IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 16’ncı duruşması, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye başlandı. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına, HDP’li milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda avukat ve izleyici katıldı.
Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşma, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın beyanlarıyla devam etti.
Demirtaş, dosyaya eklenen evraklarda aleyhine bulunan hiçbir belgeyi kabul etmediğini belirtti. Davanın eski mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak hakkında hazırlanan iddianameye dikkat çeken Demirtaş, “Bu iddianameyi kabul eden ve bizi yargılayan Bahtiyar Çolak çok ağır ithamlarla yargılanıyor. Bizi yargılayan heyet başkanının tape kayıtları vahim ötesi. Benim ve arkadaşlarımın konuşmaları yargılamanın konusu olurken, Çolak’ın beyanları bu yargılamayı ilgilendirmeyecek mi? Çolak’ın başkanlık yaptığı bütün aşamalar gözden geçirilmeden bu yargılamaya devam edemez” dedi.
ÇOLAK’IN REFERANSI BAHÇELİ
Demirtaş, şöyle devam etti: “Çolak iddianamesinin kabulüyle birlikte anlıyoruz ki Çolak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi referansı olarak görmüş. MHP’nin kendi talimatlarına uymayan savcıları tehdit ettiğini biliyoruz. Bahçeli, bu ülkede yürütmenin esas ortağıdır. Erdoğan sembolik bir Cumhurbaşkanı’dır. MHP, Kobanê ve HDP kapatma davalarının bitirilmesi için açık açık çağrı yaptı. Bizim ceza almamız için açık açık Meclis’te çağrı yaptı. Bu davalar iktidarın bekası açısından olmazsa olmaz iki davadır. Çolak, ‘devlet içinde devlet kurduk’ diyor. Şimdi bunu yok mu sayacağız? Heyetiniz Türkiye hukuk tarihine kara leke olarak geçecek ve siyasi post modern darbe suçlusu olarak sayılacak bir mahkeme başkanına ortak olmak istemiyorsa, o iddianameyi buraya getirip şaibeler giderilinceye kadar ara verip duruşmaya devam etsin.”
Dava avukatı Cihan Aydın, önemli bir aşamada olduklarını belirterek, “Heyetiniz bu davaya bakmak konusunda gerekli liyakati taşımıyor. Heyetinizin dosyadan çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.
İKTİDARIN GÜVENLİ LİMANI
Devlet Bahçeli ve Süleyman Soylu’nun Demirtaş hakkında hedef gösteren açıklamalarını okuyan Aydın, “Bu açıklamalar mahkemenizin tarafsızlığını etkileyecek beyanlardır” diye belirtti. İktidar ile yargının uzun yıllardır devam eden yakın ilişkisine dikkat çeken Aydın, “Yıllar içinde yargı iktidar için güvenli bir liman, muhalifler için ise bir tehlike olmuştur” ifadelerinde bulundu.
YARGI ARTIK BAĞIMSIZ DEĞİL
Bahtiyar Çolak’ın dava sürecinde iddianamenin kabulü, tanık ve müştekilerin dinlenmesi konusunda kararlar verdiğini anımsatan Aydın, “Çolak’ın suç örgütü üyesi olması nedeniyle mahkemenin tarafsızlığı konusunda bir endişe oluşturuyor. Görünen o ki bir mahkemenin bağımsız olması yargılananlar ve bizler açısından son derece önemli. AİHM ve AYM birçok kararında mahkemeye dışarıdan bakıldığında, tarafsız bir görüntü sergileyip sergilemediğinin son derece önemli olduğunu belirtiyor ancak Türkiye yargısı artık bağımsız değildir” şeklinde konuştu.
REDDİ HAKİM TALEBİ
Davanın çeşitli aşamalarında mahkeme üyelerinin reddi taleplerinin haklı gerekçelere dayandığını ifade eden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Heyetin sadece bu davaya özgülenmesi, heyetin tavır ve davranışları ortak bir akla dayanmaktadır. Bu koşullarda heyetinizin bu davaya bakmasının yargı etiğine aykırı olduğunu söylemek istiyoruz. Eğer heyet davadan çekilmezse, heyetinizi reddediyoruz. Çolak’ın CMK 135 kapsamın elde edilen tape kayıtları varsa, HTS kayıtlarının istenmesine, Çolak hakkındaki ilk şikâyetin kim tarafından ne zaman yapıldığına dair bilgi istenmesine, Çolak’ın bu davada tanık olarak dinlenmesine karar verilmesini talep ediyoruz.”
Avukat Aydın’ın beyanlarının ardından duruşmaya ara verildi. (MA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***