ANKARA- Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ODTÜ arazisindeki yol ile ilgili mahkeme kararı henüz kesinleşmemişken ve bizim itirazlarımız sürerken, ABB yol çalışmalarını başlattı. Bu durumu AYM’ye ve AİHM’e taşıyacağız” dedi.
Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski Başkanı Melih Gökçek döneminde çalışmalara başlanan ancak sonrasında gelen baskılar nedeniyle durdurulan 11 kilometrelik “Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı” projesinin Mansur Yavaş döneminde yeniden başlatılmasına karşı ODTÜ Rektörlük binası önünde açık ders verdi. Halihazırda süren yargı süreci ve ABB tarafından yapılan açıklamalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karakuş Candan, davalara ilişkin belediyeyi sürekli bilgilendirdiklerini söyledi.
‘AÇIKLAMALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR’
Belediyenin Gökçek projelerini devam ettirmesinin yanlış olduğunu ve ABB’nin yaptığı açıklamaların gerçekleri yansıtmadığını belirten Canan, şöyle devam etti: “Üzüntülü olan acı veren bu projenin hala sürüyor olması. Gökçek döneminde oluyordu, bu dönemde de olması sıkıntı veren bir durum. Çünkü yerel seçimler döneminde Yavaş, ODTÜ’nün yüzde 80 yüzde 90’ından oy aldı ama yine yol sorunu ile karşı karşıya kalındı. Yargı süreçlerimiz hala devam ederken 3 yıl sonra, Mansur Yavaş yeni seçilmişken davanın yürütmesi durduruldu. ABB’nin açıklamalarına baktığımızda ‘Yargı kararlarını uygulamak zorundayız, tünel yol için başvurduk’ gibi kafa karıştırıcı açıklamalar yapıyorlar. Başvurdukları tünel yol zaten tünel oldu. ‘Yargı kararını uygulamak zorundayız’ diyorlar ya bunu doğru olmadığı çok açık.”
‘AYM VE AİHM’E TAŞIYACAĞIZ’
Şehir Planlamacıları Odası (ŞPO) ve Mimarlar Odası’nın açtığı davalarda çıkan kararların olumlu olduğunu belirten Karakuş Candan, “Bunların hiçbiri uygulanmıyor. Eğer yargı kararları uygulanacaksa bunların uygulanması gerekiyor. ODTÜ arazisindeki yol ile ilgili mahkeme kararı henüz kesinleşmemişken, bizim itirazlarımız sürerken ABB yol çalışmalarını başlattı. Bizler bu durumu Anayasa mahkemesine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacağız. ‘Orası ODTÜ arazisi değil, Niğde otobanına bağlayacağım’ diyor. Nerde yapacak bu Niğde otobanını, ODTÜ’nün kapısına dayanınca nereden geçireceksin bu yolu, başka bir alternatif sundun mu, o yol ODTÜ kapısına dayandığında ne yapacaksınız” diye konuştu.
‘AMAÇ ODTÜ’NÜN ALTINI OYMAK’
Yapılan yolun plansız bir yol olduğunu ve sermayeden yana olduğunu vurgulayan Candan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nerde mücadele ediyorsanız bir baskı ile karşılaşıyorsunuz. Yönetenler zorbalar kendilerine karşı gelinmesini ve hak mücadelesi verilmesini istemezler. Söz konusu yaşam alanları olduğunda ve sermaye çevrelerini rahatsız etmeye başladığında bu sefer bir de sermaye sizin üzerinize gelmeye başlar. ODTÜ teknik üniversitesinin maruz kaldığı bu müdahale süreçlerinin tamamı hem ideolojik hem de sermaye açısından bir rant organizasyonun bir parçası. Amaç ODTÜ’nün altını oymak. Bunu daha önce koruma amaçlı imar planı süreçlerinde hazırlığın önünden geçen tünel yol sürecinde yaşadık. Şimdi de İncek-Bilkent bulvarını bağlayacak, ODTÜ üniversitesini ikiye bölecek yol sürecinde yaşıyoruz. Yolu olmayan ve planlama ölçeğinde baktığımızda tüm kenti tıkayacak ve alt yapısını ortadan kaldıracak bir yer seçimi üzerinde planlandı. 2017 ‘de Gökçek’in girip 4000 ağacı kestiği ve bununla da övündüğü 11.7 kilometrelik bu yol aslında tamamen rant organizasyonunun bir parçası.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***