Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran ayında işsizlik oranının Mayıs ayına göre 0,3 puan azalarak yüzde 10,6’dan yüzde 10,3’e düştüğünü açıkladı. Böylelikle Türkiye’deki işsiz sayısı 136 bin eksilerek 3 milyon 677 bin’den, 3 milyon 541 bin’e düşmüş oldu.
Ancak Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göreyse aynı dönemde işgücü, 182 bin azalarak 34 milyon 589 binden 34 milyon 407 bine geriledi. İşgücüne katılım oranı da yüzde 53,6’dan yüzde 53,2’ye düştü.
İstihdam edilenler de bir önceki aya göre 46 bin azaldı. Erkek çalışanların sayısı bir önceki aya göre 65 bin düşerken kadın çalışanların sayısı ise aynı dönemde 19 bin arttı.
Prof. Çelik: “Yeni bir büyüme trendi olmazsa sonbaharda işsizlik yeniden yukarı yönlü olur”
Çalışma ekonomisi uzmanı Aziz Çelik, bir önceki yıla göre işsiz sayısının, 30 bin arttığının altını çizerken işsizlik oranında bir önceki aya göre düşüşü, yaz mevsiminin başlaması ile açıklıyor.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Prof. Çelik, “İşsizlikte azalmayla, işgücüne katılımın azalması arasında bir korelasyon var. Tabii işsizlik oranının azalmasında, Haziran ayıyla birlikte turizm ve tarım sektörlerindeki hızlanmanın etkisi var. Malumunuz, yaz aylarında inşaat sektörü de hızlanıyor, bunlar sayesinde işsizlikte bir azalma var ama yine de geniş kapsamlı işsizlik, neredeyse dar kapsamlı işsizliğin iki katı. Ve bu da ciddi bir sorun. Peki dar kapsamdaki işsizlik oranındaki gerileme sonbaharda da devam eder mi? Şimdiden neler olacağını kestirmek kolay değil. Ama yeni bir büyüme trendi olmazsa işsizlik oranları yeniden yukarı yönlü olur” dedi.
Gençlerde işsizlik yüzde 20,4 olurken atıl işgücü oranı 1,7 puan düştü
Genç nüfusta işsizlik oranı da bir önceki aya göre değişmedi. 15-24 yaş arasındaki işsizlik yüzde 20,4 olarak ölçülürken bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 16,3, kadınlarda ise yüzde 27,9 olarak tahmin edildi.
İşçi sendikalarının geniş kapsamlı işsizlik olarak tanımladığı “mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı” ise Haziran ayında 20,4 oldu. Mayıs ayında atıl işgücü oranı yüzde yüzde 22,1 olarak ölçülmüştü.
DİSK-AR: “Geniş tanımlı işsizlik dar tanımlı işsizliğin iki katı”
Türkiye’nin üçüncü büyük işçi konfederasyonu DİSK’in araştırma birimi DİSK-AR, geniş tanımlı işsizliğin hala , COVID-19pandemisinin üzerinde olduğunu savunurken TÜİK’in işsizlik verileri ile İŞKUR’un verilerinin farklı olmasına dikkat çekti.
DİSK AR’dan yapılan açıklamada, “Geniş tanımlı işsiz sayısı pandemi öncesine göre (2019) 1 milyon 35 bin artarak 7 milyon 607 bin oldu. Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 20,4. Geniş tanımlı işsizlik dar tanımlı işsizliğin tam iki katı. TÜİK’in işsiz sayısı İŞKUR’un altında. TÜİK’e göre dar tanımlı işsiz sayısı Haziran 2022’de 3 milyon 541 bin kişi. İŞKUR’a göre kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 568 bin kişi. TÜİK’e göre kayıtlı işsiz sayısı son bir yılda sadece 30 bin artarken, İŞKUR’a göre 617 bin arttı. İŞKUR kayıtlara göre TÜİK ise ankete göre veri derliyor. Metodolojileri farklı. Ancak ankete dayalı iş sayısının kayıtlı işsiz sayısının altına inmesi oldukça şaşırtıcı” ifadelerini kullandı.
İmamoğlu: “60 bine yakın vatandaşımızı iş sahibi yaptık”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise işsizlik oranlarındaki düşüş de büyükşehir belediyesi olarak katkıları olduğunu söyledi.
İmamoğlu, “Türkiye geneli işsizlik oranı yüzde 10,3 olarak açıklandı. Bütün kötü ekonomik gelişmelere rağmen, özel sektörle kurduğumuz iyi iş birlikleri sayesinde, Bölgesel İstihdam Ofislerimiz aracılığıyla 60 bine yakın vatandaşımıza eğitim verdik, iş sahibi yaptık” dedi.