayı suçlanamaz. Ancak rejim yargısı, yasal bir bankaya hsap açmayı bile yıllar sonra keyfi olarak suç ilan ediliyor ve binlerce insan bu gerekçelerle tutuklanıyor. Yasal bir sendikaya üye olmak ya da yasal bir kurumda çalışmak bile suç!
‘Suç ve cezaların şahsiliği ilkesi’ rejim yargısının umurunda bile değil. Az sonra okuyacağınız kararda bir sanık, eşinin bankada hesabı olduğu gerekçesiyle cezalandırılıyor!
HESAP AÇMAK DA SUÇ, PARAYI ÇEKMEMEK DE!
Gökhan Güneş’in paylaştığı ibretlik kararda, ‘mali açıdan geleceği belirsiz bir bankaya para yatırılması’nın izahının mümkün olmadığı savunuluyor.
Benim mahkum edildiğim mahkeme kararında da benzer bir ifade vardı. Bank Asya’da maaş hesabım olduğunu ve ‘talimat’ sonrası para yatırmadığımı kabul etmek zorunda kalan mahkeme, ‘batmakta olan bir bankada para tutmamın örgütsel bir tavır’ olduğu gerekçesiyle ceza vermişti. Bank Asya’ya para yatırmak da suç, yatırılan parayı çekmemekte!
Savunmanızda sarf ettiğiniz, “Efendim ben paramı bankaya el koyduktan sonra da çekmedim ve el konuldu. Resmi kayıtlarla sabit. Eğer örgütsel bir tavır içinde olsa idim, bankaya el konulduktan sonra paramı çekmem gerekmez miydi?” cümlelerin hiç bir anlamı yok! Dinlemedi bile…
İnsan hakları hukukçusu Dr. Gökhan Güneş’in kararla ilgili paylaşımları şöyle:
1. Hukukun en temel ilkelerinden habersiz ve orta çağ engizisyonundan farksız rejim yargısı, hukuksuz kararlarına her geçen gün yenilerini ekliyor. Görseldeki karar da bunlardan sadece biri.
2. Rejim yargısına göre; bankada hesabı olmasa dahi eşinin hesabının bulunması davacının “terörist” olması için yeterli! Düşünebiliyor musunuz, devletin gözetimi ve denetimi altındaki bir bankada “eşiniz” adına açılan hesap “sizin” tutuklanma ve ihraç gerekçeniz!
3.“Milat” diye uydurdukları tarih de sadece yapılan hukuksuzluğa bir gerekçe. Zira bu tarihten sonra para yatırılmasına bile gerek yok. Çünkü hesaptaki paranın çekilmemesi de suç. Yani, para yatırmak suç olduğu gibi çekmemekte suç!
4. Rejim yargısına göre Banka Asya mali açıdan geleceği belirsiz ve risk altında olduğu için paranın hemen çekilmesi gerekirdi. Ancak para çekilseydi, bu kez de o tarihe kadar paranın bankada tutulmasını iltisak ve irtibat sebebi sayacaklardı!
5. Rejim yargıçları; verdikleri kararlarda suç ve cezaların şahsiliği, geriye yürümezliği ve özel hayata saygı haklarını açıkça ihlal ederek ve yasal/rutin faaliyetleri suç sayarak, işledikleri insanlığa karşı suçların delillerini kendi elleriyle oluşturmaktadırlar!
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***