YORUM | Av. NURULLAH ALBAYRAK
Sedat Peker, ailesine ait eve ‘tezgah kurularak’ el konulduğunu sosyal medyadan duyurdu. Peker evlerine el koyma işleminin ‘şeytanın bile aklına gelmeyecek bir plan’ yapılarak gerçekleştirildiğini söyledi. Bazı kesimler tarafından yapılan bu işlem de ‘gasp’ olarak nitelendirildi.
Bu haber bazılarını çok sarsmış olabilir ama binlerce mülke, şirkete, banka hesabına el konulmasını gördüğümüz ve yaşadığımız için bizi çok sarsmadı. Ancak mülkiyet hakkının öneminin, en azından bir kesim tarafından, fark edilmiş olması tabi ki iyi bir gelişme.
Devletlerin kurulma amacının kişilerin hayatını, özgürlüklerini ve mülkiyetlerini korumak olduğu anlatılmaktadır. İnsanlar hayat, özgürlük ve mülkiyet haklarının korunması ihtiyacını zorunlu görmeseler muhtemeldir ki devletlerin kurulmasına ihtiyaç duyulmayacaktı.
Bu kapsamda devletlerin meşruiyeti, insanlar arasındaki düzeni korumasına dayanmaktadır. Kişilerin toplum içinde varlıklarını sürdürmeleri için; özgürlüklerine, hayatlarına ve mülklerine karşı bir saldırı yapılamamalı, yapıldığında ise eylem sahibi cezalandırılmalıdır. Böyle bir düzen içinde kişiler, çalışarak üretim yaparak zenginliklerini arttırmak için uğraşacaklar, başkalarının mallarını gasp etmeyecekler, kendi malları ve kazançları da gasp edilmeyecektir.
Temel hakların korunmasını sağlaması gereken hükümetlerin hayat, hürriyet ve mülkiyet gibi en temel hakları ihlal eden, yok sayan, yok edilmesine engel olmadığı gibi yok edilmesini bizzat icra eden yapılar olması sadece bizim değil maalesef bugünün dünyasının da gündemi.
Temel hakları ihlal eden hükümetler tarafından hayat, özgürlük ve mülkiyet hakları içinden en kolay mülkiyet hakkına müdahale edildiği görülmektedir. Hayat ve özgürlük haklarına müdahale edildiğinde ortaya çıkan sonuç mülkiyet hakkına göre daha sert olmasına rağmen mülkiyet hakkı ihlali aynı sertlikle karşılaşmamaktadır. Yani bir ülkede muhalifler devlet tarafından kaçırılıyorsa, öldürülüyorsa ya da muhalif oldukları için hapse atılabiliyorlarsa, bu durum demokrasinin minimum kriterlerini bile karşılamadığından, bu devletlerin demokrasi olmadığı söylenmesine rağmen hükümetlerin mülkiyet hakkı ihlalleri aynı şiddetle tepkiyle karşılanmıyor. Örneğin ülkemizde bir iş adamının şirketi, okulları, yurtları, ikamet ettikleri evlerine el konularak yandaşlara verildiğinde ve bu kişiler zenginleştirildiğinde bu durum muhalefet partileri tarafından sorun olarak görülmeyip tepki gösterilmemektedir.
Peker’in evine el konulması olayında da görüldüğü gibi yasal olmayan bu işleme başta muhalefet partileri olmak üzere herkesin itiraz etmesi gerekmesine rağmen, yeterince tepki verilmediği görülüyor.
Sedat Peker’in yaşadığı hukuksuzluk bu zamana kadar yaşanan ilk örnek olmadığı gibi bu gidişle son da olmayacaktır. OHAL’in ilanından itibaren 1 yıllık süre içerisinde mülkiyet hakkına yapılan müdahalelere bakıldığında yapılan hukuksuzluğun ne kadar büyük olduğu daha iyi anlaşılacaktır.
- 34’ü özel sağlık kurumu,
- 1411’i özel öğretim kurumu,
- 995’i özel öğrenci yurt ve pansiyonu,
- 1326’sı dernek ile bunların iktisadi işletmeleri,
- 15’i vakıf yükseköğretim kurumu,
- 31’i sendika, federasyon ve konfederasyon,
- 733’ü dershane,
- 70’i özel radyo ve televizyon kuruluşu,
- 109’u gazete, dergi ile yayınevi, dağıtım kanalı ve haber ajansı olmak üzere toplam 4.724 kurum ve kuruluş kapatıldı.
Kapatılan bu kurum ve kuruluşlara ait 3361 adet ve 7,2 milyon metrekare taşınmaz tapuda hazine adına tescil edilerek bu mallara el konuldu.
08 Aralık 2016 itibarıyla,
- Hazineye devredilen taşınmaz adedi: 4351
- Vakıflar Genel Müdürlüğüne devir edilen taşınmaz adedi: 2214
- İdari mercilerin talebi ile kayıtlarına bloke konulan taşınmaz adedi: 59666
- Adli mercilerin talebi ile tapu kaydına bloke konulan taşınmaz adedi: 154030’dur.
Kapatılan ve mallarına el konulan şirketlerle ilgili olarak,
- 1.075 adet Şirket, OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lar ile kapatıldı.
- 508 adet Şirket OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lar ile TMSF’ye devredildi.
Sayılardan ibaret gibi görülen bu bilgiler on binlerce kişinin yaşadığı hukuksuzluğun bir özetidir.
Bu hukuksuzluğa karşı başta muhalefet partileri olmak üzere tüm kesimler gerekli tepkiyi vermediği için mülkiyet hakkı ihlali ülkemizin gerçeği olmuştur. Yaşanan bu hukuksuzluğu sadece Sedat Peker’in ya da muhalif olan kişilerden bazılarının sorunu olarak görmeyi bırakmazsak, iktidarın el koyma yöntemiyle yandaşlarını zengin etme hukuksuzluğunu yaşamaya devam ederiz.
Şeytanın aklına gelmeyecek bir plan kapsamında kurulan tezgahın detaylarını da uzmanından öğreneceğiz!
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***