Son dönemlerde Türk vatandaşlarının Schengen vizesi için başvurularında hüsranla karşılaşmasının temel nedeninin Türkiye’den Avrupa’ya giden kişilerin iltica başvuru sayısının çok artması olarak gösterildi.
Bir süredir Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türk vatandaşlarına Schengen vizesi başvurularında ret kararı verdiği dosyaların sayısının artması konuşulurken, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya konuyla ilgili bir yazı kaleme aldı.
Konuyla ilgili sorularını “en tepe noktalardaki konuyla ilgili birine” sorduğunu belirten Sarıkaya, cevap olarak Türkiye’den iltica başvuru sayısının çok artmasının temel sebep olduğunu söyledi.
Sarıkaya yazısının ilgili bölümünde şu ifadeleri kullandı:
“Sayı hakkında da bilgi vermedi ama bir süredir iltica taleplerinin artması nedeniyle AB ülkelerinin vize verirken ince eleyip sık dokuduklarını, gidip gelmeme ihtimali olan her kişinin vize talebini de geri çevirdiklerini belirtti.
Almanya, Hollanda, Danimarka gibi akrabaları bu ülkelerde bulunan kişilerin başvurularında ret olayının daha yoğun yaşandığını da söyledi.
Aslında AB’nin geçen yılki verilerine bakıldığında bu yükseliş çok net görülüyordu.
Geçen yıl iltica başvurularında ilk sırayı 117 bin kişiyle Suriyeliler alırken onları 102 bin kişiyle Afganlar izledi.
Pandemi koşullarının da etkisiyle Türkiye vatandaşlarından gelen iltica başvurusu 15 Temmuz sürecinin gerisine düşüp 2020’de 16 bin 720’ye gerilemişti.”
Habertürk’te yer alan habere göre, 2015’ten bu yana Türk vatandaşları Schengen vizesi için toplam 315 milyon euro harcadı. Ret yanıtı alanların yaptığı harcama ise tam 26 milyon euro. En büyük kayıp bu sene… Özellikle 2022’den bu yana Türk vatandaşları başvurularında hüsranla karşılaşıyor.
2015’te her 100 Türk vatandaşından 4’ü ret alırken, 2021 yıl sonu verilerinde bu sayının 20’ye yükseldi. Son aylarda turistik veya ticari fark etmeksizin ret oranları o kadar arttı ki Türk vatandaşlarının itiraz oranı yüzde 629 oldu.
Schengen ülkeleri vize başvurularını reddederken çoğunlukla benzer nedenler sunuyor. Bunlardan en fazla görülenleri “Seyahatinizi inandırıcı bulmadık” ve “Sunduğunuz belgeler bizi tatmin etmedi” oluyor. Ancak Türk vatandaşları sundukları belge anlamında da en fazla sorunu yaşayan ülkelerden biri. Elektrik faturasından, şirketin sicil kaydına kadar pek çok belge isteniyor. Öyle ki Ankara bu konuda harekete geçerek Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne de konuyla ilgili bir rapor bile sundu.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***