Türkiye’nin Suriye’nin Halep vilayeti kırsalındaki askeri noktalara hava saldırısı düzenlediği ve saldırıda üç Suriye askerinin öldüğü ve altı askerin yaralandığı iddia edildi.
Suriye Devlet Televizyonu ve haber ajansı, Türk savaş uçaklarının bu noktaları öğleden sonra 14.37 ve 15.00 arasında hedef aldığını ileri sürdü.
Suriye silahlı kuvvetlerinin hava saldırısına karşılık verdiği ve verilen karşılığın maddi kayıp ve can kaybına yol açtığı iddia edildi.
Haberde başka ayrıntı yer almadı. Türkiye tarafından bir açıklama ya da yorum henüz gelmedi.
Kobani’de “TSK ve SDG ateş açtı” iddiası
Son gelişme öncesinde, Suriye’nin Kobani bölgesinden ateşlendiği ileri sürülen havan mermilerinin Gaziantep’in Karkamış ilçesi ve Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi kırsalına isabet ettiği belirtilmişti.
Kobani’de de Türk askerleri ve ABD’nin desteklediği Kürt güçlerinin ağır silahlarla birbirlerine ateş açtıkları, bir sivilin öldüğü iddia edildi.
Karkamış’a yapılan saldırıda ölen ve yaralanan olmazken, Birecik ilçesi Çiçekalan Hudut Karakolu’na düzenlenen saldırıda 1 askerin hayatını kaybettiği, 4 askerin ise yaralandığı açıklandı.
Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Birecik/Şanlıurfa hududunda bir kahraman silah arkadaşımızın şehit olduğu terörist saldırısının ardından bölgede belirlenen hedefler derhal ateş destek vasıtaları ile vurulmuş, ilk belirlemelere göre 13 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bölgede operasyonlar devam etmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye 2016 yılından bu yana Suriye’nin kuzeyinde çok sayıda askeri operasyon düzenledi.
Bu operasyonlarda yüzlerce kilometrekarelik bölgeyi ele geçiren ve Suriye içinde yaklaşık 30 kilometre derinliğe kadar ilerleyen Türk silahlı kuvvetleri terör örgütü olarak gördüğü YPG’yi hedef aldı.
Ankara, Kürt grupların başını çektiği ve Suriye’nin kuzey ve doğu bölgelerini yöneten yarı özerk sistemi, sınırında ulusal güvenlik tehdidi olarak görüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde Kobani ve ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edilen diğer kasabaları içine alacak 30 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturmak için yeni bir harekat yapılacağını söylemişti.
SDG’nin önemli bir parçasını, Ankara’nın PKK uzantısı olarak gördüğü YPG oluşturuyor.
Şam’la diyalog açılımı gündeme gelmişti
Türkiye Suriye’de uzun süredir devam eden iç savaşta muhalif grupları desteklemişti. Şam Ankara’yı terör gruplarına destek vermekle suçladı.
Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Soçi kentine düzenlediği günübirlik ziyarette, Rusya lideri Vladimir Putin’le dört saat süren bir görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya liderinin kendisine Şam yönetimiyle işbirliğini önerdiğini dile getirmişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Ekim ayında Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’la görüştüğünü açıklamış, teröristlerin Suriye’den temizlenmesi gerektiğini belirtirken Suriye’de rejimle muhalefet arasında barış olması gerektiğini kaydetmişti.
Çavuşoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat arasında bir telefon görüşmesi olabileceğine ilişkin basında yer alan haberlerin anımsatılması üzerine bu açıklamayı yapmıştı.
Bu açıklamalar ve siyasette yaşanan tartışmaların ardından Türkiye’nin Suriye politikasında değişiklik olup olmayacağı ve rejimle siyasi diyalog olup olmayacağı tartışması gündeme geldi.
MHP lideri Devlet Bahçeli de bu hafta başında konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ‘‘Türkiye’nin Suriye ile görüşme düzeyini siyasi diyalog mertebesine çıkarması, bu çerçevede terör örgütlerinin yuvalandıkları her coğrafi alandan işbirliğiyle sökülüp atılması önümüzdeki siyasi gündem konularından birisi olmaya namzettir ve hatta ciddiyetle ele alınmaya değerdir. 2023’e kadar her alanda ve her komşumuzla normalleşme atmosferinin hakim olması samimi arzumuz ve umudumuzdur” ifadelerini kullanmıştı.