BBC’nin haberine göre, yetkililer, başkent Seul ve çevresinde etkili olan şiddetli yağışın sonucunda ani su baskınlarında ülkede “banjiha” olarak bilinen bodrum ve yarı bodrum kattaki evlerde ölümlerin görülmesinin ardından harekete geçti.
Yetkililer, bu haftadan itibaren bodrum ve yarı bodrum katlarının daire olarak kullanılmasına izin verilmeyeceğini ve mevcut dairelerin dönüştürüleceğini açıkladı. Bu dairelerin sahiplerine daireleri park yeri ya da depoya dönüştürmeleri için 20 yıl süre verilmesi de planlanıyor.
Seul Belediye Başkanı Oh Se-hoon, Yonhap’a yaptığı açıklamada, bu dairelerde yaşamanın tehdit oluşturduğunu ifade etti.
Seul’de genellikle düşük gelirli ailelerin yaşadığı ufak, karanlık bodrum katları, Güney Kore yapımı “Parazit” (Parasite) filmi ile dikkati çekmiş, uluslararası düzeyde farkındalık oluşturmuştu.
Oscar ödüllü filmin başarısının ardından kent yetkilileri, bodrum katta yaşayan 1500 hanenin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için finansal destek sağlayacağını bildirmişti.
İLGİLİ HABER
Güney Kore’de sel felaketi: 8 kişi öldü, 7 kişi kayıp Güney Kore’nin başkenti Seul ve çevresine yağan rekor düzeydeki sağanak yağışın ardından sel felaketi yaşandı. Sağlık yetkilileri 8 kişinin öldüğünü, 7 kişinin de kayıp olduğunu açıkladı. |
SON SEL FACİASINDA 11 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Seul ve çevre bölgelerini vuran, son 80 yılın en şiddetlisi olduğu açıklanan aşırı yağışlar sonucu 11 kişi ölmüştü.
8 Ağustos’ta 40’lı yaşlardaki iki kız kardeş ve 13 yaşındaki bir kız çocuğu bodrum kattaki dairede su baskını nedeniyle hayatını kaybetmişti.
Resmi verilere göre Güney Kore’nin başkenti Seul’de 2020 itibarıyla yaklaşık 200 bin daire bodrum ya da yarı bodrum katta bulunuyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***