ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin içinde olduğu uçak Tayvan’a indi. Çin devlet medyası Çin’e ait savaş uçaklarının Tayvan Boğazı’nı geçtiğini duyurdu.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan küresel gerginlik, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretiyle yeni bir aşamaya tırmanıyor.
Daha önce Çin yönetiminden gelen uyarılara karşın Tayvan ziyareti konusunda fikrini değiştirmeyen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin bölgeye beklenen inişi gerçekleşti. Bunun üzerine Çin’de savaş uçakları havalandı.
Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi’nin Tayvan ziyaretine ilişkin, “Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar” dedi.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’yi taşıyan Amerikan Hava Kuvvetlerine ait “SPAR19” adlı uçak yerel saatle 22:45’te Taipei Songshan Havaalanı’na iniş yaptı.
13 SAVAŞ UÇAĞI EŞLİK ETTİ
Japonya basınında yer alan haberlere göre Okinawa’daki ABD üssünden havalanan 13 savaş uçağı Pelosi’nin uçağına eşlik etti. Bunun yanı sıra Tayvan Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçakların da ABD’li siyasetçiyi taşıyan uçağa eşlik ettiği belirtiliyor.
Tayvan medyası iniş öncesi havaalanındaki uçaksavar füzelerinin kapaklarının açıldığını duyurdu.
ÇİN’DE ASKERİ HAREKETLİLİK
Çin cephesinde de askeri hareketlilik olduğu belirtiliyor. Çok sayıda Çin savaş uçağı Tayvan hava sahası sınırında uçuş yaparken, Çin donanmasına bağlı uçak gemileri de üslerinden ayrılarak Tayvan Boğazı’na açıldı.
Çin devlet medyası Global Times, Çin savaş uçaklarının Tayvan Boğazı’nı geçtiğini duyurdu.
Tayvan açıklarına ABD’ye ait bir uçak gemisi ve 4 savaş gemisinin de sevk edildiği biliniyor.
ABD basını, Pelosi’nin Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve diğer yetkillilerle bir görüşme yapacağını ayrıca Pelosi’nin Çin’in insan hakları ihlallerini eleştiren aktivistlerle bir araya geleceğini duyurmuştu.
Tayvan Savunma Bakanlığı: Çin ordusuna ait 21 savaş uçağı Tayvan hava sahasına girdi
Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin ordusuna ait 21 savaş uçağının Tayvan hava savunmasının kontrol bölgesine girdiğini belirtti.
Açıklamada, bu uçakların 8 adet J-11 ve 10 adet J-16 jetlerinin yanı sıra, KJ-500 erken uyarı ve kontrol uçağı, Y-9 elektronik harp uçağı ve Y-8 elektronik istihbarat uçağı olduğu kaydedildi.
Tayvan’ın da durum kontrolü için hava devriyesini gönderdiği ve hava savunma füze sistemlerini savaşa hazır duruma getirdiği bildirildi.
TAYVAN NEDEN İKİ ÜLKE ARASINDA GERGİNLİĞE NEDEN OLUYOR?
Gerçek Gündem’in aktardığına göre Tayvan adası, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Pekin yönetimleriyle adadaki hükümetler arasında askeri gerilimlere neden oluyor.
İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından, 1895’ten o güne kadar Japon işgali altında olan Tayvan, Çin’deki milliyetçi yönetime verildi ancak sonrasında Çin’de bir iç savaş patlak verdi.
Milliyetçiler ile komünistler arasındaki iç savaşı 1949’da Mao önderliğindeki komünistler kazanmış ve iktidar devrinin ardından birçok milliyetçi Tayvan adasına kaçarak burada yeni bir yönetim kurdu ve kendilerini 1912’de kurulan Çin Cumhuriyeti’nin devamı olarak ilan etti.
O günden bu yana Çin, Tayvan’ı kendinin bir parçası olarak görürken, ABD politikaları sonucunda uzun yıllar Tayvan yönetimi BM’de Çin’in temsilcisi olarak tanındı. Ancak 1971’de ABD politikalarının değişmesi sonucu Birleşmiş Milletler, Pekin merkezli Çin Halk Cumhuriyeti’ni tanıma kararı aldı.
Taraflar arasındaki çatışma hali ise 1979’a kadar devam etti.
Washington yönetimi 1979’da diplomatik olarak Pekin’i Çin’in tek temsilcisi olarak kabul etse de bu tarihten itibaren de Tayvan yönetimiyle yakın gayrı resmi ilişkiler kurmayı sürdürdü.
Bu süreçte Tayvan’a silah yardımı yapmayı sürdüren ABD, adına ‘stratejik belirsizlik’ dediği bir orta yol politikası izleyerek olası bir işgal durumunda Tayvan’ı koruyup korumayacağı yönündeki tavrını uzun yıllar belirsiz bıraktı.
Ancak Şi başkanlığında daha otoriter bir çizgi izleyen Pekin yönetimi, ABD’yi Çin’in yükselişini engellemek için Tayvan kartını oynamakla suçluyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***